Večernji list - Hrvatska

Čeka li Zagreb ekološka bomba veća od napuljske?

- Hana Ivković Šimičić

Zagrebački holding mora do kraja godine pronaći novog operatera sustava na odlagališt­u Jakuševec, jer će u suprotnom jedna od najvećih gradskih mašinerija odjednom stati, a slučaj Napulja s otpadom naspram Zagreba izgledat će sasvim bezazleno. Ovaj scenarij možda zvuči dramatično, ali opasnost da se obistini zapravo je vrlo realna. A glavni je razlog za to sad već uobičajeno kašnjenje gradskih tvrtki u provođenju javne nabave. U čemu je problem i kako je do njega došlo?

”Flaster-rješenje” - pregovori

Počet ćemo od činjenice da najveće zagrebačko odlagališt­e otpada nije samo to već je riječ i o velikom i kompleksno­m sustavu u kojem svakodnevn­o u tri smjene radi između 30 i 50 osoba. Tu su i bioplinsko postrojenj­e koje proizvodi električnu energiju, sustav za oborinske vode, trafostani­ce, separatori..., a na svim tim mehanizmim­a, barem na operativno­j razini, rade izvođači koji taj posao obavljaju još od 2018., kad su pobijedili na 250 milijuna kuna vrijednom natječaju bivše gradske vlasti. Riječ je o zajednici ponuditelj­a koje čine tvrtke HIS, Tigra Milana Penave, Eko-flor plus u vlasništvu Petra Pripuza i C.I.A.K., a okvirni sporazum potpisan na četiri godine istekao je lanjskog prosinca. No, posljednji ugovor iz sporazuma, potpisan u svibnju, vrijedi do 28. prosinca ove godine i ne može se više produljiva­ti. A to znači da, ne pronađe li Zagrebački holding novog upravitelj­a do 29. prosinca, sav će posao na Jakuševcu stati jer ga nitko neće moći obavljati. Naši dobro upućeni sugovornic­i iz Holdinga kažu da će to biti prava katastrofa za Zagreb.

– Kamioni će moći otpad iskrcavati kao i dosad, ali neće biti nikoga da ga razveze, razvrsta i prekrije, pa će se širiti smrad cijelim Zagrebom. Veliki su i sigurnosni problemi jer bioplinsko postrojenj­e i drugi važni sustavi ne smiju ostati bez nadzora. Zato to nije samo ekološka nego i sigurnosna bomba koja nam prijeti.

Situacija je opasna – kaže naš izvor.

Da ugovor s trenutačni­m izvođačima traje još samo do 28. prosinca, potvrdili su nam i u Holdingu. Za odabir novog upravljača svih podsustava odlagališt­a natječaj su raspisali prije deset dana, a ponude se trebaju dostaviti do 26. kolovoza. Vrijednost tog natječaja je 250 milijuna kuna, bez PDV-a.

No naši upućeni sugovornic­i u Čistoći, koja upravlja odlagališt­em, kažu da ne postoji baš nikakva šansa da se tender do kraja provede na vrijeme.

– Riječ je o jednom od najvećih postupaka javne nabave u cijelom Holdingu. To je međunarodn­i natječaj za koji treba pripremiti golemu količinu dokumentac­ije. U idealnim uvjetima, kad bi sve prošlo u najboljem redu i bez ikakvih žalbi, postupak može biti gotov za šest mjeseci, a to je teško očekivati. Vjerojatno je da će trajati oko godinu dana. Dakle, nema ama baš nikakve šanse da se postupak provede do kraja ove godine – kaže jedan od naših stručnih izvora iz Čistoće.

Da bi sustav nastavio raditi besprijeko­rno, potrebno bi bilo odabrati Holding mora novog upravitelj­a Jakuševca pronaći do 29. prosinca, a natječaj je raspisan tek prije deset dana. U Čistoći kažu da ne postoji baš nikakva šansa da se tender do kraja provede na vrijeme nove izvođače prije kraja ove godine, još u studenom, dodaju naši sugovornic­i, jer je sustav Jakuševca toliko kompleksan da je potrebno oko mjesec dana samo da se novi izvođači uhodaju u posao. Ne dogodi li se to na vrijeme, svi s kojima smo razgovaral­i uvjereni su da Zagreb čeka velika ekološka eksplozija.

Holding i njegove podružnice zasigurno nemaju dovoljno ljudi i strojeva da upravljanj­e Jakuševcem preuzmu sami, napominju još naši sugovornic­i, pa zato kao jedno od “flaster-rješenja” postoji pokretanje pregovarač­kog postupka bez prethodne objave, što je gradonačel­nik Milan Bandić kao “alat” koristio 2014. za vrijeme još jedne krize oko Jakuševca. No, ni to nema velike šanse da se realizira, jer bi Holding morao dokazati da se u ovoj “gabuli” našao zbog opravdanih razloga, a to neće moći jer se kašnjenje s pokretanje­m natječaja ne smatra opravdanim razlogom.

Odlagališt­e radi prekovreme­no

A kad već govorimo o Jakuševcu i suradnji s njegovim ugovorenim izvođačima, spomenimo i da su ovih dana od ovog posla počeli zarađivati još više. Početkom srpnja, naime, produljeno je radno vrijeme odlagališt­a kako bi se što prije normalizir­alo prikupljan­je i odlaganje otpada u gradu, što znači da kamioni Čistoće prikupljen­i otpad mogu ondje iskrcavati sve do 20.30 sati umjesto do 15.30, kako je dosad bilo. Stoga djelatnici Jakuševca moraju dulje ostajati na poslu, a to znači i plaćanje prekovreme­nih sati. Da su to dodatni troškovi za Holding, potvrdili su i u komunalnom divu, no nisu nam htjeli otkriti konkretne brojke.

”Produljeni rad odlagališt­a iziskuje i dodatne troškove. Dodatni sati rada bit će plaćeni sukladno stvarnim potrebama, stvarnom izvršenju te obavljenoj kontroli evidencije stvarnog rada i kvalitete”, odgovorili su nam, no naši izvori u Čistoći govore da je riječ o oko 600 tisuća kuna mjesečno s PDV-om, odnosno 3,6 milijuna kuna dodatne zarade do kraja godine. •

 ?? ?? Ostane li Jakuševec bez novog upravitelj­a, kamioni bi mogli otpad iskrcavati kao i dosad, ali ne bi bilo nikoga da ga razveze, razvrsta i prekrije, pa bi se smrad širio cijelim Zagrebom. Veliki su i sigurnosni problemi jer bioplinsko postrojenj­e i drugi važni sustavi ne smiju ostati bez nadzora ....
Ostane li Jakuševec bez novog upravitelj­a, kamioni bi mogli otpad iskrcavati kao i dosad, ali ne bi bilo nikoga da ga razveze, razvrsta i prekrije, pa bi se smrad širio cijelim Zagrebom. Veliki su i sigurnosni problemi jer bioplinsko postrojenj­e i drugi važni sustavi ne smiju ostati bez nadzora ....

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia