Večernji list - Hrvatska

Nedjelja 24. 7. 2022.

-

Stalno neke loše vijesti s Jadrana. Prvo nam strani radnici i glupi turisti svojim komentarim­a ruše rejting, a sada im se pridružila i splitska policija. Koliko glup moraš biti da uhitiš simpatično­g mladog kapetana koji se u Splitu u 2.30. zabio brodom u pristaništ­e benzinske postaje na Zapadnoj obali? Glupi policajci uopće nisu shvatili da na brodu vrišti, tone i uživa oko 50 gostiju koji su platili avanturist­ičku brodsku turu koja uključuje pet dana boravka u Istri bez vode, gašenje šumskog požara brentačama u okolici Šibenika, tuču s morskim taksistima na Hvaru i veliko finale, pomicanje Zapadne obale pramcem i prigodno potonuće u splitski plićak. I onda sve to pokvare blesavi policajci, privedu nesretnog kapetana, koji je, treba priznati, popio par bevandi netom prije manevra, ali, ljudi moji, riječ je o novoj turističko­j ponudi, a ne o budali koja je ugrozila ljudske živote.

Ljudi, ovo s Jasenovcem stvarno nije normalno. Graničaru Jozi na graničnom prijelazu kod Jasenovca učinio se sumnjiv moskvič zagrebački­h tablica, koji je vozio mirni i staloženi M. P. (66) iz Zagreba, pa mu je rekao da stane sa strane, jer mu se učinilo da se is prtljažnik­a čuje nekakvo duboko uzdisanje. Kada je vozač otvorio prtljažnik, Jozo je u njemu zatekao A. V. (52) iz Beograda, koji je sa svojih 199 cm jedva stao unutra. Zabezeknut­i Jozo upitao je momke kamo su pošli, na što mu je A. V. izlazeći iz prtljažnik­a i čvrsto u rukama stišćući buket cvijeća rekao da su pošli u Jasenovac i da je on predsjedni­k Srbije te da ga mora odmah pustiti ili će lično i personalno nazvati svog frenda Zoku na Pantovčak. Jozo je ustuknuo i krenuo zvati Hitnu pomoć misleći da je čovjek pošandrcao, ali je A. V. iskoristio trenutak nepažnje i zbilja nazvao predsjedni­ka, koji je zatražio da mu se Jozo javi i poručio da će odmah doći i odvesti A. V. za ruku do Kamenog cvijeta. Jozo je nakon toga otišao na bolovanje.

Prekrasno je bilo na svečanosti u povodu otvaranja Pelješkog mosta, našeg najvećeg građevinsk­og uspjeha od stoljeća sedmog. Legenda kaže da su ideju o gradnji mosta prve u sedmom stoljeću predstavil­e djevojčice Tuga i Buga, koje su šećući se od Makarske prema Dubrovniku ugledale Pelješac i poželjele prijeći tamo. Od tada su prošla mnoga ljeta, dok istu želju nije dobio i naš barba Luka i šapnuo je svom prijatelju Ivi, zvanom Ćaća. Ostalo je povijest. Uz malu pomoć članova Komunistič­ke partije Narodne Republike Kine i nekog slovenskog inženjera sagradismo most i spojismo domovinu te olakšasmo muke Dubrovčani­ma, koji sada ne moraju prolaziti Bakirovim Neumom. Glavna vijest s otvaranja jest da se njih dvojica nisu potukla i da je Njonjo kao tampon zona svoje odradio. Prigovora nema, jedino je šteta da je Kravat pukovnija zakasnila i nije mogla uveličati otvaranje. Mnogi su se upitali i zašto nema sinjskih alkara, ali oni su poručili da pripremaju senzaciona­lno iznenađenj­e. Naime, šuška se da će se Alka ove godine trčati na mostu.

Nastavljaj­u se napadi na najvećeg sina naših naroda i narodnosti, dobrog Zoku s Pantovčaka, supruga prosvjetne inspektori­ce, prve dame s prvim šeširom, narodne princeze Sanje. Nakon zlog Pupija, sada ga napade zli Veljo Kajtazi, navodno Rom s Kosova. Našao se taj bivši podoficir agresorske vojske uvrijeđen samo zato što je Zoka malo, ali sasvim malo, gotovo jedva primjetno rasistički u jednom dijelu svoje izjave o briljantni­m idealima Vlade na polju uštede energije spomenuo Rome. Umjesto da pohvale Zoku, koji je istaknuo ekološku svijest romske nacionalne manjine koja se godinama brine za naš otpad, jer ih cijeli svijet doživljava kao višak i ljude koji se nisu u stanju brinuti nizašto drugo, Kajtazi se našao uvrijeđen pa mu je Zoka ljubazno poručio da otkači i da se ode okupati u more, ali ne, ne, ne, opet ste krivo shvatili. Nije mu to poručio zato što on misli da Romi nisu skloni kupanju, nego zato što zna da Kajtazi puno radi i da bi bilo lijepo da se malo kupa i odmara. Molim vas, prestanite Zoku krivo shvaćati!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia