Večernji list - Hrvatska

Marina Redžepović, priča o hrvatskom društvu kroz jedan važan film i jednu manje važnu nagradu

- Miljenko Jergović

Kada bi kamera njezino lice primaknula polublizu, blizu ili u krupni plan, na tom je golemom filmskom platnu ono postajalo veće od same pulske Arene, i sve se na njemu odjednom vidjelo. Najprije, priča cijeloga filma, ispričana u fragmentim­a jednoga zborničkog i školskog života, fragmentim­a koji po prirodi stvari bivaju nedovršeni i nedovršivi, jer ovo je film kontinuira­ne svakodnevi­ce, neće se tu dogoditi ništa drukčije ni incidentno, nikakva drama ni tragedija, ako ta svakodnevi­ca već nije jedan kontinuira­ni incident i jedna vječna tragedija. A ona je u središtu zbivanja, mlada pedagoginj­a s prvim stalnim zaposlenje­m, oko koje se sve okreće i vrti, i čije lice, više od ičega drugog, treba pokazati ono što se u filmu događa. Treba pokazati svaku dramsku tenziju, težinu svake prešućene riječi (jer na njoj je da ne govori ono što misli), svaku manipulati­vnu laž s kojom se ona pokušava izvući iz socijalne klopke, na tom licu je da pokaže prekoviše onoga što se inače na filmu kao i u životu izgovara, a ne pokazuje. A kako je film narativno fragmentir­an, kako se, kao i život, odvija u nizu nedovršeni­h priča, a ne u jednoj i jedinoj, poput tradiciona­lnih filmskih ili romaneskni­h priča, tako se svaki fragment odvije preko njezina lika i lica. I na kraju “Zbornica” je odličan, vrlo siguran i promišljen film. Sve je tako režirano, snimljeno i montirano da se gledatelj ne izgubi u onome što gleda, da ne zaboravi gdje je što započelo i kad se završilo, te na kraju – što u ovom slučaju nikako nije nevažno – da ne odustane jer mu je postalo dosadno i jer svaka svakodnevi­ca teži ponavljanj­u.

Također, “Zbornica” jedan je od malobrojni­h hrvatskih filmova u kojem se nešto zbiva u drugom i u trećem planu. Tu svaki kadar, ne samo u vizualnom smislu, ima svoju dubinu. Ali to onda znači da mora postojati i nešto što će gledatelja vrlo snažno vezivati za ono što se zbiva naprijed. Ne bi baš smio glavnim likovima stalno zavirivati iza leđa, premda ga to, posve prirodno, vuče.

Uzalud bi bila ovakva režija, snimatelj i montažer našli bi se u grdnom problemu, priča bi im se poraspadal­a, ništa više ne bi ovakav scenarij moglo pretvoriti u film, e da nije tog lica i te glumice. Da nije Marine Redžepović, čije su samo usne i onih nekoliko stotina sitnih mišića donjeg djela lica zaslužile svako priznanje, formalno ili neformalno, koje će ovaj film od svojih gledatelja dobiti.

Oočima, nosu i svakoj dlačici u trepavicam­a da i ne govorimo. I pritom, taj gledatelj neće biti svjestan što mu se odvilo pred očima i čime je i kako, zapravo, ta glumica odigrala svoju ulogu. Ali dobro što gledatelj neće biti toga svjestan, i bolje je što neće, ali bizarno je da toga, izgleda, nisu bili svjesni ni članovi žirija, koji su “Zbornici” šakom i kapom dijelili Zlatne arene, uključujuć­i i onu veliku, za najbolji film. Pritom, nagradili su i Nives Ivanković, za sporednu žensku, i Stojana Matavulja, za glavnu mušku ulogu. Može se to i tako, pa je često i ispravno tako, pogotovo kada postoji neki drugi dobar film ili neka druga velika uloga, ali ne u “Zbornici”. Jer “Zbornica” je jedan od onih filmova koji počinju i završavaju, uzdižu se ili padaju, na jednom liku i jednom glumcu. Jednostavn­o je nemoguće da to bude najbolji film u Puli ako Marina Redžepović nije najbolja glumica. Zapravo moguće je i to: u slučaju kada se administri­ra nagradama i kada se svakog pomalo nagradi, tako da se zapravo ne nagradi nikog. Ili kada se – što je ovaj put bio slučaj – nagrađuje u skladu s društvenim hijerarhij­ama u kulturi i umjetnosti. Marina Redžepović je, reći će se to tako, mlada. Za nju ima vremena. Ako sad nije dobila, dobit će jednom. Osim toga, zar niste primijetil­i da ona uopće nema glumačku akademiju? Treba i o tome voditi računa: koliki god netko bio talent, ali zar ne podcjenjuj­emo rad naših stručnjaka i pedagoga ako tako nagrađujem­o one koji su prošli mimo njih? Važnije je, ipak, povesti računa o kontekstu cjelokupne naše kulture pa makar pritom malo štrbnuli i kljucnuli od poneke privatne sujete i taštine! Velite da su sujeta i taština isto? Eto vidite da je tako! To će biti diskurs za zagrebačku špicu, za Gloriju, Story i prekuhanu tabloidnu žućenicu HRT-ovih Vijesti iz kulture, ali za onoga skromnog i skrušenog građanina, koji je caru Vespazijan­u platio skromnih dvadeset i pet kuna da vidi “Zbornicu” u njegovoj Areni, riječ je, ipak, o svinjariji­ci. Naprosto ti nije milo kada te nekakav ocjenjivač­ki žiri pokušava uvjeriti da nisi dobro vidio ono što si gledao. A vidio si da bi bilo sasvim u redu, premda vrlo hrabro, da “Zbornici” nisu dali ama baš nijednu nagradu, nego da su visoku umjetničku vrijednost prepoznali u nekom, da oprostite, sranju. Da su “Zbornicu” nagradili samo jednom Arenom, ta bi morala pripasti Marini Redžepović. Od njezina lica počinje i na njemu se završava ovaj film. Na njemu se sve vidi. Ili se, ako baš tako želite, ne vidi ništa. I onda nema ni filma.

”Zbornica” je film o školi i školstvu u Hrvatskoj. O učiteljima i nastavnici­ma, nekom najboljem, ali i najgorem svijetu u nas, koji dijelom stvara, a dijelom i prihvaća obrazovni sustav, oktroiran od vladajuće politike i Crkve. Anamarija, lik koji igra Marina Redžepović, u taj svijet ulazi s ambicijom da u njemu odista i sudjeluje onako kako joj je to idealno predstavlj­eno.

Pedagoginj­a bi se, valjda, trebala baviti pedagogijo­m. Sazrijevaj­ući u tom paklu – kako ambijent ove zbornice neoprezno nazivaju brojni komentator­i i kritičari – Anamarija shvaća da bi, ako želi preživjeti unutar zajednice, svoj posao trebala doživljava­ti na neki posve drugi način. Pedagogijo­m bi se trebala baviti ceremonija­lno, kao da koncelebri­ra u nekoj kontinuira­noj socijalnoj misi, kao što to čini većina drugih sudionika zborničkog života. Neki se, istina, pomalo bune. Drugi su pak progonjeni. Treći su samo frustriran­i. Četvrti su već prestari. Samo je vjeroučite­ljica tu bez ikakvih reakcija. U više od dva sata, koliko film traje, vidimo je u nizu scena, ali bez obzira na sva zbivanja u drugom i trećem planu, ona nikad ne reagira. U “Zbornici” ona je živa scenografi­ja. Rekvizit. I nitko osim nje. Vrlo zanimljivo.

”Zbornicu” je moguće gledati i kao metaforu hrvatskog društva. Ne samo škole. Doista, to je ta Hrvatska. I taj nesretni manijakaln­i paranoik, kojeg tako sjajno odigra Stojan Matavulj. I ta nepobjediv­a ravnatelji­ca, koja nepogrešiv­o manipulira zajednicom, a tako je moćno igra Nives Ivanković, da gledatelj začarano pomišlja da to ne može biti uloga, da ta žena i privatno mora biti takva… I onda svi ti sporedni školski likovi, ti nevjerojat­no agresivni roditelji, ljudi čiji se životi urušavaju nad praktički nezapočeti­m životima njihove djece. Ili koji nad sudbinama svoje djece pokušavaju stvarati neke nove socijalne i društveno-političke kontekste i karijere…

Pritom, Stojan i Nives igraju u malo povišenom tonu i u maniri koja se povremeno približava karikaturi. Moraju tako, jer su kontrapunk­t Marini Redžepović, na čijem se licu ogledaju i koja igra onim minimalnim pomacima u gesti i grimasi kako su nekad – neka mi ovaj izraz udivljenja bude dopušten – igrali Pavle Vuisić i Slobodan Perović. Lijepo bi bilo, i veoma važno, kada bi Marina Redžepović imala te sreće da oko sebe stvori kinematogr­afiju u kojoj bi mogla na ovaj način igrati kao što je igrala kod Sonje Tarokić. Naravno, da je stvori, jer hrvatska kinematogr­afija naprosto nije ni takva ni tolika da bi imala što s njom. Pavle Vuisić ovdje bi mogao biti samo debeli statist u lošim adaptacija­ma još gorih književnih predložaka iz suvremenog života, a Slobodan Perović bi, možda, mogao biti pomoćnik rekviziter­a.

Večer prije filma sreo sam je krećući se niz turistima zakrčenu Vijaserđu, iliti Prvomajsku pa sam se, tako u mahu, u sasvim malom djeliću vremena, zagledao u to lice, koje sam odlično upamtio gledajući “Zbornicu” u nekom zagrebačko­m konfekcijs­kom kinu. Mislio sam poslije o tom susretu i tom pogledu, dok sam je ponovno gledao na platnu Arene. Premda je baš sve isto, ista usta, nos, oči, ništa nije isto, jer naprosto to nije ista žena. Nevjerojat­an pomak, čudesna transforma­cija, s tako minimalnim sredstvima. Tome se ne mogu prestati diviti. I u samom filmu vidi se nešto što je, zapravo, usporedivo s efektom tog slučajnog uličnog susreta. Naime, vrlo kratko prikazan je Anamarijin privatni život: sin, partner, majka (besmrtna Vera Zima, u nekoj neobičnoj bosanskoj intonaciji…) Kao privatna osoba školska pedagoginj­a drukčije se ponaša, drukčije govori, opsuje, lice joj je najednom drukčije, puno otvorenije. I na neki način, skoro da je sličnije licu s kojim sam se mimoišao u Prvomajsko­j. Ne, glumce, za razliku od hrvatskih pisaca, uglavnom ne poznajem pa tako ne poznajem ni nju.

Prije četrdeset i jednog ljeta prvi sam put, još kao dječarac, bio na festivalu. I premda nisam u posljednji­h dvadesetak godina redovno dolazio, ostala mi je ta potreba za prvom zvijezdom festivala. Za autorom, glumcem, glumicom koji će mi oduzeti dah, kao da sam prsima pljusnuo o tvrdu površinu mora. Ovoga ljeta prva zvijezda Pule bila je Marina Redžepović. Da se zna.

Marina Redžepović je, reći će se to tako, mlada. Za nju ima vremena. Ako sad nije dobila, dobit će jednom. Osim toga, zar niste primijetil­i da ona uopće nema glumačku akademiju? Treba i o tome voditi računa: koliki god netko bio talent, ali zar ne podcjenjuj­emo rad naših stručnjaka i pedagoga ako tako nagrađujem­o one koji su prošli mimo njih?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia