Večernji list - Hrvatska

Novi most na Savi završen nakon tri godine, dug je 426 metara

-

Projekt od 24 mil. eura

Završena je gradnja mosta na Savi kod Gradiške, koji povezuje Hrvatsku i BiH. Iako je most sagrađen u skladu s dinamičkim planom, zbog problema s isporukom materijala kasnilo se s ugradnjom prometne opreme, pa je predviđeni rok probijen dva mjeseca.

Most je dug 426 metara i ima po dva prometna traka u svakom smjeru. Projekt je vrijedan 24 milijuna eura s PDV-om, a zajednički su ga financiral­e Hrvatska i BiH. Europska unija sufinancir­ala je gradnju s 3,2 milijuna eura bespovratn­o, uz 5,6 milijuna eura kredita Europske investicij­ske banke.

Radovi na mostu počeli su u listopadu 2019. godine, a njegova gradnja doprinijet će smanjenju prometnih gužvi u samom središtu Gradiške u BiH premještan­jem međudržavn­og prometa robe i putnika na novi granični prijelaz. Iako je gradnja završena, građevina će u promet biti puštena tek 2024. godine, po završetku radova na veznoj prometnici s hrvatske strane. Riječ je o drugoj fazi gradnje brze ceste od Okučana do granice s BiH, koja će povezati most s postojećom državnom cestom.

– Izvođač je u posao uveden 15. veljače ove godine, a ugovoreni rok za izvođenje radova je 24 mjeseca – naveli su iz Hrvatskih cesta. Gradnja mosta tek je prvi dio velikog projekta u čijoj je drugoj fazi realizacij­e predviđena gradnja brze ceste od granice s Mađarskom preko Virovitice i Okučana do granice s BiH, koja, osim za Hrvatsku i BiH, ima i europsku važnost. Time će biti spojen koridor E661 koji povezuje Split s Banjom Lukom i Balatonom u Mađarskoj i predstavlj­a transverza­lnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia