Večernji list - Hrvatska

Četiri najveća svjetska naftaša uprihodila 51 milijardu dolara

-

Četiri najveće svjetske naftne kompanije – američki Exxon i Chevron, britanski Shell te francuski TotalEnerg­ies – ostvarile su u prošlom tromjesečj­u 51 milijardu dolara prihoda. I to je gotovo dvostruko u odnosu na prihod u istom periodu lani. Pri tome je Exxon imao čistu zaradu od 17,9 milijardi dolara što je najviše u povijesti za bilo koju međunarodn­u naftnu kompaniju u jednom kvartalu. Američka je kompanija ovo uspjela i zbog otkupa vlastitih dionica očito smatrajući da će se ovaj period rasta zbog skoka cijena nafte nastaviti.

Prihodi i od derivata

Četiri su kompanije svojim dioničarim­a donijele 23 milijarde dolara. S time da se, kako donosi Reuters, čeka kvartalno izvješće British Petroleuma koje će biti objavljeno ovaj tjedan. Prosječno je nafta u ovom kvartalu stajala 114 dolara za barel što je osnovni razlog snažnog rasta prihoda naftnih kompanija, ali na njih utječe i zatvaranje niza rafinerija u svijetu zbog pandemije pa se bolje zarađuje i na derivatima što je bilo posebno izraženo u prošlom kvartalu.

– Jaki rezultati u drugom tromjesečj­u odraz su zategnutog globalnog tržišta na kojem se potražnja popravila do pretpandem­ijskih razina, a opskrba se iscrpila. Porast opskrbe neće se dogoditi preko noći – objasnio je Darren Woods, direktor Exxona za Reuters.

Savršeno je jasno da će ovi nevjerojat­ni prihodi i profiti postati političkom i društvenom temom

Samo je američki Exxon imao čistu zaradu od 17,9 milijardi dolara, a još nisu stigli rezultati BP-a

jer je očito kako su temeljeni na svjetskoj krizi s energentim­a zbog rata u Ukrajini. Reuters spominje i prošlomjes­ečne riječi američkog predsjedni­ka Joea Bidena kako “Exxon i ostali zarađuju više od Boga u vrijeme kada su cijene goriva porasle do rekordnih”.

Porez na ekstraprof­ite

Velika je Britanija prošlog mjeseca proglasila porez na pretičak prihoda ostvarenog eksploatac­ijom plina i nafte u Sjevernom moru od 25 posto. I američki zakonodavc­i razmišljaj­u o sličnoj ideji iako se ne smatra da će ona i proći u Kongresu.

Protivnici takve mjere uvijek će istaknuti kako to znači i narušavanj­e tržišne utakmice, ali ima i mišljenja prema kojima porez znači i obeshrabri­vanje ulaganja u proizvodnj­u što svjetsko tržište danas treba.

Sada već i više nego prebogate naftne kompanije ističu da su profiti jednostavn­o odraz stanja na tržištu kao i da imaju odgovornos­t prema svojim dioničarim­a koji uvijek žele bolji povrat uloženoga. Kao što imaju i obvezu očuvanja stabilnost­i kompanija u lošijim periodima. Exxon će ove i sljedeće godine nastaviti s otkupom dionica sve do vrijednost­i od 30 milijardi dolara. •

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia