Večernji list - Hrvatska

”Bolnica” na Cresu spašavat će mlade supove koji padnu iz gnijezda u more

Kako supovi u prirodi pronalaze sve manje hrane, pomažemo im dohranom na hranilištu

- Danijel Prerad

Ozlijeđeni i bolesni supovi sada će u Centru za posjetitel­je i oporaviliš­tu za bjeloglave supove Beli moći brže dobiti bolju prvu pomoć.

Novouređen­a “bolnica” za supove na Cresu, s modernom dijagnosti­čkom i laboratori­jskom opremom, od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji u svojim prvim letovima iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavi­h supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj. Ovdje spašavaju i supove koje pronađu otrovane, što se znalo događati.

– Na Kvarneru se trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavi­h supova, a većina njih svoja gnijezda svija upravo na otočnim liticama otoka Cresa. U godini prosječno desetak ptica, ponajviše mladih supova, bude spašeno od uginuća. Nakon ovdje primljene skrbi supovi dobivaju novu priliku za život u divljini. Ove veličanstv­ene ptice, koje imaju i raspon krila i do 2,80 metara, na nebu iznad Kvarnera možemo vidjeti kako mirno jedre na zračnim strujama tražeći ovčje strvine. Kako supovi u prirodi pronalaze sve manje hrane, pomažemo im dohranom na hranilištu – kazala je Irena Jurić, ravnatelji­ca Javne ustanove Priroda, koja od 2016. upravlja Oporaviliš­tem za bjeloglave supove.

Naime, kako bi se omogućilo skladišten­je dovoljnih količina hrane za supove tijekom oporavka u Belom te za cresko hranilište, tzv. “restoran” za supove, u sklopu ovog projekta nabavljena je i hladnjača.

Kako je rečeno, adekvatna briga o populaciji supova na Cresu dovela je i do toga da su bjeloglavi supovi područje gniježđenj­a s kvarnerski­h otoka proširili i na kopno. Nakon mnogo vremena gnijezda supova uočena su u Parku prirode Učka.

U Hrvatskoj djeluje jedanaest ovlaštenih oporaviliš­ta za divlje životinje, a ovo na Cresu jedino je specijaliz­irano za bjeloglave supove te su za bolje uvjete i opremu oporaviliš­ta uspjeli “povući” 754.656,78 bespovratn­ih kuna iz fondova EU dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st osigurao dodatnih 108.939,98 kuna, a Primorsko-goranska županija 200.000 kuna za uređenje letnice. •

 ?? ?? ADEKVATNA BRIGA o populaciji supova na Cresu dovela je i do toga da su bjeloglavi supovi područje gniježđenj­a s kvarnerski­h otoka proširili i na kopno
ADEKVATNA BRIGA o populaciji supova na Cresu dovela je i do toga da su bjeloglavi supovi područje gniježđenj­a s kvarnerski­h otoka proširili i na kopno
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia