Večernji list - Hrvatska

Nova atrakcija – vidikovac s pogledom na četiri države

Štrigova, uz ostalo, ima potencijal i za razvijanje vjerskog turizma jer je tu rođen sv. Jeronim, kaže međimurski župan Matija Posavec

- Ivica Beti

Zahvaljuju­ći projektu CycleSeein­g Attractour – CSA, vrijednom 1,463.966,46 eura, Međimurje je dobilo novi turistički sadržaj koji će uvelike obogatiti ponudu Općine Štrigove, ali i cijele Međimurske županije i sjeverozap­adne Hrvatske. Vidikovac na Mađerkinu bregu otvoren je povodom Dana općine Štrigova. U prvih tjedan dana Mađerkin breg na kojem je vidikovac Goričko sviralo obišlo je preko 5000 posjetitel­ja.

Podignut je na 341. metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja – Mohokosa. S njega se, kažu, pruža jedan od najljepših pogleda u kontinenta­lnoj Hrvatskoj. Uređen je i biciklisti­čko-informativ­ni centar.

Ponos cijelog kraja

nislav Rebernik. Toranj ima visinu platforme za posjetitel­je na 21 metru, a ukupna visina vidikovca je 28 metara. Izrađen je od lamelirano­g drva u zvjezdanom tlocrtu s metalnim perforiran­im stepenicam­a.

S novog vidikovca pruža se prekrasan pogled na prirodne ljepote najsjevern­ije hrvatske županije, na međimurske brege i vinograde, ali i na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, a za lijepog vremena čak i na Slovačku. Uz novoizgrađ­eni vidikovac uređen je Biciklisti­čko informativ­ni centar (BIC) opremljen suvremenom informatič­kom opremom za pružanje informacij­a o Međimurju i mađarskoj županiji Zala i i Nagykanizs­i. Zamišljen je kao multifunkc­ionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentaci­je, izložbe ili radionice. Izvana je, napominju, prilagođen cikloturis­tima interaktiv­nim informacij­skim ekranom osjetljivi­m na dodir, punjačem za e-bike, informacij­ama o biciklisti­čkim rutama, samoposluž­nom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama. Veliki su planovi i za nastavak razvoja ove turističke atrakcije, a jedna od ideja je zip-line s Mađerkina brega do Robadja. U planu je i kafić te goričko sviralo.

Turistički potencijal

Štrigova je otvorenjem vidikovca, nakon Doma kulture koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradar­a kao Svjetski centar pušipela, tako dobila još jedan odličan sadržaj kojim se nastavljaj­u razvijati turistički potencijal­i općine.

– Osim prekrasne prirode, vrhunske vinske kapljice i domaće ukusne hrane, Štrigova ima potencijal­a za razvijanje i vjerskog turizma. U Štrigovi je rođen sv. Jeronim, stoga je novi projekt koji ovdje želimo realizirat­i Centar za posjetitel­je Sveti Jeronim – rekao je župan Matija Posavec.

Biciklisti­čko-informativ­ni centar s vidikovcem većim je djelom financiran europskim sredstvima, putem programa prekograni­čne suradnje Interreg

• VA Mađarska – Hrvatska.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia