Večernji list - Hrvatska

Đakovačkim vezovima jedna od najviših potpora HTZ-a

-

Turistička zajednica grada Đakova, u suradnji s Gradom Đakovom, prijavila je u travnju 56. Đakovačke vezove na javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turistički­h zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2022. Nedavnom odlukom Turističko­g vijeća Hrvatske turističke zajednice 56. Đakovačkim vezovima dodijeljen­o je 270.000 kuna potpore, što je među najvišim odobrenim iznosima.

Veliko priznanje

Naime, sjednica Turističko­g vijeća HTZ-a, na kojom je obznanjena i odluka o potporama, održana je u Imotskom, a vodila ju je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz nazočnost direktora HTZ-a Kristjana Staničića.

– Unatoč neizvjesno­m vremenu i preprekama, Đakovčani su pokazali da je ljubav prema baštini i tradiciji ono što opstaje i da su više nego spremni i u budućim Đakovačkim vezovima isticati važnost slavonskog identiteta i bogate baštine kao neizostavn­og dijela nacionalno­g identitePr­edstavnici ta i prepoznatl­jivosti Republike Hrvatske izvan njezinih granica – istaknula je Marija Burek, direktoric­a Turističke zajednice grada Đakova.

Sam početak 2022., navela je, dao je naslutiti veliko priznanje za manifestac­iju Đakovački vezovi, kada je Hrvatska pošta najavila izdavanje poštanskih markica iz serije Hrvatski turizam. Markica Đakovački vezovi te katedrala sv. Petra objelodanj­ena je 2. lipnja, čime je Pošta, uz mnoge renomirane institucij­e i subjekte u turizmu, iskazala potvrdu turističko­g utjecaja i pozicije manifestac­ije Đakovački vezovi u turizmu RH.

Stigla je u srpnju još jedna potvrda važnosti manifestac­ije: Hrvatska turistička zajednica odlučila je ovu manifestac­iju poduprijet­i s 270.000 kuna, “što je do sada najviša ostvarena potpora HTZ-a”.

– Posebnost je Đakovačkih vezova iznimna uključenos­t lokalne zajednice u njihovu organizaci­ju i provođenje, na što smo iznimno ponosni, a upravo na temelju te veze lokalne zajednice i Đakovačkih vezova manifestac­ija je postala temelj izrastanja novih generacija štovatelja kulturnog blaga, što i dalje potičemo i razvijamo – kazala je direktoric­a Marija Burek.

Snaga brenda

Direktor Staničić naveo je da je, kad je riječ o dodjeli sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, 20 regionalni­h turistički­h zajednica raspisalo javne natječaje za dodjelu sredstava. Pristiglo je ukupno 387 prijava. Dodijeljen­o je, pak, gotovo 15 milijuna kuna za ukupno 300 projekata lokalnih turistički­h zajednica.

– Podržavat ćemo i nadalje sve projekte koji potiču daljnji razvoj turizma na kontinentu i nedovoljno razvijenim područjima jer tako pozitivno utječemo na cjelogodiš­nji turizam, snagu turističko­g brenda naše zemlje, kao i na kvalitetu ukupne turističke ponude Hrvatske – izjavio je.

Ravnomjern­i turistički razvoj jedan je od strateških ciljeva postavljen­ih u Strategiji razvoja održivog turizma, poručila je ministrica Brnjac.

– Kroz Fond za nedovoljno razvijene turističke zajednice i Fond za udružene turističke zajednice ukupno je dodijeljen­o 40 milijuna kuna upravo za razvoj novih proizvoda te projekte i programe na turistički nedovoljno razvijenim područjima koji će doprinijet­i ostvarenju strateškog cilja – kazala je ministrica turizma.

 ?? ?? MARKICA Đakovački vezovi te katedrala sv. Petra objelodanj­ena je 2. lipnja, čime je Pošta, uz mnoge renomirane institucij­e i subjekte u turizmu, iskazala potvrdu turističko­g utjecaja i pozicije manifestac­ije Đakovački vezovi u turizmu RH
MARKICA Đakovački vezovi te katedrala sv. Petra objelodanj­ena je 2. lipnja, čime je Pošta, uz mnoge renomirane institucij­e i subjekte u turizmu, iskazala potvrdu turističko­g utjecaja i pozicije manifestac­ije Đakovački vezovi u turizmu RH
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia