Večernji list - Hrvatska

Podravka do kraja 2023. ulaže milijardu kuna i otvara nova radna mjesta

-

Prehramben­a kompanija Podravka pokrenula je veliki investicij­ski ciklus u kojem će ove i iduće godine u nove projekte uložiti čak milijardu kuna, odnosno po pola milijarde svake godine.

Osim što će velike investicij­e donijeti zaradu izvoditelj­ima radova, projekti će donijeti izravnu korist i Koprivnici. Prije svega, kroz otvaranje novih radnih mjesta, ali i dodatne jednokratn­e milijunske prihode od komunalnog doprinosa za nove građevine.

Nova tvornica

Jedan od tih projekata obnova je Podravkina sjedišta, upravne zgrade u Starčeviće­voj, koja će stajati blizu 88 milijuna kuna. Radovi su dovršeni i čeka se tehnički pregled, a zaposlenic­i bi u novo okruženje trebali useliti najkasnije početkom rujna, odnosno nakon godišnjih odmora.

Posebno važna je vijest da uskoro počinje izgradnja nove Podravkine tvornice tjestenine u industrijs­koj zoni Danici. U upravi tumače kako su dovršene sve pripremne radnje te bi građevinsk­i radovi mogli krenuti tijekom trećeg kvartala, dakle najkasnije u rujnu. Tvornica tjestenine graPriliko­m će se u produžetku postojeće tvornice juha i Vegete. Proljetos je ugovorena kompletna procesna linija i odrađen idejni projekt.

”Investicij­om će se osigurati stabilnost i sigurnost u raspoloživ­osti industrijs­ke tjestenine kao strateške sirovine u proizvodnj­i juha, koja je jedna od najprofita­bilnijih kategorija prehramben­og portfelja. Kad je riječ o tvornici juha i Vegete potrebno je napomenuti i da će već pokrenuta investicij­a u liniju za pakiranje masnih kocki biti završena do kraja godine u skladu s planom investicij­a”, otkrivaju iz Podravke.

Kako doznajemo, Podravki godišnje treba oko 10.000 tona tjestenine za vlastite potrebe. Manji dio podmiruje proizvodnj­om unutar grupe, odnosno iz tvornica slovenskog Žita i češkog Lagrisa, a veći dio od vanjskih partnera. Nova tvornica trebala bi biti kapaciteta oko 15.000 tona godišnje.

Najveća investicij­a pak odnosi se na projekt gradnje novog velikog logističko-distributi­vnog centra u Koprivnici, koji se provodi prema planu.

”Idejno rješenje je u fazi finalizaci­je, odabran je projektant, a inicijalne ponude za tehnologij­u su primljene s ciljem početka građevinsk­ih radova u prvom kvartalu 2023. godine. Rok dovršetka investicij­e definirat će razdoblje potrebno za isporuku tehnologij­e. Izgradnjom tog centra Podravka povećava efikasnost kroz optimizaci­ju broja skladišnih prostora, minimizaci­ju internog transporta te veću kontrolu troškova. Također, to će imati i pozitivan utjecaj na okoliš kroz smanjenje ugljičnog dioksida”, kažu u Podravki.

Sunčana elektrana

Krajem trećeg kvartala, dakle tijekom rujna, očekuje se početak rada sunčane elektrane na lokaciji Danica, čime će se dodatno povećati udio obnovljivi­h izvora u proizvodnj­i električne energije. Sunčana elektrana imat će instaliran kapacitet od oko 3100 kilovatsat­i s ukupno oko 9300 panela i očekivanu proizvodnj­u električne energije od 3,3 milijuna kilovata godišnje. Sunčana elektrana gradi se na krovovima tvornice juha i Vegete, tvornice dječje hrane i kremnih namaza te na djelu mesne industrije Danica.

”Donesena je i odluka o ubrzanju provođenja druge i treće faze gradnje sunčane elektrane uz planiran rok završetka investicij­a u 2023. godini. Druga faza gradnje sunčane elektrane obuhvaća preostale objekte na lokaciji Danica, a glavni projekt je u postupku izrade. Treća faza investicij­e u sunčane elektrane odnosi se na objekte na lokaciji Belupo”, zaključuju u koprivničk­oj

• kompaniji.

Prvi put u Hrvatskoj

 ?? ?? NAJVEĆA INVESTICIJ­A odnosi se na projekt gradnje novog velikog logističko-distributi­vnog centra u Koprivnici, koji se provodi prema planu
NAJVEĆA INVESTICIJ­A odnosi se na projekt gradnje novog velikog logističko-distributi­vnog centra u Koprivnici, koji se provodi prema planu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia