Večernji list - Hrvatska

Beyoncé oduševila novim albumom, hvale ga glazbeni kritičari i publika

-

Žena, diva, kraljica, feministic­a – riječi su kojima se opisuje jedna od najpopular­nijih svjetskih pjevačica Beyoncé (40), koja je nakon šest godina spektakula­rnim povratkom najavila novi album “Renaissanc­e”. Prvo je šokirala svijet fotografij­om na kojoj je pozirala gola sjedeći na konju, a sada je uslijedilo i to da je album objavila dva dana prije vremena.

Same pohvale

Album na kojem je 16 pjesama prepun je uglednih suradnika koji obuhvaćaju različite žanrove, uključujuć­i Drakea, Skrillexa i Grace Jones, a “Renaissanc­e” je tek je prvi u planiranoj trilogiji.

”Ovaj projekt u tri čina sniman je tijekom tri godine pandemije”, napisala je 28-struka dobitnica Grammyja. “Moja je namjera bila stvoriti sigurno mjesto. Mjesto bez prosuđivan­ja. Mjesto bez perfekcion­izma i pretjerano­g razmišljan­ja. Mjesto za vrištanje, oslobađanj­e, osjećaj slobode”, dodala je na svojoj web-stranici.

Odmah su uslijedile pozitivne reakcije i obožavatel­ja i kritičara.

”Beyoncé nas je nesebično sve uzela za ruku i odvukla u klubove”, “Blagoslovl­jeni smo time da živimo u isto vrijeme kao i njezin ‘Renaissanc­e’”, “Već štedim novac za koncerte”, “Obožavam je, otvoreno je progovoril­a o problemima Amerike”, piše njezina voljena publika na Twitteru.

A pozitivni komentari stižu i od kritičara. Glazbena kritičarka i urednica Tara Joshi rekla je da je “Renaissanc­e” “soundtrack za divlje ljeto kaosa i radosti”, koji obiluje referencam­a na međunarodn­e plesne tradicije uključujuć­i afrobeat, jersey club i new jack swing.

”To je proslava življenja u izobilju i izvan područja tuđih očekivanja”, napisala je.

”’Renaissanc­e’ je jedan od Beyoncéini­h najboljih albuma do danas: ne ide stopama svojih prethodnik­a, već kroči vlastitim putem, ide onamo kamo nismo mislili da će Beyoncé otići. Šest godina od njezina posljednje­g pokušaja itekako je bio vrijedan čekanja”, riječi su Davida Cobbalda, još jednog kritičara. Marcus Shorter piše kako je ovaj album korak do savršenstv­a.

Glazbeni znalci složni su da je ovo jedan od najboljih Beyoncéini­h albuma do sada

Pjeva o suprugu

U nizu pjesama pjevačica spominje 21-godišnji odnos sa suprugom i reperom Jay-Z-jem dok pjeva da “nitko nije savršen” te da im “ne treba prihvaćanj­e svijeta”. Pjevačica je, po svemu sudeći, uvjerena da Jay-Z neće ponoviti svoje problemati­čno ponašanje pa tako pjeva: “Ja sam broj jedan, ja sam jedina.”

Glazbena zvijezda prvi je put javno progovoril­a o nevjeri supruga u svom vizualnom albumu “Lemonade” iz 2016. spominjući drugu ženu kao “Becky s dobrom kosom”. “Ne treba nam prihvaćanj­e svijeta. Prestrogi su prema meni, prestrogi su prema tebi. Znam da ne možeš, a da ne budeš onakav kakav jesi kraj mene i znam da nitko nije savršen pa ću te pustiti da budeš”, pjeva sada Beyonce u pjesmi “Plastic on the

• Sofa”.

 ?? ?? PRIVATNI ŽIVOT Na albumu se nalaze i pjesme u kojima progovara o 21-godišnjem odnosu sa suprugom Jay-Z-jem
PRIVATNI ŽIVOT Na albumu se nalaze i pjesme u kojima progovara o 21-godišnjem odnosu sa suprugom Jay-Z-jem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia