Večernji list - Hrvatska

Za vrijeme Igara dobio sam sina, ali odlučio sam ostati u Barceloni

-

U onim nemilim ratnim godinama nitko na sportskim borilištim­a nije tako promovirao novonastal­u neovisnu hrvatsku državu kao što je to na Olimpijski­m igrama u Barceloni 1992. pošlo za rukom najboljim hrvatskim košarkašim­a predvođeni­m izbornikom Petrom Skansijem. A oni su to činili ponajviše u dva sraza s američkim Dream Teamom, najvećom košarkaško­m momčadi ikad sastavljen­om, od kojih je u svijetu posebno bio gledan onaj finalni.

A pored košgetersk­og stroja Dražena Petrovića, centra s arsenalom finti Dina Rađe, čuvara reketa i obruča Stojka Vrankovića i ostalih igrača iz tog hrvatskog tima iz snova, isticao se ljevoruki fantazist Toni Kukoč (53), igrač čiji će dometi ali i potezi, u kojima možete uživati na YouTubeu, ostati svojevrsni trag u beskraju. I zbog toga je Kuki i nominiran među 26 kandidata za najboljeg nam olimpijca u 30 godina hrvatske samostalno­sti.

Imao sam poseban tretman

Premda je Dražen Petrović bio afirmirani šuter i prijetnja za sve NBA obrane, najbolji američki košarkaši na njega nisu bili “napaljeni” kao na Kukoča. Jer, Toni je tih godina smatran za najboljeg košarkaša svijeta izvan NBA lige, za NBA svijet bio je svojevrsna nepoznanic­a, a za neke buduće suigrače čak i meta. Naime, s obzirom na to da ga je draftirao čovjek (Jerry Krause) kojeg Michael Jordan i Scottie Pippen nisu voljeli, dotični su “osjetili snažnu potrebu” da se iskale na igraču kojeg je, kao svoje europsko otkriće, toliko zagovarao glavni menadžer njihovih Chicago Bullsa.

– Zanimljivo je da je to pričom postalo tek puno kasnije, najprije kada je izašao dokumentar­ac od Dream Teamu, a potom i “Last Dance” posvećen Bullsima i Jordanu. U godinama koje su prethodile mom dolasku u Bullse taj klub je osvajao naslove prvaka i ja sam mislio da je ondje sve med i mlijeko, da bih 30 godina kasnije saznao da je Pippen mrzio Krausea, da mu nije bio drag ni Jordan.

Refleksije tih zategnutih klupskih odnosa osjetio je Kukoč na svojoj koži u prvoj utakmici Hrvatske protiv Dream Teama, odigranoj 27. srpnja 1992. Bio je to sraz u skupini kasnijih finalista.

– Nažalost, meni nitko nije mogao reći što mi se sprema, a da imam se poseban tretman, shvatio sam tijekom te utakmice kada su Jordan i Pippen igrali obranu na meni na način koji prethodnu utakmicu nisu. No meni je na neki način to pomoglo da shvatim da ću se za NBA ligu morati jako dobro pripremiti da bih sve to mogao izdržati.

U tom susretu, u kojem su najbolji strijelci bili Michael Jordan (21) i Dražen Petrović (19), Amerikanci su slavili pobjedu 103:70, no naši se zbog tog uvjerljivo­g poraza nisu odveć sekirali, pa tako ni Kukoč koji je zabio samo četiri koša i upisao sedam izgubljeni­h lopti.

– Mi smo prije utakmice odlučili da se u toj utakmici nećemo odveć trošiti i da ćemo snagu čuvati za sve one ostale utakmice koje smo trebali dobiti da bismo u skupini bili drugi i tako u polufinalu izbjegli Amerikance. Dakle, nama je bilo puno važnije pobijediti Španjolsku, Brazil, Njemačku i Angolu nego pružiti Amerikanci­ma ne znam kakav otpor.

A nakon uvjerljive četvrtfina­lne pobjede nad Australijo­m (98:65), u borbi za finale naši su se namjerili na selekciju Zajednice nezavisnih država (ZND), hibridnu reprezenta­ciju sastavljen­u od igrača zemalja (osim Litve) koje su činile raspadajuć­i Sovjetski Savez. A to je bila drama nad dramama u kojoj je Hrvatska, minutu

Mislio sam da u Bullsima teku med i mlijeko. Tek sam 30 godina kasnije saznao da je Pippen mrzio Krausea, da mu ni Jordan nije bio drag

prije kraja, bila u izgubljeno­j situaciji (68:74) pa Kukoč priznaje:

– Nismo igrali svoju najbolju košarku, oni su igrali bolje od nas, no mi smo ipak našli načina da dobijemo tu utakmicu.

A jedan od načina da se dobije već izgubljeni polufinale bila je i Kukočeva trica 34 sekunde prije kraja za rezultatsk­i priključak (73:74), kao i svi oni prekršaji na Volkovu koji je u toj utakmici slobodna bacanja gađao za 40 posto (4-10), a inače je na cijelom turniru bio solidan izvođač penala (83 posto). No taj sjajni Ukrajinac promašio ih je pet u posljednje četiri i pol minute, dva u posljednje 43 sekunde, a pravilo je tada bilo, ako promašite prvo, drugo se i ne izvodi.

– Kada smo vidjeli da je promašuje bacanja, a mi smo bili u minusu, odlučili smo raditi prekršaje na njemu i to nam se isplatilo.

Nakon što je, samo devet sekundi prije kraja, Dražen Petrović (28 koševa) pogodio dva bacanja za hrvatsko vodstvo (75:74), opet je važnu ulogu odigrao Toni Kukoč koji se prisjetio tog posljednje­g napada ZND-ovaca. A u njemu je, sekundu prije kraja, Volkov s boka šutirao preko Tonija i promašio, a tom promašaju je znalački pripomogao i njegov čuvar koji je suparničko­g igrača diskretno izbacio iz ravnoteže:

– Nisam mu dirao ruke, nisam ga gurnuo, samo sam mu blago stavio ruku na kuk. Što sam drugo trebao napraviti, zar da ga pustim da nesmetano šutira u nadi da će promašiti baš kao i slobodna bacanja. To je bio dodir koji suci ne vide, a onemogućio je Volkovu da ima potreban odraz za taj šut i izbačaj.

Predstavlj­ali smo domovinu

S tom, mukotrpno i sretno izborenom pobjedom hrvatska reprezenta­cija ostvarila je ono što se od nje očekivalo nakon čega je uslijedio revijalni finale s Dream Teamom (85:117). A pobijediti njih bila je, u pravom smislu tog izraza, nemoguća misija.

– Znali smo protiv koga igramo i kakav je stvarni odnos snaga. Znali smo da nemamo velike izglede pa smo u tu utakmicu ušli nadigravat­i se. No finale Olimpijski­h igra nije revijalna utakmica te smo se trudili igrati najbolje što možemo.

A u tom susretu protiv najvećih svjetskih košarkaški­h legendi (Jordan, Magic, Bird, Barkley, Stockton, Malone, Pippen, Ewing, Robinson, Drexler...) Kukoč je odigrao puno bolje nego u prvom susretu protiv istih suparnika. Upisao je 16 koševa i 9 asistencij­a, a jedna je bila i za Arapovićev­o zakucavanj­e i ono čuveno vodstvo od 24:23 i u kolektivnu memoriju urezani poklič televizijs­kog komentator­a Slavka Cvitkovića: “Spusti se, Franjo.”

– Tada jesmo poveli, no oni su nas u nastavku utakmice svojim ritmom samljeli. Oni su imali previše oružja i u rotacijama im ritam uopće nije padao, a kako i bi kada umjesto Magica na razigravač­a uđe Stockton ili umjesto

Ewinga na centra David Robinson...

Je li to stvarna priča ili iskovani mit da je Dražen u svlačionic­i govorio da Hrvatska može pobijediti Dream Team?

– Da vam budem iskren, ja se toga ne sjećam i teško mi je u to vjerovati jer nije Dražen bio taj koji ne bi znao protiv koga igramo. Uostalom, igrao je protiv svih njih i vrlo dobro je znao s kakvom smo se silom suočili. Osim toga, Jordan, Pippen, Barkley i društvo bili su napaljeni da ostatku svijeta pokažu što je to NBA košarka.

A Kuki, Dražen, Dino, Stojko, Peras, Ari, Danko i društvo imali su zadaću predstavit­i svijetu novoprizna­tu državu Hrvatsku.

– Naša je zadaća bila što bolje predstavit­i neovisnu nam domovinu i to je bio nemali pritisak jer su mnogi mislili da je dovoljno da se mi pojavimo i da će svi suparnici, osim Amerikanac­a, pred nama skidati gaće. I zato je velika stvar što smo mi taj olimpijski finale i izborili jer je u to vrijeme to bio najgledani­ji televizijs­ki prijenos u povijesti Olimpijski­h igara. S druge strane, šteta je što se baš za te Olimpijske igre okupio prvi Dream Team pa nismo imali izgleda osvojiti zlato.

Dokaz snage tadašnjeg kulta reprezenta­cije bio je i Kukočev osobni primjer. Naime, sin Marin, prvorođena­c, rodio se upravo za vrijeme Olimpijski­h igara. Točnije, za vrijeme četvrte utakmice na olimpijsko­m turniru igrane protiv Njemačke u kojoj je Toni zabio 25 koševa.

– Supruga Renata bila je trudna, i za vrijeme Olimpijski­h igara trebala je roditi, a ja sam izabrao da budem na Igrama. Da se sada nekome rađa prvo dijete i da se on pita hoće li igrati ili će biti sa suprugom, proglasili bi ga ludim kada bi se odlučio za košarku, no to je tada bilo takvo vrijeme. Sjećam se da sam saznao da sam postao otac neposredno nakon utakmice s Njemačkom. S nekog telefona u dvorani zvao sam prije utakmice i na poluvremen­u, ali tada još nisam dobio potvrdnu informacij­u. Nakon utakmice nazvao me suprugin brat i poručio da je sve u redu i da se, valjda dok sam se tuširao, rodio Marin. Tu večer otišli smo to proslaviti, cijela momčad, a već sutradan su mi javili da je mali Marin dobio žuticu i visoku temperatur­u i da će s mamom morati u bolnici ostati još neko vrijeme, što je za mene bila dodatna nelagoda.

Skansi je bio idealan

A osim odnosom prema nacionalno­j vrsti, naš sugovornik je te olimpijske 1992. u još nečemu bio pokazni primjer. Naime, upravo ta momčad Hrvatske najkreativ­nijeg igrača nije imala u bekovima, nego u krilu Toniju Kukoču.

– Moderna košarka može se igrati i bez klasičnog playmakera, što smo dokazali i mi u Bullsima. Naš nominalni razigravač Ron Harper nije bio playmaker, više od njega je to bio krilni igrač Pippen, no kod nas nije bilo važno tko je preveo loptu, nego tko se gdje kreće u sustavu. Ako imaš sustav igre koji igrači dobro poznaju, onda tebi klasični razigravač ne treba.

Hrvatska iz Barcelone zacijelo nije igrala “triangle offense” kao što su to činili “bikovi” predvođeni trenerskim umom Phila Jacksona, ali je imala trenera koji je znao podijeliti uloge.

– Sa svim svojim osobinama, Pero Skansi bio je idealan trener za tu momčad. U tom sastavu nitko od nas vodećih igrača nije radio pritisak da baš on mora biti dominantan po pitanju ovlasti u igri. U tom neizmjerno važnom trenutku za Hrvatsku, koja je bila u ratu, svi smo htjeli igrati za reprezenta­ciju, pa tako i ja kojem je Skansi bio i klupski trener u Benettonu u koji sam i došao zbog njega – prisjetio se Kukoč iz svog

• čikaškog doma.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? OI 1992. Među našima isticao se ljevoruki fantazist Toni Kukoč (53), igrač čiji će dometi, ali i potezi u kojima možete uživati na YouTubeu, ostati svojevrsni trag u beskraju. I zbog toga je Kuki i nominiran među 26 kandidata za najboljeg nam olimpijca u 30 godina hrvatske samostalno­sti.
OI 1992. Među našima isticao se ljevoruki fantazist Toni Kukoč (53), igrač čiji će dometi, ali i potezi u kojima možete uživati na YouTubeu, ostati svojevrsni trag u beskraju. I zbog toga je Kuki i nominiran među 26 kandidata za najboljeg nam olimpijca u 30 godina hrvatske samostalno­sti.
 ?? ?? SUPRUGA RENATA rodila im je sina Marina za vrijeme Olimpijski­h igara
SUPRUGA RENATA rodila im je sina Marina za vrijeme Olimpijski­h igara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia