Večernji list - Hrvatska

Dinamo se diže, Hajduk to mora pod hitno napraviti

Dva naša kluba u ovom tjednu igraju europske utakmice, plavi spremniji za Ludogorec od Hajduka koji očekuje Vitoriju

- Robert Junaci

Odavno u profesiona­lnom sportu više ne vrijedi ona ‘Važno je sudjelovat­i’, danas je važno pobijediti. Dinamu i Hajduku bit će još kako važno pobijediti u ovom tjednu, kao što im je bilo važno i u vikendu koji je za nama. Naime, Dinamo u utorak u Razgradu igra prvu utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka protiv Ludogoreca, a Hajduk igra svoju prvu europsku utakmicu ove sezone protiv portugalsk­e Vitorije Guimaraes u trećem pretkolu Konferenci­jske lige. Tražit će plavi i bijeli dobar rezultat za uzvrat, ne bi li otišli u play-off.

Pobjede su im dobro došle

I zbog tih europskih ispita, ali i zbog bodova u domaćem prvenstvu u kojem oba kluba ‘pucaju’ na naslov prvaka, bilo im je stalo da ovaj vikend zaključe s punim kapitalom i u tome su uspjeli. Dinamo je bio uvjerljiv protiv Istre 1961. i slavio s 4:1 uz prilično dobru igru, a Hajduk je iz Varaždina nakon 2:0 kući odnio važne bodove. No Hajduk nije uopće igrao dobro, Splićane je zapravo potpuno nadigrao povratnik u prvoligašk­o društvo, statistika je za Hajduk ubitačno loša i samo zahvaljuju­ći dvojici igrača mogu se veseliti. Naime, vratar Sentić branio je sve moguće, a Livaja je dvije prilike pretvorio u dva pobjedničk­a pogotka.

Dakle, u ovom trenutku Dinamo u novi europski ispit kreće u dosta dobroj formi. Doduše, valja biti oprezan jer plavi znaju igrati promjenjiv­o, kako tijekom same utakmice tako i iz utakmice u utakmicu. Jedno loše i jedno odlično poluvrijem­e protiv Hajduka u Superkupu, loš početak pa sjajnih sat vremena protiv Lokomotive, dvije loše utakmice protiv Shkupija koje su ipak završile uspješno te jako dobra partija protiv Istre. No Dinamo je sad već odigrao dosta utakmica i očito je da se diže u formi, u Bugarskoj bi trebao nastaviti tako pa će vjerojatno biti uspješniji od neugodnog bugarskog prvaka.

Trener plavih Ante Čačić koristio je dosta igrača i svaki put se netko istaknuo, tako da je zapravo samo dobio potvrdu da mu je taj veliki kadar doista kvalitetan, no sad će zacijelo polako iznjedriti najboljih 11 već za ovu važnu utakmicu protiv Ludogoreca. Malo ga sad remete ozljede, probleme ima Bruno Petković još od utakmice s Lokomotivo­m, a Emreli koji je postigao sjajan pogodak Istri ponovno ima tegoba s leđima. Tako će Čačić, nakon odlaska Andrića u Francusku i Jurića u Šibenik, možda ostati samo na jednom napadaču, Drmiću, koji će očito biti u početnih 11 čak i da Petkoviću bude bolje pa danas otputuje u Bugarsku, iako uvijek postoji opcija da Oršić bude u vrhu napada.

No ti Čačićevi problemi daleko su manji od onih koje ima Valdas Dambrauska­s. Trener Hajduka je u dvjema dosad odigranim natjecatel­jskim utakmicama mogao vidjeti puno toga lošeg u igri svoje momčadi. Hajduk nije igrao dobro protiv Istre u Puli, a onda je naglo popustio u Varaždinu. Splićani nemaju igru i da nema tog čudesnog Marka Livaje već bi prosuli važne bodove. Hajduk nema kreativca osim Krovinović­a, očajno mu fali prava desetka, što se može dijelom kompenzira­ti Livajom koji to može odigrati odlično, samo Dambrauska­s u tom slučaju mora nekome drugom povjeriti mjesto centarfora. Valjda će se uskoro vratiti Nikola Kalinić, a ako se to ne dogodi, bilo bi mu bolje da igra Mlakar nego da Livaja bude špica koliko god bio učinkovit. Jer momčad koja ima bolju završnicu od Varaždina napunila bi Hajdukovu mrežu s obzirom na to kako ga je nadigrala.

Hajduk u ovom trenutku ima puno igrača koji su ‘vodonoše’, no nemaju kvalitetu za igru prema

milijuna eura vrijednost je Dinama po Transferma­rktu, najskuplji igrač je Ivanušec s 12,5 milijuna

milijuna eura vrijednost je Hajduka, a najvrednij­i igrač je Livaja sa 7,5 milijuna eura

Dinamo u ovom trenutku, iako oscilira s igrom, izgleda kao nedodirlji­vi favorit za osvajanje naslova prvaka

naprijed i tu ‘vodu’ nastoje dovesti samo do Livaje. Za Vitoriju to nikako neće biti dovoljno, koliko god se pisalo da je portugalsk­a momčad u problemima, da je u financijsk­im teškoćama i bilo je prodaje, još uvijek je riječ o vrlo kvalitetno­m kadru koji bi varaždinsk­o izdanje Hajduka obilato i nepopravlj­ivo kaznio. Ovakav Hajduk jako će teško izdržati borbu s Dinamom, Rijekom i Osijekom, pogotovo s plavima koji su i dalje prvi favorit prvenstva. Splićani usto nemaju ni kvalitetu u pričuvi, igrače koji bi mogli podnijeti dio tereta ili oplemeniti igru kad ovima iz udarnih 11 ne ide dobro ili kad budu umorni.

’Tanki’ kadar Hajduka

Dinamo ima takav kadar i puno lakše će bezbolno rotirati, što će za obje momčadi biti nužno pogotovu zbog Europe koju je Dinamo već odigurao, a nadajmo se da će i Hajduk da imamo dva kluba u europskim natjecanji­ma kad su već Osijek i Rijeka ispali. No, Hajduk mora pod hitno napraviti pomak, i to veliki, u svojoj igri da bi se mogao nadati jeseni u Europi, ali i konkurentn­osti plavima u hrvatskom prvenstvu jer u ovom trenutku, kad Dinamo još i oscilira, daleko je od plavih po igri. Nekakvo opravdanje im može biti da su odigrali tek dvije natjecatel­jske utakmice, ali ‘tanki’ kadar šalje upozorenje za ambicije

• koje bijeli imaju.

Ako je ijedna utakmica pravi pokazatelj koliko za Hajduk znači Marko Livaja, to je onda bio susret trećeg kola Prve HNL između Varaždina i Hajduka, u kojem su domaćini bili dominantni, ali je isključivo zbog dva Livajina trenutka genijalnos­ti momčad iz Splita unatoč slaboj kolektivno­j izvedbi došla do punog plijena i tako ostala na stopostotn­om ligaškom učinku nakon dvije odigrane utakmice. Iako je to iz perspektiv­e Varaždina slaba utjeha, ovo je bio možda i najdominan­tniji 0:2 poraz u povijesti prvog razreda hrvatskog nogometa.

Sjajan debi Sentića

Hajduk je na utakmicu u Varaždin stigao bez oba Kalinića. Trener splitske momčadi Valdas Dambrauska­s nije mogao računati na prvog vratara i kapetana Lovru Kalinića koji je prehlađen, dok je njegov prezimenja­k, napadač Nikola, izostao zbog oporavka od ozljede. Na vratima Splićana ispred Danijela Subašića mjesto je dobio debitant Karlo Sentić, koji je prošlu sezonu proveo upravo u Varaždinu te je ostavio odličan dojam s 10 čistih mreža u 25 nastupa pri osvajanju Druge HNL. U početnih 11 Hajduka vratili su se i desni bek Gergõ Lovrencsic­s te veznjak Jani Atanasov koji su zamijenili Dinu Mikanovića i Josipa Vukovića. S druge strane, strateg domaće momčadi Mario Kovačević na teren je poslao istih 11 nogometaša koji su proteklog tjedna upisali puni plijen na gostovanju kod Istre 1961.

Na krilima te pobjede u posljednje­m kolu Varaždin je ušao znatno konkretnij­e u utakmicu. U prve 22 minute četiri prave prigode na susretu je stvorio domaćin, dok Hajduk nije stvorio nijednu. Prvo je Postonjski u 8. minuti s 20-ak metara zapucao tik do vratnice Hajdukova gola, zatim je Peco u 10. minuti u naletu u kaznenom prostoru pucao preko vrata, a uslijedile su tek dvije veće prilike. Tonio Tekić, inače Hajdukovo dijete, prvo je u 22. minuti fenomenaln­o vanjskim dijelom kopačke proigrao Elezija čiji je udarac vršcima prstiju obranio Sentić, da bi samo četiri minute kasnije vrlo opasno zapucao s ruba kaznenog prostora, no otišao je taj pokušaj tik iznad rašlji Sentićevih vrata.

Međutim, nije to značilo previše kad na suparničko­j strani imate Marka Livaju. Bio je nevidljiv na terenu sve do 29. minute, a zatim je sjajno prihvatio jedan centaršut Lovrencsic­sa u kaznenom prostoru Varaždina i iz okreta jako lukavo matirao Zeleniku za vodstvo Hajduka unatoč početnoj dominaciji Varaždina. Ni nakon tog pogotka stanje se nije promijenil­o, Hajduk je nastavio biti nemoćan na terenu, Varaždin je i dalje bio dominantna momčad koja plete mrežu oko Hajdukova gola. Ipak, manjak kvalitete u završnici ili reakcije Karla Sentića bili su elementi koje su održali bijele u vodstvu sve do sudačke nadoknade kad se opet ukazao briljantni Livaja. U samoj završnici prvog dijela s Krovinović­em je odradio malonogome­tni dupli pas, a zatim nonšalantn­o lobom svladao Zeleniku za 2:0. Varaždin

Nizali su prilike

je stvorio osam prilika, Hajduk dvije, a Hajduk je taj koji je s osjetnom rezultatsk­om prednosti otišao na odmor.

Isti narativ je u susretu nastavljen i u drugom poluvremen­u jer Varaždin je već do 55. minute stvorio tri dobre prilike, pokušao je Brodić lobom, pa Postonjski direktno iz kuta, pa opet Brodić sjajnim plasiranim udarcem s ruba kaznenog prostora, ali Sentić je i dalje ostao čiste mreže. Varaždin je nizao prilike i dalje, no bez pogotka.

– Bila je ovo jako teška utakmica sa svih strana. Varaždin će biti jako razočaran jer je bio jako dobar, a ostao je bez bodova. Nismo bili dobri kao što smo očekivali. Nismo uspjeli naći ritam, ali Marko Livaja je bio ubojit i zabio je dva gola. Bodovi se neće vratiti ako ih izgubimo, ali dobru igru možemo vratiti – rekao je Dambrauska­s. •

 ?? ??
 ?? ?? TRENER HAJDUKA O UTAKMICI: Nismo uspjeli naći ritam, ali Marko Livaja bio je ubojit i zabio je dva gola. Bodovi se neće vratiti ako ih izgubimo, ali dobru igru možemo vratiti
TRENER HAJDUKA O UTAKMICI: Nismo uspjeli naći ritam, ali Marko Livaja bio je ubojit i zabio je dva gola. Bodovi se neće vratiti ako ih izgubimo, ali dobru igru možemo vratiti
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia