Večernji list - Hrvatska

Podbaci li Medvjedev, Zverev bez borbe dolazi na tron

Novak još gaji nadu da može nastupiti na US Openu, na njegovu stranu stao je i jedan od članova moćne obitelji Kennedy, Robert mlađi, nećak bivšeg predsjedni­ka SAD-a Johna Kennedyja

- Anton Filić

NOGOMET

Njemački superkup: Bayern (Stanišić nije ulazio u igru) – Leipzig 5:3

Njemački kup, 1. kolo: Elversberg – Leverkusen 4:3, Carl Zeiss Jena – Wolfsburg (trener Niko Kovač, Franjić ušao u 79. minuti, Brekalo ušao u 46. minuti i asistirao za pogodak) 0:1

Škotska liga, 1. kolo: Livingston – Glasgow (Čolak i Barišić odigrali su cijeli susret) 1:2

Austrijska liga, 2 kolo: Sturm – Salzburg (Sučić odigrao cijeli susret) 2:1

Nizozemski Super kup: Ajax – PSV 3:5

Napadač njemačkog bundesliga­ša Borussije Dortmund Sebastien Haller (28) mora na kemoterapi­ju nakon što je otkriveno da boluje od malignog tumora testisa, objavio je klub. Haller je prošli tjedan, nakon što mu je otkriven tumor, operiran, no klub je sada priopćio da su histološki nalazi otkrili zloćudni tumor testisa zbog kojeg mora na kemoterapi­ju. – Sebastien će dobiti najbolji mogući tretman. Šanse za oporavak vrlo su dobre – rekao je sportski direktor Borussije Dortmund Sebastian Kehl.

KOŠARKA

Europsko prvenstvo U-18, muški, divizija A, skupina D, 1. kolo: Hrvatska – Italija 64:73

Nakon naglog odlaska Krstića s klupe, Alkar je brzopotezn­o pronašao novo rješenje. Riječ je o mladom zadarskom stručnjaku Luki Bujasu. Zadarski trener je i prošle godine bio blizu preuzimanj­a klupe Alkara, nakon što je bivši postao Marko Trninić, ali je već dogovorio suradnju sa slovačkim prvoligaše­m Iskra Svit i pri tome je i ostao. Riječ je o 36-godišnjem treneru koji završio trenersku školu pri Kineziološ­kom fakultetu, a osim slovačkog kluba, u ranijem dijelu prošle sezone okušao se i u Kolumbiji.

TENIS

ATP 500 turnir u Washington­u, kvalifikac­ije, 1. kolo: Gojo (Hrv) – Galloway (SAD) 6:3, 6:4. (af)

VATERPOLO

Montenegro kup za reprezenta­cije do 16 godina u Herceg Novome, 4. kolo: Hrvatska – Italija 15:11.

Hrvatski kup za kadete u Splitu, 4. kolo: Mladost – Zadar 1952 10:7, Medveščak – Galeb MR 20:5, Jug AO – Osijek 19:4, Jadran – POŠK 22:1. (af)

FORMULA 1

Vozač Mercedesa George Russell (24) kreirao je ogromno iznenađenj­e u kvalifikac­ijama za VN Mađarske osiguravši prvu startnu poziciju za nedjeljnu utrku. U kaotičnim kvalifikac­ijama nadmašio je vozače Ferrarija, Carlosa Sainza i Charlesa LeClerca, dok je svjetskom prvaku Maxu Verstappen­u otkazao motor u trećoj rundi kvalifikac­ija pa će startati tek kao deseti. Britancu Russellu ovo je prvi pole-position u karijeri, a Mercedesu prvi ove sezone.

ŠAH

Olimpijada, Chennai, 2. kolo, muški: Hrvatska – Bugarska 0.5:3.5; žene: Hrvatska – Poljska 0.5:3.5

Hrvatski šahovski savez će biti organizato­r dva europska natjecanja – Europsko amatersko prvenstvo koje će se održati u Zagrebu 2024. i Europsko pojedinačn­o veteransko prvenstvo koje će se održati 2025. godine u Poreču.

HRVANJE

Veronika Vilk osvojila je brončanu medalju na svjetskom U-17 prvenstvu u Rimu u kategoriji do 69 kg. Mlada hrvačica iz Slatine je na putu do medalje pobijedila predstavni­cu Tonge tušem već u prvoj rundi pri vodstvu 5-2, dok je u drugom kolu porazila Amerikanku Jasmine Dolores Robinson. S dvije pobjede izborila je plasman u polufinale u kojem je izgubila na bodove od kasnije svjetske prvakinje Indijke Harshite Harshite. U borbi za broncu bila je bolja od Grkinje Nikolete Barmpe.

STRELIČARS­TVO

Europski kup za mlade, Bukurešt:u kategoriji juniorki, u gađanju složenim lukom, Lara Drobnjak osvojila je zlatnu medalju. U finalu je pobijedila Britanku Jenny Bryan sa 140:137

Carlos Alcaraz je plasmanom u finale umaškog turnira osigurao proboj na četvrto mjesto ATP liste (preteći će Stefanosa Tsitsipasa) i to će tom 19-godišnjaku kojemu mnogi predviđaju blistavu budućnost, naravno, biti najbolji plasman karijere. A Novak Đoković će se sa sedmog pomaknuti na šesto mjesto (zato što Casper Ruud nije obranio neke bodove) i to su jedine ovotjedne korekcije u Top 10, što će se u ponedjelja­k i službeno potvrditi.

Turbulentn­e promjene

No, do mnogo većih promjena u svjetskom teniskom vrhu, dapače turbulentn­ih, doći će sljedećih tjedana. Sve to povezano je s izostankom bodova u Wimbledonu, neizvjesno­šću oko nastupa Novaka Đokovića na US Openu, ali i s ozljedama nekih igrača...

U toj projekciji zapleta u vrhu ATP liste najzanimlj­ivije promjene mogle bi uslijediti već za dva tjedna, 15. kolovoza. Ako Đoković do tada neće ništa igrati, a čini se da neće jer nije cijepljen protiv koronaviru­sa i nije mu dopušten ulazak u SAD te ako sadašnji broj jedan Danil Medvjedev malo podbaci, na prvo bi mjesto, prvi put u karijeri, mogao doći Alexander Zverev. I to ni kriv ni dužan, jer zbog ozljede ne igra još od Roland Garrosa (u polufinalu je predao Rafaelu Nadalu).

Da se to ipak ne bi dogodilo, i da bi sačuvao prvo mjesto, Medvjedev je prijavio i nastup na ATP 250 turniru u Los Cabosu. No, morat će u Meksiku doći barem do polufinala. Ukoliko ne uspije u tome, popravni će polagati na

Masters 1000 turniru u Montrealu gdje bi onda morao stići barem do četvrtfina­la.

Naizgled to ne bi smio biti pretežak zadatak za Medvjedeva, no njegovi nastupi u posljednje vrijeme ne jamče pozitivan rasplet za njega. Rus je postao ranjiv i ove godine nije osvojio niti jedan turnir (ima samo tri poraza u finalima), a na posljednje­m turniru u Mallorci ispao je već u četvrtfina­lu (poraz od Bautiste Aguta), s tim da je u prvom kolu bio slobodan.

A ako Đokovića ne bude na američkoj turneji, prije svega na US Openu, on bi uskoro mogao i ispasti iz Top 10 (posljednji put izvan kruga desetorice najboljih bio je u srpnju 2018. godine). Ne zaboravlja­mo izjavu Novakova trenera Gorana Ivanišević­a da su “veći izgledi da on osvoji Umag nego da Đoković nastupi na US Openu”, ali ipak nije da u taboru dojučer najboljeg tenisača svijeta ne gaje nadu.

Pokrenuta je internetsk­a peticija usmjerena prema američkim vlastima da se Đokoviću ipak dopusti ulazak u SAD, Bidenu su pisali i američki Srbi, a na Novakovu stranu je stao i jedan od članova moćne obitelji Kennedy, Robert mlađi, nećak bivšeg predsjedni­ka SAD-a Johna Kennedyja.

Trenira kao da će igrati

”Poduzmi akciju: reci Bidenovoj administra­ciji da dopusti Đokoviću da igra na US Openu”, stoji u naslovu njegove objave, u kojoj dalje ističe: - Vrijeme je da se okonča diskrimina­torna politika koja Đokoviću ne dopušta da igra. Wimbledons­ki pobjednik, kojemu su već zabranili da nastupi na Australian Openu, kazao je da je spreman žrtvovati nastup na turniru kako bi sačuvao zdravlje i integritet svog tijela. Ne možete prisiljava­ti nekoga da donosi odluke koje mogu štetiti njegovu zdravlju - poručuje R. Kennedy mlađi.

Nakon toga se o svom (ne)mogućem nastupu oglasio i Novak Đoković. U objavi na Instagramu napisao je:

- Puno mi znači vaša podrška i ljubav koju mi šaljete ovih dana. Nisam je očekivao u tolikom broju... Velika mi je čast što toliko ljudi podržava moju karijeru i želi me ponovno vidjeti na terenima diljem svijeta. Nastojim se pripremati i trenirati kao da ću na US Openu i nastupiti. Držite mi

• palčeve!

Carlos Alcaraz je plasmanom u finale umaškog turnira osigurao proboj na četvrto mjesto ATP liste

 ?? ?? ALEXANDER ZVEREV lako bi mogao doći do prvog mjesta na ATP ljestvici. I to ni kriv ni dužan, jer zbog ozljede ne igra još od Roland Garrosa (u polufinalu je predao Rafaelu Nadalu)
ALEXANDER ZVEREV lako bi mogao doći do prvog mjesta na ATP ljestvici. I to ni kriv ni dužan, jer zbog ozljede ne igra još od Roland Garrosa (u polufinalu je predao Rafaelu Nadalu)
 ?? ?? LARA DROBNJAK osvojila je zlatnu medalju na Europskom kupu u streličars­tvu
LARA DROBNJAK osvojila je zlatnu medalju na Europskom kupu u streličars­tvu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia