Večernji list - Hrvatska

Samanta “zakucava”, Božana blokira, a Izabela hvata lopte

Odbojkašic­e Hrvatske pod vodstvom novog trenera, turskog stručnjaka Ferhata Akbasa, ostvarile velik uspjeh plasmanom u finale prestižnog FIVB Challenger kupa

- Damir Mrvec

Odbojkašic­e Hrvatske plasirale su se u finale FIVB Challenger kupa, čija se završnica igra u Zadru. Naše djevojke u polufinalu su pobijedile Portoriko sa 3:1 i to je bila prva pobjeda nad ovom reprezenta­cijom. Dosad smo oba susreta na Grand-Prixu gubili s po 1:3. Portoriko je bolje rangirana reprezenta­cija na FIVB ljestvici, na 18. mjestu, dok je Hrvatska na 23. poziciji. No to nije spriječilo naše reprezenta­tivke da u meč uđu s čvrstom nakanom da se hrabro suprotstav­e favorizira­nom suparniku. Ovom pobjedom Hrvatska je na samo jedan korak do plasmana u Ligu nacija, natjecanju u kojem nikad nismo igrali, bilo da je riječ o ženskoj ili muškoj reprezenta­ciji.

Petica za borbenost

– Ne sjećam se kada smo u posljednje vrijeme igrale ovako borbeno. Za nas jednostavn­o nije bilo izgubljene lopte. Samanta je “zakucavala” lopte, Izabela Štimac, naš libero, hvatala je nemoguće lopte, a ja sam se isticala blokovima – rekla je Božana Butigan, srednji bloker hrvatske reprezenta­cije.

Jedna od onih koja zaslužuje posebne pohvale je Izabela Štimac, libero naše reprezenta­cije. Nevjerojat­no je što je sve uspjela uhvatiti u obrani. Neke lopte bilo je nemoguće uloviti, a onda je to nekako lakoćom radila. Naravno, ponovno je najbolja u našim redovima bila Samanta Fabris. Možda je presudan u cijelom meču bio prvi set. Taj posljednji bod trajao je jako dugo, bilo je puno izmjena, a onda je Samanta blokirala suparnički napad i set je otišao na našu stranu.

– Možda smo mogli sve završiti u tri seta, ali jedna pogreška u trećem setu stajala nas je njegova gubitka. Nema veze. Brzo smo se oporavile od šoka i uvjerljivo slavile u tom četvrtom setu – priča Butigan.

Bole li vas ruke od silnih blokova?

– Ma ne, naviknula sam se na takvo što.

A posljednji vaš servis za meč loptu?

– Ha-ha, završio je negdje debelo u autu. Ma htjela sam što bolje servirati i efektno završiti meč. Nema veze. Odmah nakon te pogreške osvojile smo set i meč – rekla je Božana.

Da smo dobile prvi set...

Portorikan­ke sigurno žale za nekim propušteni­m prilikama.

– Hrvatska je zasluženo pobijedila, tu nema prigovora. No da smo mi dobile taj prvi set, možda bi sve otišlo na drugu stranu. Šteta, doputovali smo iz daleka da odigramo samo jedan susret u Zadru i taj smo izgubile. Naime, četvrtfina­le nismo igrale jer Kamerunke nisu došle. U Zadru nam je bilo jako lijepo, samo šteta što nismo igrale pred punom dvoranom. Da se turnir igrao u Portoriku, tražila bi se ulaznica više – rekla je Diana Reyes.

Pobjednik turnira igrat će sljedeće sezone u Ligi nacija. Riječ je o natjecanju koje okuplja 16 najboljih svjetskih reprezenta­cija. Posljednji naslov osvojila je Italija. Svaka reprezenta­cija odigrat će po 12 utakmica u tri kvalifikac­ijska turnira. Prvi turnir igrat će se od 30. svibnja do 4. lipnja 2023. godine. Prvih osam igrat će na završnom

• turniru.

Zadar - Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 1000. Suci: Guillet (Francuska) i Markelj (Slovenija)

Hrvatska:Grbavica, Strunjak, Butigan 18, Perić, Miloš 10, Mlinar 11, Karatović, Dumančić, Marković, Fabris 25, Šamadan 10, Deak 6, Štimac, Tomić. Izbornik Ferhat Akbas Portoriko: Venegas, R. Vazquez 5, Santos, V. Vazquez, Enright 15, Rojas 1, Reyes 9, Abercrombi­e 14, Ortiz 11, Valentin, Collazo, Loez, Victioria 1, Velez. Izbornik Fernardo Javier Morales

Blokovi: Hrvatska 9, Portoriko 19 Setovi: 26:24, 25:17, 23:25, 25:17

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia