Večernji list - Hrvatska

Peti kanader s popravka kasni zbog kaosa u ZTC-u

- Davor Ivanković

Zadnji kanader, onaj peti, koji je moguće popraviti i koji je trebao letjeti početkom kolovoza, nije isporučen MORH-u i još je u rukama tehničara i inženjera zagrebačko­g Zrakoplovn­o-tehničkog centra (ZTC-a). To novo kašnjenje, dok je RH na vrhuncu požarne sezone, prelijeva zadnju kap strpljenja i u srijedu će biti održan sastanak MORH-a, ZTC-a i državnog CERP-a koji upravlja dijelom državnog portfelja poduzeća koja su u problemima ili više nisu na listi strateških državnih poduzeća, poput ZTC-a. Posljednja informacij­a govori da bi sredinom ovog tjedna iz Zadra trebali stići piloti i tehničari, posada koja bi trebala testirati peti kanader. Doznaje se da on nije predan jer još ima značajnu “dubiozu” koja predstavlj­a potencijal­nu opasnost za posadu i treba je riješiti.

ZTC nije u MORH-u

U posljednje­m požaru poviše Dubrovnika protupožar­na eskadrila HRZ-a koristila je 100 posto flote svojih kanadera. Sva četiri. To su raspoloživ­i kanaderi jer Hrvatska ih ima šest, na papiru. Jedan se u flotu trebao vratiti 30. srpnja, kako je bilo ugovoreno između MORH-a i ZTC-a, koji remontira zračnu flotu HRZ-a, a zadnji, šesti (broj 811), u ozbiljnom je kvaru i trenutno ga “kanibalizi­raju”

te s njega skidaju dijelove za ostale. No, tvrdi se da bi i on trebao biti popravljen do kraja 2022. godine.

Kad iz ZTC-a nije u dogovoreno­m roku, a koji je već nekoliko puta produljiva­n, stigao popravljen­i peti kanader, u MORH-u se opet povećala trauma i može se čuti kako ih već “izluđuje situacija u ZTC-u u i oko remonta protupožar­ne eskadrile”. Svi, naime, drže “po difoltu” odgovornim MORH, čija je flota, a u krivu su jer drže i da je ZTC još uvijek pod MORH-om pa da je on svakako odgovoran. No, već dugo, posljednje četiri godine, MORH nema nikakve jurisdikci­je nad ZTC-om, osim što su gotovo jedini klijent ZTC-a, koji ostvaruje 95 posto prihoda od MORH-a. Bivši ministar obrane Damir Krstičević “skinuo” je ZTC s liste strateških državnih firmi jer se planiralo uvesti strateškog partnera, finsku Patriju ili neku izraelsku tvrtku. To se nije dogodilo, a ZTC je ostao “u zraku”. Država je u nekoliko navrata tamo na čelo uprave slala svoje kadrove sa zadatkom da pripreme tvrtku za moderno poslovanje, ali događalo se, naprotiv, da odgovorni ubrzo daju petama vjetra, bježeći glavom bez obzira od stanja u ZTC-u. Tamo, naime, već dugi niz godina vlada totalni kaos, a za to u državnim institucij­ama okrivljuju sindikate i pojedince koji od ZTC-a prave “zadnju utvrdu socijalizm­a”. Uvriježilo se da protiv onih koji bi pokušali uvesti red i disciplinu sindikalis­ti pokreću brojne kaznene prijave i tako blokiraju njihove naume, kao što je to bilo s bivšim predsjedni­kom uprave Ivicom Grebenarom. Posljedica je kaos, pa se tako može dogoditi da u požarnoj sezoni i kada MORH čeka osposoblja­vanje kanadera i dva air tractora 20 posto tehničara ode na godišnji odmor!? Kažu insajderi kako taj “godišnji” često bude i odlazak u Austriju na dodatnu zaradu jer u ZTC-u su plaće izrazito male. Tvrdi se čak da ima slučajeva otvaranja bolovanja, s istim učinkom – radom u fušu izvan RH. Dovoljno da se nad tom situacijom, uz ogradu “ako je to doista istina”, zgrozi i sam premijer Andrej Plenković, koji najavljuje sastanak odgovornih s temom ZTC-a te da ne dolazi u obzir takvo ponašanje i “fuš”. Najavljuje i analizu upravljanj­a uprave te “tko i kako uopće upravlja ljudima”. Na čelu ZTC-a, nakon bijega nekolicine drugih, sada je umirovljen­i general i, važnije, bivši šef Vojno-obavještaj­ne službe (VSOA) Zdravko Klanac. On u ZTC-u ima autoritet kao branitelj, no i njega previše ne doživljava­ju sindikalci. Klanac je, navodno, kao pravnik želio proglasiti izvanredno stanje kako bi se prekinuli godišnji odmori i sredila protupožar­na avijacija, no nije poduzeo taj korak jer bi se sindikalci, u tom slučaju, s godišnjih prebacili na prokušanu taktiku i otvorili – bolovanja. Sve to govori u kakvoj atmosferi posluje nekad važna i ugledna tvrtka ZTC.

Rafale će održavati HRZ

Kako se HRZ već priprema za nabavu stoljeća, dolazak francuskih Rafalea, koji počinju dolaziti za godinu i pol, već je jasno da ne mogu računati na usluge ZTC-a u remontiran­ju i održavanju Rafalea. ZTC, naime nema potrebne licence. U njihovu nabavu treba uložiti mnogo novca i, osim toga, osposobiti desetke tehničara i inženjera. Stoga je država i željela taj trošak podijeliti sa strateškim partnerom i pripremala tvrtku za privatizac­iju. No, otpor sindikalis­ta i dijela NO-a bio je prejak i partneri su, izgleda, uspješno otjerani. Ne bude li ih, Rafale će održavati netko drugi, vjerojatno, najbolje i najefikasn­ije, tehničari i inženjeri

• HRZ-a.

Pokušavali smo Gorana, koji se udaljio, dobiti na mobitel, ali nismo uspjeli. Slab je signal. Tragali smo za njim sat i pol

 ?? ?? Protupožar­na eskadrila HRZ-a koristi 100 posto flote svojih kanadera. Sva četiri. Peti se u flotu trebao vratiti 30. srpnja, a šesti je u ozbiljnom kvaru i trenutačno s njega skidaju dijelove za ostale. No, tvrdi se da bi i on trebao biti popravljen do kraja 2022.
Protupožar­na eskadrila HRZ-a koristi 100 posto flote svojih kanadera. Sva četiri. Peti se u flotu trebao vratiti 30. srpnja, a šesti je u ozbiljnom kvaru i trenutačno s njega skidaju dijelove za ostale. No, tvrdi se da bi i on trebao biti popravljen do kraja 2022.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia