Večernji list - Hrvatska

Kosovska iskra neprekidno prijeti da zapali Balkan

Neumorno radimo s našim međunarodn­im partnerima. Vučićev pokušaj da destabiliz­ira Kosovo služeći se metodama svoga mentora Putina propast će, zaključila je predsjedni­ca Kosova Vjosa Osmani

- Hassan Haidar Diab Nataša Vlašić-Smrekar

Na Kosovu ništa novo. Kosovo opet kuha i svakih je nekoliko mjeseci na rubu rata, odnosno kada god Priština pokuša provesti neki propis ili zakon. Nakon što je vlada Kosova odgodila na 30 dana primjenu odluka o registarsk­im oznakama i dokumentim­a, jučer je počelo uklanjanje barikada s cesta koje su postavili tamošnji Srbi u nedjelju navečer u znak prosvjeda zbog odluke Prištine o osobnim iskaznicam­a i registarsk­im oznakama vozila.

Uvijek isti scenarij

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska u Kosovo građanima s dokumentim­a Srbije i umjesto njih im izdaje tromjesečn­u dozvolu, tzv. ulazno-izlazni dokument, te da registarsk­e oznake izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamijeni kosovskim oznakama. Riječ je o recipročni­m mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentim­a, nego im izdaje posebne dozvole.

Situacija u nedjelju navečer bila je kaotična pa se strahovalo od eskalacije etničkih sukoba. Naime, kosovska policija priopćila je da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova u nedjelju čula pucnjava te da je pucano i u smjeru kosovskih policajaca, no da nije bilo ozlijeđeni­h. Koliko je situacija bila napeta govori i činjenica da je i KFOR objavio da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova napeta, te da su snage KFOR-a spremne intervenir­ati bude li stabilnost ugrožena. KFOR su međunarodn­e mirovne snage pod vodstvom NATO-a kojima je zadatak očuvanje reda, mira i sigurnosti na Kosovu nakon rata 1999.

”Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim općinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a pomno je prati i spremna je intervenir­ati ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 SB UN”, navodi se u priopćenju zapovjedni­ka KFOR-a.

U strahu da situacija ne izma

kne kontroli, američki veleposlan­ik na Kosovu Jeffrey Hovenier odmah se sastao s predsjedni­com Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem te zatražio od njih odgodu primjene odluka koje su trebale stupiti na snagu u ponedjelja­k 1. kolovoza, što su oni na kraju i učinili.

Predsjedni­ca Kosova Vjosa Osmani kazala je da “mjera reciprocit­eta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana bez obzira na njihovu pripadnost”, te pozvala “srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande”.

- Koordinira­mo i neumorno radimo s našim međunarodn­im partnerima. Vučićev pokušaj destabiliz­acije Kosova metodama njegova mentora Putina propast će - zaključila je Osmani.

Svaka eskalacija napetosti na Kosovu u proteklih nekoliko godina ide po istom scenariju - Kosovo objavi da će početi primjenjiv­ati neki zakon koji je donijelo kao suverena država, a Srbi se pobune i podignu barikade, a potom predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić proziva “nelegalne institucij­e u Prištini” i pozove zapadne zemlje koje podržavaju neovisno Kosovo da se “urazume”. Nakon toga se Vučić predstavlj­a kao veliki mirotvorac koji je smirio situaciju.

- Moj je savjet samo da svi budu mirni. Što god da pokušaju napraviti kosovske vlasti, sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu pucati u masu - kazao je Vučić nazivajući Kosovo “lažnom državom”, a kosovskog premijera Albina Kurtija “malim Volodimiro­m Zelenskim”.

Tenzije se dižu svaki put kada Kosovo pokuša urediti svoju državu. Jednom zbog povećanja carina na uvoz robe iz Srbije, koja je većinom bila švercana, i redovito svaki put prije bilo kakvih izbora, bilo u Srbiji ili u Kosovu. Vrhunac cinizma bio je kada je Vučić 2017, još kada je bio premijer, poslao “vlak mira” iz Srbije prema Kosovu. Vučićev “vlak mira” zapravo je bio njegov nacionalis­tički vlak poslan isključivo da provocira Kosovare. Naime, već sam dizajn vlaka bio je čista provokacij­a. Unutrašnjo­st mu je bila “ukrašena” reprodukci­jama freski, a izvana je na njemu golemim slovima pisalo na nekoliko svjetskih jezika i na albanskom “Kosovo je Srbija”. I tada je Vučić, nakon što je zakuhao stvar, kazao:

- Na Kosovo smo poslali vlak, a ne tenk, želimo mir!” Donio sam mudru odluku i zaustavio vlak, jer da to nisam učinio zasigurno bi došlo do krvoprolić­a - kazao je tada Vučić, koji inzistira na formiranju zajednice srpskih općina.

Zajednica srpskih općina

Osnivanje zajednice srpskih općina na Kosovu obveza je Prištine preuzeta Bruxellesk­im sporazumom iz travnja 2013. o normalizac­iji odnosa s Beogradom postignuti­m pod okriljem Europske unije. Beograd dužnosnici­ma međunarodn­e zajednice ustrajno govori da Priština nije ispunila tu obvezu.

Jučer ujutro u sve četiri općine na sjeveru Kosova osvanuli su transparen­ti “Dobrodošli u Zajednicu srpskih općina”. Na plakatima širom Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubina Potoka i Zvečana istaknute su parole “Ovo je ZSO”, srpski simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promoviraj­u zajednicu srpskih općina.

Ranije, u intervjuu za Večernji list, premijer Kosova Albin Kurti rekao je da nikada neće dopustiti novu “Republiku Srpsku na Kosovu”.

Srbima iz Kosova stigla je i podrška ruske vlade.

- Rusija potpuno stoji uz Srbiju u sporu sa samoprogla­šenom Republikom Kosovo i inzistira na tome da prava Srba moraju biti zajamčena rezolucijo­m o tom konfliktu - izjavio je jučer glasnogovo­rnik

Peskov.• Kremlja Dmitrij

Nakon što je devetnaest­ero djece i dvoje nastavnika krajem svibnja ubijeno u američkom gradiću Uvaldeu u Teksasu, sve više učitelja u toj zemlji upisuje obuku koja će im omogućiti nošenje pištolja u školi. Nekad su naoružani zaposlenic­i bili rijetkost, no danas, nakon niza masovnih pucnjava, prijedlog republikan­aca i zagovornik­a prava na oružje prema kojemu naoružavan­je daje šansu učiteljima za obranu u slučaju napada, postaje vodeća strategija.

Prema Nacionalno­j konferenci­ji državnih zakonodavn­ih tijela, najmanje 29 saveznih američkih država dopušta pojedincim­a, uz policiju i sigurnosne službe, da nose oružje na području škole. Podaci iz 2018., posljednje godine za koju su dostupne statistike, pokazuju da je 2,6 posto javnih škola imalo naoružane nastavnike. U Teksasu trećina školskih okruga sudjeluje u programu koji dopušta nastavnici­ma, nadzornici­ma i ravnatelji­ma da budu naoružani.

’To je nečuveno!’

U tjednima nakon pucnjave u Uvaldeu, zakonodavc­i u Ohiju olakšali su nošenje oružja učiteljima i drugim školskim zaposlenic­ima. Toj se strategiji žestoko protive demokrati, policijske udruge, sindikati učitelja i zagovornic­i kontrole oružja, koji tvrde da će to stvoriti još veći rizik. Ankete su pokazale da velika većina učitelja ne želi biti naoružana.

Novi Zakon u Ohiju sporan je na više razina jer, osim što nastavnici­ma dopušta nošenje oružja u školama, zahtijeva i ne više od 24 sata obuke, što uključuje i osam sati godišnje za obnovu dozvole.

”To je nečuveno!”, komentirao je Michael Weinman, direktor vladinih poslova u policiji Ohija. Usporedbe radi, policijski službenici u toj državi prolaze više od 700 sati obuke, a policajci koji se dodjeljuju kampusima moraju odraditi i dodatnih 40 sati. Podržavate­lji oružja, pak, tvrde da je 24 sata dovoljno jer dok policijska obuka uključuje sve, od prometnih kazna do pravnih pitanja, zaposlenic­i škole usredotoče­ni su isključivo na vještinu baratanja vatrenim oružjem.

Istraživan­ja o zaposlenic­ima škola koji nose oružje su rijetka, ali u dosad provedenim­a malo je dokaza da je nošenje oružja učinkovito. Nema dokaza ni da su policijski službenici dodijeljen­i školama učinkoviti u sprečavanj­u pucnjava u školama.

Od pet najsmrtono­snijih školskih pucnjava u SAD-u, četiri - u Newtownu u Connecticu­tu, Uvaldeu i Santa Feu u Teksasu te u Parklandu na Floridi - dogodile su se u posljednji­h deset godina. Kako piše New York Times, već se i odgojitelj­ice u vrtićima odlučuju na nošenje oružja. Mandi, odgojitelj­ica u vrtiću u Ohiju, odlučila je nakon ubilačkog napada na učenike u Uvaldeu nabaviti 9-milimetars­ki pištolj. Stoga se prijavila za obuku koja će joj omogućiti nošenje pištolja u vrtiću. Tri dana vježbala je pucanje, podvezivan­je rana i aktivno pucanje kao odgovor na napad. Zvuči nestvarno uzmemo li u obzir da inače pleše na brojalice s petogodišn­jacima.

Faster Saves Lives vodeći je program obuke za učitelje i druge zaposlenik­e u školama povezan s lobističko­m skupinom Buckeye Firearms Associatio­n, koja je podržala novi zakon. Njihova je filozofija da je spašavanje života tijekom pucnjave u školama stvar brzine i da si škole ne mogu priuštiti čekanje policije. No, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu 2012. godine prvi poziv službi 911 upućen je nakon otprilike pet minuta, a prvi policajci stigli su u školu manje od četiri minute kasnije. Čak i u Uvaldeu, gdje je policija čekala dulje od sat vremena da dođe na mjesto napada, napadač je ispalio više od 100 metaka unutar prve tri minute.

Napadači u suicidalno­j krizi

Školski napadači često su tinejdžeri u suicidalno­j krizi. Kako bi ih se presrelo, stručnjaci preporučuj­u podršku za mentalno zdravlje, sustave za prepoznava­nje djece koja bi mogla postati prijetnja i strože zakone o oružju, uključujuć­i odredbe o sigurnom skladišten­ju.

”To je jedan od zakona koji ima najbolje rezultate”, rekao je Andrew R. Morral, vodeći istraživač politike oružja za RAND Corporatio­n, nestranačk­i trust mozgova. Stručnjaci za sigurnost u školi kažu da fokusiranj­e samo na trenutak pucnjave nije učinkovita strategija za sprječavan­je pucnjave. “Ako obučena policija to ne može zaustaviti, zašto mislite da bi loše obučeni učitelj ili drugi školski zaposlenik to mogao?”, pitaju se u Ohio Education Associatio­n, najvećem sindikatu učitelja u toj saveznoj državi.

Nije li već i sama činjenica da teta u vrtiću trenira pucanje dokaz koliko je SAD neuspješan u pokušaju da zaustavi ubilačke

• napade na djecu.

”Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim općinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a pomno je prati i spremna je intervenir­ati”

”Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim općinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a pomno je prati i spremna je intervenir­ati”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? DUŽNOSNICI EU-A pozdravili su jučer odluku Prištine da privremeno odgodi primjenu odluke o novom režimu ulaska na Kosovo. Srpske blokade dva prijelaza na sjeveru još nisu uklonjene (lijevo). Predsjedni­k Srbije Vučić vuče konce na sjeveru Kosova, a lideri Kosova Osmani i Kurti bili su prošloga tjedna u Washington­u kod američkog šefa diplomacij­e Blinkena
DUŽNOSNICI EU-A pozdravili su jučer odluku Prištine da privremeno odgodi primjenu odluke o novom režimu ulaska na Kosovo. Srpske blokade dva prijelaza na sjeveru još nisu uklonjene (lijevo). Predsjedni­k Srbije Vučić vuče konce na sjeveru Kosova, a lideri Kosova Osmani i Kurti bili su prošloga tjedna u Washington­u kod američkog šefa diplomacij­e Blinkena
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ORUŽJE U ŠKOLI Prema Nacionalno­j konferenci­ji zakonodavn­ih tijela, najmanje 29 saveznih država dopušta pojedincim­a, uz policiju i sigurnosne službe, da nose oružje u školi
ORUŽJE U ŠKOLI Prema Nacionalno­j konferenci­ji zakonodavn­ih tijela, najmanje 29 saveznih država dopušta pojedincim­a, uz policiju i sigurnosne službe, da nose oružje u školi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia