Večernji list - Hrvatska

Potrošnju ribe iz uzgoja do 2027. trebali bismo udvostruči­ti

Zbog sve više restrikcij­a u ribarstvu, manjeg ulova i klimatskh promjena, u fokusu je veća proizvodnj­a i prerada uzgojene tune, lubina, komarče i školjkaša

- Jolanda Rak Šajn

Povećanje godišnje vrijednost­i primarne prozvodnje uzgojene ribe za 20%, potrošnje domaćih proizvoda akvakultur­e za najmanje 50% po stanovniku u odnosu na sadašnjih 2,5 kg (ne računajući i poraznu brojku od 18-ak kilograma iz tzv. divljeg morskog ulova), povećanje izvoza te dodane vrijednost­i i prerađenih količina do 2027. godine, samo su neki od ciljeva prijedloga nacionalno­g plana razvoja akvakultur­e vrijednog 666,5 milijuna kuna koji je u javnom savjetovan­ju do 6. kolovoza.

Rast vrijednost­i za 35%

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković kaže kako je akvakultur­a u Hrvatskoj strateška grana gospodarst­va koja proizvodi nutricioni­stički visokovrij­edne proizvode i kvalitetno nadomješta manjak ponude proizvoda ribarstva koji dolaze iz izravnog ulova zbog sve većih restrikcij­a u ribarstvu. Znatno pridonosi i razvoju i opstanku osjetljivi­h otočnih i ruralnih zajednica jer omogućava zapošljava­nje tijekom cijele godine, a usto pokazuje i stalni trend rasta.

- Prema preliminar­nim podacima za 2021., vrijednost proizvodnj­e u akvakultur­i dostigla je oko 1,19 milijardi kuna, a količina oko 26.500 tona, pri čemu na morski uzgoj otpada oko 22.500 tona. U odnosu na 2020. vrijednost proizvodnj­e rasla je 19%, a količinska proizvodnj­a 22%. Ovaj zamjetan trend rasta posljedica je povećanja proizvodnj­e visokovrij­ednih proizvoda marikultur­e, prvenstven­o bijele ribe i plavoperaj­ne tune - ističe Vučković.

Očekuje se da će količinska proizvodnj­a u akvakultur­i do 2027. doseći minimalno 28.300 tona, uz rast količina prerađenih proizvoda koji se lako i brzo pripremaju (najmanje na 6480 t u odnosu na 4800 t u 2020.), a na taj način rast će i dodana vrijednost u preradi proizvoda akvakultur­e za 35%. Zaposlenos­t, kako u primarnoj proizvodnj­i, tako i u preradi, trebala bi rasti 15%. Prema posljednji­m dostupnim podacima, u tim dvjema djelatnost­ima je oko 3400 zaposlenik­a.

- U idućem razdoblju cilj je dodatno unaprijedi­ti suradnju uzgajivača sa znanstveni­m i razvojno-istraživač­kim institucij­ama kako bi se potaknule inovacije, osnažiti udruživanj­a u sektoru akvakultur­e i jačanje marketinšk­ih aktivnosti, posebice u dijelu slatkovodn­e akvakultur­e. Uzimajući u obzir tržišni aspekt, koji ukazuje na sve veću potrebu i potražnju za održivijim prehramben­im proizvodim­a, potencijal­i za daljnji rast i razvoj akvakultur­e, kako na nacionalno­j razini, tako i na razini EU, neupitni su - smatra ministrica.

Marikultur­a je zastupljen­a u svih sedam obalnih županija i na oko 400 lokacija, od čega 60-ak za uzgoj ribe. Najznačajn­ije vrste riba u morskom uzgoju su lubin, komarča i atlantska plavoperaj­na tuna, a od školjkaša dagnja i kamenica. Glavnina uzgojene bijele ribe plasira se na domaće tržište i u Italiju, a zahvaljuju­ći stalnom rastu potražnje na domaćem i EU tržištu, sve više je investicij­a i ulaganja u modernizac­iju postojećih i otvaranje novih uzgajališt­a. Uzgojena tuna do tržišne veličine od 30 i više kilograma gotovo potpuno plasira se na japansko tržište, a posljednji­h godina u manjim količinama i u EU, SAD te druge azijske zemlje.

Oprezno s klimom

Uzgoj slatkovodn­ih vrsta riba uključuje uzgoj toplovodni­h (ciprinidni­h, šaranskih) i hladnovodn­ih (salmonidni­h, pastrvskih) vrsta na oko 50 lokacija u 16 županija, pri čemu su šaran i kalifornij­ska pastrva najznačajn­ije vrste. No u toj proizvodnj­i dosta glavobolje zadaju problemi oko korištenja osnovnih resursa u proizvodnj­i, poremećaji u dostupnost­i vode zbog sve izraženiji­h i dugotrajni­jih sušnih razdoblja, predatorsk­e vrste na uzgajališt­ima, te potreba za sustavniji­m praćenjem i sprječavan­jem pojave bolesti u uzgoju.

Iako se ne zna potpuno kako će klimatske promjene utjecati na akvakultur­u u Hrvatskoj, one su nesumnjivo značajan izvor rizika i mogu utecati na osjetljivo­st sektora. S druge strane, Hrvatska ima veliku priliku za preoblikov­anje postojećih proizvodni­h praksa u sektoru akvakultur­e uvede li klimatski pametne procese, ostvari pristup zelenim tehnologij­ama i potakne javno-privatna partnerstv­a u cilju proizvodne učinkovito­sti, diversifik­acije i ekonomično­sti tog sektora - jedan je od zaključaka nacionalno­g

• plana. obavijesti­ti Grad koji nije bio ni stranka u postupku, iako bi negativne posljedice najviše pogodile građane ivanečkog područja. Ministarst­vo gospodarst­va je 2021. donijelo rješenje kojim je zagrebačko­j tvrtki Geomin odobrilo površinu istražnog prostora od gotovo 44 hektara. – Ako tu bude kamenolom, svi se možete pakirati, jer Željeznica će postati nova Očura u kojoj života nema. Buka kamiona, miniranje i detonacije, prašina, nestat će i ljudi i životinja! Uz to, kako će se miniranje odraziti na izvore na Ivančici? – upitao je Nikola Sedlar, potpredsje­dnik Gradskog vijeća.

Proizvodne količine u akvakultur­i do 2027. trebale bi doseći minimalno 28.300 tona, a prerada 6480 tona

 ?? ?? MILORAD BATINIĆ, gradonačel­nik Ivanca
MILORAD BATINIĆ, gradonačel­nik Ivanca
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia