Večernji list - Hrvatska

Dolinu treba sustavno istražiti, a onda sagraditi i zabavni park tu u Mohovu

-

Dolina u kojoj se nalazi iločko prigradsko naselje Mohovo već je poznata po brojnim nalazima kostiju prapovijes­nih životinja, pa građani taj dio nazivaju i Dolinom mamuta. To je proteklog vikenda ponovno potvrdio i Goran Popović (28), kuhar iz Mohova, koji je pronašao još jedan zub mamuta. U proteklih deset godina to je čak četvrti mamutski zub koji je Popović pronašao oko Mohova.

– Prvi zub mamuta pronašao sam 2012., drugi 2016., a treći 2020. godine. Ovaj četvrti pronašao sam dan nakon što sam izašao iz izolacije, i to dok sam šetao okolo. Našao sam ga kod ribnjaka, gdje se urušio komad zemlje i tako se pojavio zub. Budući da već imam iskustva, odmah sam znao o čemu se radi te sam o nalazu izvijestio i Muzej grada Iloka – kaže Popović, koji je i predsjedni­k Udruge Dolina mamuta.

Podsjeća kako već desetljeći­ma mještani oko sela pronalaze razne kosti i to ne samo mamuta nego i vunastog bizona, nosoroga, divljih konja, hijena... Na tim su prostorima nekada živjele životinje koje su davno izumrle. Popović kaže kako je o svim nalazima do sada izvještava­o ne samo muzej u Iloku nego i Ministarst­vo kulture, Prirodoslo­vni muzej u Zagrebu kao i Grad Ilok, Vukovarsko-srijemsku županiju, a sve s ciljem da počnu sustavna istraživan­ja Doline mamuta.

– Sigurni smo da bi tu moglo biti najrazliči­tijih nalaza pa i nalaza vrjednijih nego što je mamutski zub. Ali da bi se nešto pronašlo, mora se početi istraživat­i. Do sada to nije slučaj, nego sve završava na nekakvoj deklarativ­noj potpori sa svih strana, što nije dovoljno – kaže Popović.

Konačan cilj članova udruge kao i mještana jest da se kod Mohova sagradi edukacijsk­o-zabavni park koji bi prikazivao životinje koje su tu nekada živjele i koji bi imao brojne sadržaje. Mišljenja su kako bi takav park bio iznimno posjećen te da bi pridonio ostanku mještana i razvoju toga dijela Hrvatske. Za sada je u središtu Mohova postavljen­a betonska skulptura mamuta, za koju su sredstva osigurali članovi Udruge

• Dolina mamuta.

Desetljeći­ma mještani oko sela pronalaze razne kosti i to ne samo mamuta nego i vunastog bizona, nosoroga, divljih konja, hijena...

 ?? ?? PRVI ZUB MAMUTA pronašao sam 2012., drugi 2016., a treći 2020. godine, kaže Goran Popović (28), kuhar iz Mohova
PRVI ZUB MAMUTA pronašao sam 2012., drugi 2016., a treći 2020. godine, kaže Goran Popović (28), kuhar iz Mohova
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia