Večernji list - Hrvatska

Reakcija gostiju je odlična - odmah vade mobitele i fotkaju tanjure

Svatko od nas dvojice ima svoj pogled, ali granica profesiona­lnosti nam je visoka. Vjerujemo da možemo ostaviti dubok trag, kažu Tomica Đukić i Damir Josić

- Suzana LepanŠtefa­nčić

Jedan je od njih, ponajprije, vinar koji svoju vinsku priču strpljivo i marljivo gradi više od 20 godina. Negdje na toj polovici, otvorio je restoran, a na koncu i sam postao chefom, i to s diplomom iz cijenjene talijanske kuharske škole. Drugi je, pak, više od pola života u kuhinji, karijeru je, među ostalim, gradio po restoranim­a u Njemačkoj, Danskoj, rodnom Osijeku, a na novo radno mjesto došao je ravno iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, gdje je šef bolničke kuhinje. Oni su Damir Josić, poznati baranjski vinar i ugostitelj, te Tomica Đukić, poznat i kao glavni kuhar hrvatske nogometne reprezenta­cije. Đukić je odnedavno chef u restoranu i vinariji Josić u Zmajevcu.

Ne odustaju od tradicije

- Dogovaramo se još od prosinca, a sve je započelo, naravno, na ručku. Damir je imao ideju da podigne restoran na višu razinu, a za to mu je trebao kompetenta­n suradnik u kuhinji, kako bi njegov tim bio tehnički jači i povezaniji. Nekoliko puta smo zajedno kuhali, privatno, i iskušavali nove recepte i trendove. Odlučili smo da prijeđem u njegov restoran ljeti, kada je mirnije, pa da se uhodamo do jeseni i početka naše sezone - kaže 46-godišnji chef Tomica Đukić.

- Sa svojim dugim iskustvom u gastronomi­ji, Tomica će nam biti nadogradnj­a i odlična nadopuna u našem timu kojom možemo kročiti dalje. Zajedno možemo puno više pridonijet­i gastronomi­ji u Baranji - nadovezuje se, pak, 56-godišnji Damir Josić.

Poznaju se godinama, a na svakome koraku sipaju pošalice kao iz rukava pa je jasno da pozitivne energije ne nedostaje.

- Damir je u mojim očima entuzijast, nije lako u toj dobi odlučiti se na školovanje za kuhara, i k tome otići na studij u Italiju. On razmišlja kao chef i već smo uveli nova jela u jelovnik, a prva je reakcija gostiju, čim im jelo stigne na stol, da izvade mobitele i fotografir­aju tanjure. Od baranjske tradicije, naravno, nećemo odstupiti, gosti u restoran Josić dolaze i na fiš, perkelt od soma, šarana na rašljama, patku, taške s pekmezom... Sve su to baranjski užici bez kojih ne možemo - govori Đukić.

Damir Josić vinariju je otvorio još 2001. Njegov vinski podrum sagrađen je davne 1935. i danas je idealan spoj tradiciona­lnog ambijenta i suvremene tehnologij­e. Restoran je svoja vrata otvorio 2009. Ravno desetljeće kasnije, Josić se zaputio u Italiju, u gradić Colorno nedaleko od Parme, gdje je upisao Međunarodn­u školu talijanske kuhinje – Alma, koja se uz Culinary Institute of America i Le Cordon Bleu smatra najboljom školom na svijetu za obuku budućih chefova. Deset mjeseci svladavao je osnovne tehnike kuharstva i radio u priznatim restoranim­a. Kako se etablirani vinar, tada 53-godišnjak, odlučio na takav potez?

- Iz ljubavi - jednostavn­o kaže. Pravo je iznenađenj­e, pak, bilo kada je Tomica Đukić koncem 2020. zamijenio hotel Osijek, gdje je proveo 16 godina, bolničkom kuhinjom u KBC-u Osijek. Plan mu je bio napraviti iskorak u bolničkoj prehrani i izgraditi od nje brend prepoznatl­jiv u cijeloj Hrvatskoj.

- Nakon njezinih 40 godina, modernizir­ali smo kuhinju, i to u samo 18 mjeseci. Sustav je zaista bio tehnički zapušten i zastario, vapio je za promjenom. Bolnica ima svoje limite preko kojih se ne može, no pomaci su vidljivi. Stigli su i novi strojevi, i novi načini pripreme hrane, i nova jela. Pacijentim­a se, primjerice, danas poslužuju filet brancina i teletina, kuhani na pravilan način - ocjenjuje on.

Nije to od početka bilo planirano kao dugoročni angažman, nego kao misija s rokom trajanja.

- Tražio sam svoj mir, bio mi je potreban zaokret nakon tadašn jih 26 godina karijere - dodaje.

Kuharski je zanat prije toga pekao i četiri godine u Njemačkoj, radeći u popularnom skijalištu Garmisch-Partenkirc­henu, potom još toliko u Danskoj, u Kopenhagen­u, kamo se zaputio na preporuku osječkih ugostitelj­a. Silno se pak želio vratiti kući, koliko god je to 2004., kao i sada, bilo neobično. Vratio se taman kada je renoviran i ponovno otvoren hotel Osijek. Destinacij­a je to gdje odsjeda hrvatska nogometna reprezenta­cija kada igra u Osijeku, s kojom je ponešto surađivao i dok je radio u Danskoj. “Kliknuli” su, kaže, i chef Đukić glavni je kuhar vatrenih već osmu godinu.

Josić se zaputio u Italiju, u gradić Colorno nedaleko od Parme, gdje je upisao Međunarodn­u školu talijanske kuhinje – Alma

Proživio je s njima najsjajnij­e trenutke na Svjetskom prvenstvu 2018. Prije odlaska u Rusiju u razgovoru za Večernji list rekao je:

- Nadam se da ću im posljednji ručak u Rusiji skuhati 15. srpnja, uoči finala. Bio bi mi to najdraži ručak u životu.

I san mu se ostvario. Jelovnik za polufinale i finale užurabno su detaljno razrađival­i večer prije. Ruku na srce, rijetki su optimisti vjerovali da će im uopće trebati.

- Izreći ću to ponovno: posljednji ću ručak u Kataru skuhati 18. prosinca, na dan finala - poručuje, a mi možemo samo dodati: - Iz njegovih usta, u Božje uši. Jelovnik za Dohu već je poslan kako bi se hoteli pripremili na vrijeme.

Nahranio je puno puta i Domagoja Vidu, stopera naše nogometne reprezenta­cije, koji je prije pet-šest godina s prijatelji­ma pokrenuo farmu crnih slavonskih svinja. Njihovo poznanstvo dovelo je i do suradnje s Josićem pa se u njegovu restoranu, po novome, može pojesti i meso od crnih svinja s Vidine farme nadomak njegova rodnog Donjeg Miholjca. Intencija je, naime, povezati se što više s malim dobavljači­ma iz Slavonije i Baranje, odnosno lokalnim OPG-ovima.

- Vjerujem da će doći vrijeme i za nekakav “team building” reprezenta­cije kod nas u Baranji kaže smješkajuć­i se Đukić.

Baranja se, pak, turistički itekako razvija, čemu svjedoče i strukovne nagrade i sve više gostiju iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Mađarske i drugih zemalja.

Desetljeće velikih promjena

- Turisti su gastronoms­ki sve zahtjevnij­i, ne možemo završiti samo na ćevapima i kotliću, moramo ponuditi više kreativnos­ti i tehnika, zato je Tomica tu jako pojačanje, sa svojim iskustvom i tehnikama - ističe Josić.

- Nas dvojica nemamo granicu. Obojica smo željni noviteta, što je jako važno, jer statika se u kulinarstv­u ne tolerira - optimistič­an je njegov novi kolega Đukić.

A što se tiče razvoja Baranje, naši su sugovornic­i uvjereni da zlatno doba te regije tek počinje.

- Kada sam 2001. došao u Zmajevac i počeo razvijati posao, ponuda je bila nikakva, a promijenil­a se u proteklih dvadeset godina u svakom smislu, od gastronomi­je do smještaja - dodaje Josić.

- Imamo pegršt ideja, moramo samo uhvatiti žicu, razraditi koncept i krećemo. Svatko od nas dvojice ima svoj pogled, što je i normalno, ali granica profesiona­lnosti nam je visoka i vjerujem da možemo ostaviti dubok trag, a svakako ćemo dati sve od sebe zaključili su. •

Damir je entuzijast, nije lako u toj dobi odlučiti se na školovanje za kuhara, i k tome otići na studij u Italiju, kaže Đukić

 ?? ??
 ?? ?? DOGOVARAMO SE JOŠ od prosinca, a sve je započelo, naravno, na ručku. Damir je imao ideju da podigne restoran na višu razinu, a za to mu je trebao kompetenta­n suradnik u kuhinji, kako bi njegov tim bio tehnički jači i povezaniji. Nekoliko puta smo zajedno kuhali, privatno, i iskušavali nove recepte i trendove, kaže 46-godišnji chef Tomica Đukić
DOGOVARAMO SE JOŠ od prosinca, a sve je započelo, naravno, na ručku. Damir je imao ideju da podigne restoran na višu razinu, a za to mu je trebao kompetenta­n suradnik u kuhinji, kako bi njegov tim bio tehnički jači i povezaniji. Nekoliko puta smo zajedno kuhali, privatno, i iskušavali nove recepte i trendove, kaže 46-godišnji chef Tomica Đukić
 ?? ??
 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ??
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia