Večernji list - Hrvatska

Galebovi za cure nemaju vremena, ali imamo šest kilometara plaža i susjedu Dragicu koja je najbolji ribič

- Srđan Hebar

Gdje prestaje Split, počinje Podstrana. Lako nama turistima za administra­tivne granice, ali na tome mjestu počinju i plaže. Kilometri plaža. Prvi, drugi... peti, šesti kilometar! Podstrana je plaža. Svi se kupaju! I mi. Pokraj bazena u Vili Pitomcia, a Pitomcia je što i Ragusa, Iadera ili Spalato, latinski naziv za mjesto, odnosno Podstranu, sjedi Mario Tomasović (68). U turizmu je više od pola stoljeća, bio je dugo i prvi čovjek mjesta, a danas je prvi čovjek crkvenih pjevača, ribiča, pa i – šahista.

Mač kralja Arthura

– Jesi vidija našeg Ivana Šarića? Opet je pobidija Magnusa Carlsena, pa on je čudo! A sićam se kako je gubija tu u Podstrani na turnirima kao dite. Ponosim se susjedom iz Splita. Genijalac! – govori o europskom šahovskom prvaku iz kraja koji je prošli tjedan opet “skinuo” najboljeg na svijetu. S njim ima – remi i dvije pobjede. To vam je kao da od Rogera Federera, u njegovim najboljim danima, netko u tri meča – ne izgubi.

Sjećamo se i kako smo se sa Šarićem u razgovoru za Nedjeljni Večernji šalili:

– Punica Davorka mi je rekla: “Ivane, ako šah propadne, mogao bi voziti šezdesetku”. To je linija Split – Omiš – Ravnički most, autobusna linija broj 60 koja ide kroz Podstranu.

Mario Tomasović, eto, više je od 50 godina u turizmu. Kako je krenulo?

– Nije bilo blistavo! Radio sam s 14 godina u hotelu Lav. Dolazili su u to doba i Tito, kasnije Tuđman, Mesić... pa i Sophia Loren u Podstranu. No, kad bi ona došla, ja ne bih ni znao, bio sam školarac, što ću ja nju služiti. Eto, kao dite, polio sam gosta u kupaćim gaćama sa šugom od škampi na buzaru. Cjedija se po njemu, a on nije vikao što sam ga opekao, nego: ‘Što da sam bio u odijelu! Tko bi to platio?’. Bio je, znate, Bračanin... – smije se Tomasović pa dodaje:

– Kasnije sam bio predsjedni­k Nadzornog odbora istog tog hotela. Puno je vremena prošlo...

Podstrana je bila centar turizma sve dok Split nije zamijenio tranzit

no odijelo onim turistički­m. Vrhunski hotel Lav, jedan od najboljih na Jadranu, bila je tu i kultna diskoteka Arkada, ali i restoran Javor, s kojim se mogla mjeriti samo Bevanda u Opatiji.

– Arthurov je mač sada simbol mjesta, ovdje je pronađena njegova nadgrobna stela na kojoj stoji “Lucius Atrorius Casta”. Pa Englezi i Talijani više ga cijene nego mi domaći. A završio je ovdje jer je, zbog zasluga, u mirovini od Rimljana dobio posjed baš u – Podstrani! Pa i tzv. Poljička Republika koja je bila u doba Dubrovačke, oni su bili gospoda, mi seljaci, imala je u statutu napisano: “Tko ukrade kokoš, mora vratiti janje, tko ukrade janje, taj vraća ovcu, tko ovcu, taj tele, a tko tele, taj će vratiti kravu” – govori Tomasović, pa dodaje:

– E, a naša susjeda Dragica Mihaljević, ona je među najboljim ribičima na svijetu. Kad se naša Dragica pojavi na obali sa štapom, arbuni, bukve i moli odmah bježe. Jer ako joj dođu bliže od 200 metara, znaju oni da će brzo završiti na obali!

Nastavljam­o dalje prema plažama, tu su Mutogras, Sveti Martin, Javor, Grljevac, Strožanačk­a vala... I hotela je niz, od Lava, Splita, Edena, Neve, San Antonija, Sunca... Ima i malih kampova, a vile s bazenima niču kao gljive poslije kiše. Turista je sve više. Oliver Dragojević čuje se u svakom lokalu, idila je. Mir i tišina. Cvrčci preko dana prekidaju tišinu, a zrikavci preuzimaju pjesmu noću.

– Naše je mjesto za odmor. Za ljude koji su se naradili preko godine i trebaju mir. Tu se noću ni muha ne čuje!

Brze ljetne ljubavi

Na plaži se dvojica okreću pa nam kažu:– Bile su tu neke Slovenke i pitale nas ima li još u Podstrani galebova. A mi brzo telefon u ruke, zovemo jednog, on u Plodinama, zovemo drugog, on u gradu, trećem se spava, četvrti ima posla doma... Nitko ni da čuje! Rekli smo im: “Nema više, morat ćete preuzeti stvari u svoje ruke”.

I što je bilo, jesu li ipak našle ljetnu ljubav?

– Ne znamo...

Ljetnih, brzih ljubavi više nema, to trebate tražiti drugdje, ali zato u Podstrani

• ima svega ostalog što vam srce poželi.

Bili smo tzv. Poljička Republika, a u statutu je pisalo “Tko ukrade kokoš, mora vratiti janje, tko ukrade janje, vraća ovcu...”

 ?? ?? SAMO TREBA ODABRATI Od plaža, tu su Mutogras, Sveti Martin, Javor, Grljevac, Strožanačk­a vala... I hotela je niz - Lav, Split, Eden, Neva, San Antonio, Sunce... Ima i malih kampova te vila s bazenima
SAMO TREBA ODABRATI Od plaža, tu su Mutogras, Sveti Martin, Javor, Grljevac, Strožanačk­a vala... I hotela je niz - Lav, Split, Eden, Neva, San Antonio, Sunce... Ima i malih kampova te vila s bazenima
 ?? ??
 ?? ?? Mario Tomasović u turizmu je više od 50 godina, s 14 je već radio u hotelu Lav. Dolazili su u to doba i Tito, kasnije Tuđman, Mesić... pa i Sophia Loren, a Tomasović je postao predsjedni­k NO-a
Mario Tomasović u turizmu je više od 50 godina, s 14 je već radio u hotelu Lav. Dolazili su u to doba i Tito, kasnije Tuđman, Mesić... pa i Sophia Loren, a Tomasović je postao predsjedni­k NO-a
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia