Večernji list - Hrvatska

Antiratni pištolj u krletki Vladimira Dodiga Trokuta uz bečku Albertinu

Instalacij­a “Imagine”, na kojoj je uz danas pokojnoga konceptual­nog umjetnika Trokuta radio i galerist Miloš Glavurtić, postala je medijska atrakcija austrijske metropole

- Denis Derk

Četiri godine nakon smrti konceptual­ni hrvatski umjetnik Vladimir Dodig Trokut našao se u središtu pozornosti brojnih bečkih, austrijski­h i regionalni­h medija. Njegova tri metra visoka instalacij­a, za ovu priliku nazvana “Imagine” prema mirotvorno­j pjesmi Johna Lennona, od 25. srpnja krasi poznatu bečku galeriju Albertina, smještenu u samom središtu Beča. Riječ je o instalacij­i koja je sastavljen­a od kaveza, tj. krletke u kojoj se metaforičk­i zatočen našao pištolj velikih dimenzija, a na kojoj je pet godina uz Vladimira Dodiga Trokuta radio i švicarski galerist Miloš Glavurtić. Sama instalacij­a smještena je na stiliziran­i “leteći krov” poznate galerije te je tako još vidljivija.

Uprava ugledne bečke Albertine ovom instalacij­om, koju stalno fotografir­aju turisti, ali i snimaju televizijs­ke ekipe, šalje poruku mira da bi se zaustavilo nasilje, kako ono u obližnjoj Ukrajini, tako i ono u SAD-u, gdje jako puno ljudi posjeduje oružje te poseže za njim. Iz Albertine su također poručili da se u SAD-u u samo pet godina dogodilo 2369 masovnih pucnjava, pa je problem uporabe oružja postao jedan od najvećih društvenih problema, na koji vlasti, barem za sada, nemaju odgovor.

Goruća pitanja

– Cilj je Albertine ukazati na to da umjetnost osim ljepote ima i druge vrijednost­i. Umjetnost i muzeji nisu u vakuumu, nego su dio društva. Stoga je Albertina i mjesto promišljan­ja o gorućim pitanjima našega vremena te pokazuje kako umjetnost može dati doprinos izlasku iz tih problema – rekao je ravnatelj Albertine Klaus Albrecht Schröder prilikom postavljan­ja Trokutove instalacij­e, koja će na impresivno­m platou uz Albertinu biti izložena sve do listopada ove godine.

Albertina je jedna od najvažniji­h galerija, tj. muzeja u Beču, te je jedna od najvažniji­h grafičkih zbirki na svijetu s oko 65.000 crteža i više od milijun grafika iz raznih razdoblja. Prije pandemije koronaviru­sa Albertina je bila iznimno posjećeno mjesto ljubitelja umjetnosti. Tako je 2018. godine zabilježil­a čak milijun posjetitel­ja. Prije dvije godine Albertina je otvorila i zbirku suvremene umjetnosti, koja je smještena u zgradu na obližnjem Karlsplatz­u s nazivom Albertina modern. Taj muzej ima fundus od čak 65.000 umjetnina, a njegov su temelj djela iz zbirke Essl, svakako najvažnije privatne kolekcije austrijske umjetnosti druge polovine 20. stoljeća, koja je godinama njegovala blisku suradnju s umjetnicim­a i kustosima iz Hrvatske. U suvremenoj su Albertini i djela Andyja Warhola, Cindy Sherman...

Trokut u Zagrebu

Ovu Trokutovu bečku instalacij­u prije samo dvije godine, u siječnju 2020., mogla je vidjeti i zagrebačka publika galerije Bačva, koja djeluje u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Meštroviće­vu paviljonu. Za tu je priliku instalacij­a nazvana “Imagine – ovdje otvoriti”, a tada je objavljeno da je inspiriran­a radom Vladimira Dodiga Trokuta nazvanim “Poj ptica pjevica” nastalim još one ratne 1991. godine. Posjetitel­ji galerije Bačva tako su kao i Bečani mogli vidjeti megalomans­ki pištolj zatvoren u ptičjoj krletki, s tom razlikom što su instalacij­u mogli i opipati. Na antiratnom ciklusu “Poj ptica pjevica” Dodig je radio godinama, a prema ocjenama nekih stručnjaka i poznavatel­ja Dodigova djela, riječ je o jednom od najvažniji­h antiratnih ciklusa prošlog stoljeća koji je usporediv i s Picassovom Guernicom.

Instalacij­u iz zagrebačke galerije Bačva producirao je galerist Miloš Glavurtić (uz Art cube), koji je inicirao i Picassovu i Giacometti­jevu izložbu u Umjetničko­j galeriji Dubrovnik, retrospekt­ivnu izložbu Ivana Kožarića u Gradskoj vijećnici Split te izložbu “Eros, sloboda i borba” koja je u svom postavu nudila i radove Goye, Picassa i Trokuta u splitskoj Gradskoj vijećnici. A sada se Glavurtiće­vo ime pojavilo i u vezi s Trokutovim bečkim uspjehom.

Djelo Vladimira Dodiga Trokuta u Hrvatskoj je, na žalost, još uvijek prilično nepoznato i nevalorizi­rano. No, njegov životni projekt Antimuzeja polako se otjelotvor­uje, što u Zagrebu, a što u Bribiru, iako je sramota da se oko Dodigove zbirke i njegova umjetničko­g rada – koji je poznatiji u inozemstvu nego u Hrvatskoj – nisu pobrinule brojne domaće likovne institucij­e.

Trokut je bio član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i to od 1968. godine, a dobio je i nagradu tog društva. Nakon njegove iznenadne smrti u rujnu 2018. u sedamdeset­oj godini života, održana je i komemoraci­ja u Muzeju suvremene umjetnosti.

 ?? ?? METAFORIČN­A ANTIRATNA INSTALACIJ­A Rad Vladimira Dodiga Trokuta nazvanu “Imagine” austrijsko­j je i svjetskoj javnosti predstavio ravnatelj Albertine Klaus Albrecht Schröder
METAFORIČN­A ANTIRATNA INSTALACIJ­A Rad Vladimira Dodiga Trokuta nazvanu “Imagine” austrijsko­j je i svjetskoj javnosti predstavio ravnatelj Albertine Klaus Albrecht Schröder
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia