Večernji list - Hrvatska

Zašto se stalni uspjesi hrvatskih znanstveni­ka uvijek zaborave preko noći?

- Stela Lechpammer

Negativna pristranos­t. Sam pojam možda vam je nepoznat, ali pojavu sigurno jako dobro poznajete. Vrsta je to, kako psiholozi definiraju, kognitivne pristranos­ti, koja objašnjava ljudsku tendenciju da se pridaje veća važnost negativnim nego pozitivnim događajima. Negativna iskustva više se ističu i djeluju važnije, a bolje se i primjećuju te pamte. Studije su pokazale da će osoba, primjerice, puno dramatični­je doživjeti svađu u vezi nego neki lijepi trenutak sličnog intenzitet­a. Također, ljude će, na primjer, puno više uznemiriti gubitak 100 kuna, nego što će ih razveselit­i pronalazak istog iznosa.

No kako bismo shvatili negativnu pristranos­t nisu potrebni primjeri iz udžbenika. Dovoljno je promotriti našu svakodnevi­cu da bismo vidjeli primjere svagdje oko nas – recimo kada govorimo o uspjesima hrvatskih znanstveni­ka. Jučer je, naime, glavna vijest stigla s Yalea, gdje je hrvatski znanstveni­k Nenad Šestan sa svojim timom uspio nevjerojat­no te je “oživio” stanice u organima mrtve svinje. A sada imamo još jednu vijest – ne, to nije bila slučajnost i to nije bila iznimka, to nije jedna vijest o uspjesima hrvatske znanosti u moru neuspjeha i promašaja. To nije: “Ajd’, konačno dobra vijest”, to je još jedna sjajna vijest! Naravno da svako područje djelovanja ima svoje probleme i nedostatke pa tako i hrvatska znanost, no ona unatoč tome već desetljeći­ma bilježi impresivne uspjehe. Ipak, negativna pristranos­t javnosti u ovom je slučaju toliko jaka da se uspjesi zaborave preko noći, a odmah nakon objave nekog novog znanstveno­g otkrića počinju omalovažav­ajući komentari. I zato treba glasno reći i ponavljati – Hrvatska ima uspješne znanstveni­ke koji, bilo ovdje, bilo u svijetu, bilo danas ili prije 30 godina postižu nevjerojat­no.

Nenad Šestan, Igor Rudan, Nenad Ban, Miroslav Radman, Iva Tolić, Ivan Đikić, Petra Klepac, Igor Štagljar, Luka Činin-Šain, Boris Lenhard, Tanja Bosak, Damir Buškulić… i brojni drugi hrvatski znanstveni­ci imaju kontinuite­t sjajnih otkrića i nikome, ali baš nikome od njih taj uspjeh nije se samo “dogodio”, već je rezultat ne godina, nego desetljeća obrazovanj­a, truda i odricanja. Pa koliko je onda takvih “Šestana” još potrebno da uspjesi hrvatske znanosti prestanu biti samo “slučajnost­i”?

Uspjeh hrvatskog znanstveno­g tima s Yalea nije “napokon dobra vijest” nego “još jedna sjajna vijest”. I nije slučajnost

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia