Večernji list - Hrvatska

Fred Matić o Banožićevo­j izjavi da je kao dijete bio u Oluji: Žalosnog li ministra

- Ivica Beti

Generacijs­ki sam, nažalost, imao dovoljno godina da zapamtim što se događalo i 1991. i 1995. godine. Isto tako znam što su prolazili hrvatski branitelji i civili. Sjećam se mnogih događaja koji su bili vezani za Vinkovce i onoga što se u tom trenutku dalo pratiti iz medija, onih trenutaka sreće i radosti kada je završena vojno-redarstven­a operacija Oluja, što je za sve nas u tom trenutku značilo da je završen Domovinski rat... Tako i za svu djecu koja su se u tom trenutku nalazila diljem Hrvatske – odgovorio je jučer ministar obrane Mario Banožić na pitanje na što je to točno mislio kad je dan prije izjavio da je kao dijete bio u Oluji. Ta je izjava izazvala brojne reakcije. Ministar je rođen 1979. u Vinkovcima, a u vrijeme Oluje 1995. imao je 16 godina. U to je vrijeme bio srednjoško­lac, učenik Prirodoslo­vno-matematičk­e gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Eurozastup­nik Predrag Matić nije propustio jučer prokomenti­rati Banožićeve izjave i zavrzlame oko toga tko će na čiju proslavu.

– Slušao sam maloprije izjavu onog žalosnog ministra Banožića, te opskurne izgovore... Za njega je i Mijo Crnoja stvarno doktor znanosti – rekao je Matić za N1. A što je to točno Banožić izjavio gostujući u HRT-ovu Dnevniku?

– I ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio ‘95. godine, isto kao i ‘91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u tom ratnom području.

Jednostavn­o mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promicanju pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo – izjavio je komentiraj­ući događaje oko proslave 27. godišnjice Oluje. Ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj jučer su položili vijence i zapalili svijeće na Mirogoju.

– I danas se s ponosom prisjećamo svih hrvatskih branitelja, kao i uloge prvog hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđmana. Oni su odigrali ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Mlada hrvatska država opstala je zahvaljuju­ći branitelji­ma i njihovoj žrtvi u teškim danima Domovinsko­g rata – rekao je Banožić. U domu Hrvatske vojske Zvonimir održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljen­a priznanja i obavljena promaknuća.

– Da nije bilo vas danas ne bismo živjeli u sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svjedoci smo da nam sloboda nije darovana – poručio je ministar i dodao da će ulaganjima povećati i unaprijedi­ti sposobnost­i Hrvatske vojske. Admiral Hranj rekao je da “moramo graditi sustav jednakih mogućnosti, na načelima meritokrac­ije, gdje, uz visoke profesiona­lne standarde, težnju izvrsnosti i visoku radnu etiku, napreduju najbolji”.

 ?? ??
 ?? ?? PREDRAG FRED MATIĆ: Slušao sam maloprije izjavu, te opskurne Banožićeve izgovore... Za njega je i Mijo Crnoja stvarno doktor znanosti
PREDRAG FRED MATIĆ: Slušao sam maloprije izjavu, te opskurne Banožićeve izgovore... Za njega je i Mijo Crnoja stvarno doktor znanosti
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia