Večernji list - Hrvatska

Iz svemira fotografir­ao Jadran, vratio se i s obitelji došao na odmor u Istru

-

Istarska obitelj Damjanić, s istoimenim OPG-om i vinarijom u mjestu Fuškulin nedaleko od Poreča, dobila je jedinstven­u priliku iz prve ruke čuti kako njihov kraj izgleda iz velikog, nepregledn­og svemira. “Predivno poslijepod­ne okupano suncem duž zapadnih obala Hrvatske, jedna od najsurovij­ih i dramatični­jih obalnih linija na Zemlji”, opisao je kvarnersko-istarsku regiju astronaut Thomas Marshburn 17. prosinca 2021. na Twitteru dok je još uvijek letio, izravno iz svemirskog broda. Astronaut Marshburn, koji se 6. svibnja ove godine vratio iz svemira nakon ekspedicij­e od čak 176 dana, prije nekoliko dana pojavio se na vratima spomenute vinarije. Kako astronauti nisu slavni poput glumaca i pjevača, domaćini nisu znali tko im je došao na kušanje vina. Ali, kako je u razgovoru sa suprugom i kćeri u jednom trenutku spomenuo svemir, kasnije su ga pitali čime se bavi.

- Došao je u organizaci­ji agencije, a ni vodič koji je bio s njim nije znao o kome se radi. U Istri je bio na više dana - otkriva Željka Damjanić.

- Degustacij­a mu se svidjela. Naravno, uz istarski pršut, sir, masline i maslinovo ulje. Kupio je dvije butelje. Svi su, cijela obitelj, oduševljen­i i vinima i našim ljudima i općenito gostoprims­tvom na koje su naišli u Hrvatskoj. Mislim da im je to prvi posjet Hrvatskoj, vrlo su dragi ljudi, a gospodin Thomas vrlo simpatičan, jednostava­n i otvoren. Supruga je ispričala kako joj je rekao, odmah nakon što je snimio i poslao fotografij­e Istre i Kvarnera iz zraka, da je to mjesto kamo će je voditi kad se vrati - priča gospođa Željka kako je nedavno izgledao susret s gostima kakvi ne dolaze svaki dan.

Nedavni gost iz SAD-a, rođen 1960., svemirski je veteran, koji se NASA-i pridružio 1994. Prvo je diplomirao fiziku u Sjevernoj Karolini, potom i magistrira­o, a zatim završio i studij medicine, a u početku je za svemirske ekspedicij­e angažiran kao dio medicinsko­g tima. U svibnju 2004. izabran je i za NASA-ina astronauta. Ovogodišnj­a ekspedicij­a, kako je rekao Damjanićim­a, vjerojatno mu je i posljednja.

Kupio je dvije butelje vina, jako je drag i jednostava­n, kažu na OPG-u Damjanić

 ?? ?? GOST IZ SAD-A,
GOST IZ SAD-A,
 ?? ?? rođen 1960., svemirski je veteran koji se NASA-i pridružio 1994. Na velikoj fotografij­i s ekipom iz vinarije, na malima Istra iz svemira i Thomas Marshburn
rođen 1960., svemirski je veteran koji se NASA-i pridružio 1994. Na velikoj fotografij­i s ekipom iz vinarije, na malima Istra iz svemira i Thomas Marshburn
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia