Večernji list - Hrvatska

Strani radnici prijave se u Hrvatskoj, a onda bez najave odu raditi u druge zemlje

- Ivica Beti

Petorica Nepalaca nisu se pojavila na poslu u tvrtki u Dubravi u Međimurju. Poslodavac je pozvao policiju, koja je mogla samo potvrditi da su strani radnici “samovoljno” napustili tvrtku i otišli s mobitelima i radnom odjećom. To nije jedini takav primjer. Strani radnici “bježe” poslodavci­ma i odlaze onima koji plaćaju više ili nude bolje uvjete rada.

Nakon što se “čekiraju” u Hrvatskoj i ishode papire, nekima je novi cilj Njemačka ili neka druga zapadnoeur­opska država u kojoj mogu zaraditi trostruko više novca.

– Da, to se događa. Poslodavac čeka radnika nekoliko mjeseci, a onda mu on prebjegne. Postoje određena saznanja da neke agencije koje dovezu radnike iz Nepala u Hrvatsku imaju organizira­ne rute kako ih dalje plasirati na neko drugo tržište rada. Mi nismo imali takvih problema jer posredujem­o isključivo u zapošljava­nju radnika s Filipina.

Filipini imaju ministarst­vo koje kontrolira svoje državljane koji rade u inozemstvu. S drugim državama nije tako – kaže Stjepan Jagodin iz agencije za zapošljava­nje radnika s Filipina.

Ističe da su u prvih sedam mjeseci ove godine 9893 poslodavca zatražila suglasnost za zapošljava­nje stranih radnika za 396 različitih zanimanja. Izdano je do srpnja oko 60.000 dozvola za zapošljava­nje.

Prednjače konobari, radnici u visokograd­nji, zidari, kuhari, pomoćni kuhari, sobarice, radnici u niskogradn­ji i ostala proizvodnj­a zanimanja.

– Postupak traje 60 do 90 dana, poslodavci procedurom baš i nisu zadovoljni, no u postojećim okolnostim­a, kad sustav nije potpuno automatizi­ran, ne može se ubrzati. A trebalo bi ga ubrzati jer radnika nema. Planiranje zapošljava­nja treba početi puno ranije, a ne na početku sezone – dodaje. Umjesto kvotnog sustava uveden je test tržišta rada. Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika mora se najprije obratiti HZZ-u, koji će provesti test tržišta rada. No, postoji i popis zanimanja za koja nije potreban test tržišta rada. S poslodavci­ma je, napominje, suradnja korektna.

– Zahvalni su što im ima tko odraditi posao – zaključuje Jagodin.

Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske, kaže da su pomaci u sindikalno­m organizira­nju stranaca mali i spori.

– Pojedinačn­o uspijevamo nešto dogovoriti, ali masovnijeg učlanjivan­ja nema – kaže.

U Slavoniji je jedna obitelj iznajmila kuću za smještaj radnika s Kosova. Sve je uredno prijavljen­o policiji, prema proceduri, a idući dan jedan od radnika rekao je da hitno mora kući jer mu je mama imala infarkt. Slično se ponovilo i s ostalom dvojicom. Jedan je poslije pronađen u –

• Njemačkoj.

 ?? ??
 ?? ?? Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske, kaže da su pomaci u sindikalno­m organizira­nju stranaca mali i spori
Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske, kaže da su pomaci u sindikalno­m organizira­nju stranaca mali i spori
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia