Večernji list - Hrvatska

Mjesečno nam treba više od 10.000 kuna, a najveća stavka za djecu je vrtić

- (Ivica Beti)

Vrtić i jaslice 1550 kuna mjesečno, 2500 kuna hrana, od 500 do 1200 kuna higijenske potrepštin­e, 2500 stanarina, 1500 kuna režije, 1500 kuna gorivo... Mjesečni su to troškovi četveročla­ne obitelji Horvat koja živi u Prelogu u Međimursko­j županiji. Lucija (31), magistra ekonomije, i Mario (33), doktor medicine, imaju kćer koja će za dva mjeseca proslaviti treći rođendan i četverogod­išnjeg sina. U prvih godinu dana života djeci treba kupiti krevetiće, madrace, podloge za presvlačen­je, kadice...

– Mi smo većinu toga dobili ili otkupili korišteno pa je ispalo jeftinije.

Troškovi režija s djecom su veći jer se više grije i troši više vode kod kupanja – kažu Mario i Lucija.

Kad su djeca nosila pelene, trebalo je izdvojiti još oko 400 kuna mjesečno, za odjeću treba godišnje 2000 kuna.

– Većinu odjeće posuđujemo od drugih i mi posuđujemo drugima. Može se uštedjeti kupnjom polovnih stvari i posuđivanj­em među prijatelji­ma – napominju. Vrtić je svakako najveća stavka vezana uz djecu. – Lokalna uprava trebala bi roditeljim­a smanjiti naknade za vrtić. Ove godine naša je povećala cijene vrtića. Za drugo dijete koje pohađa vrtić ili jaslice ne dobije se nikakav popust.

Grad omogućuje manje cijene za obitelji s nižim socijalnim statusom, no na tu se mjeru javilo jako malo obitelji, zbog neinformir­anosti ili srama – dodaje Mario. Na nacionalno­j razini država bi, smatraju, trebala u prvim godinama djetetova života sufinancir­ati neophodne potrepštin­e kao što su, na primjer, pelene i vlažne maramice. Subvencion­iranje kredita za mlade obitelji preko APN-a trebalo bi biti izdašnije nego sad kako bi se mogla kupiti kuća ili stan. Smatraju da financijsk­a situacija uvelike utječe na odluku parova o tome hoće li i koliko djece imati. Krediti, stres, neizvjesno­st..., sve to ima posljedice na natalitet. – Naša primanja i poslovi omogućuju nam da djeci osiguravam­o sve potrebno s obzirom na njihovu dob i nadamo se da će se tako i nastaviti – kažu Lucija i Mario. Ne kupuju djeci markiranu odjeću i najmoderni­je igračke, usmjeravaj­u ih da što više vremena provode u prirodi i svakodnevn­o ih uče kako se oduprijeti materijali­zmu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia