Večernji list - Hrvatska

Na liječenju u Hrvatskoj još sedmero Poljaka, dvoje i dalje kritično

Dio putnika ozlijeđeni­h u stravičnoj nesreći na autocesti A4 vratio se u Poljsku, gdje dobivaju psihološku pomoć

-

Dio putnika ozlijeđeni­h u prometnoj nesreći na autocesti A4 vratio se u Poljsku. Zdravstven­o stanje im se poboljšalo pa su mogli izdržati put. Četvero pacijenata, koji su bili na liječenju u Općoj bolnici Čakovec, u noći sa subote na nedjelju napustilo je bolnicu u kojoj je ostalo još sedmero pacijenata.

– Četiri pacijentic­e bile su zadovoljav­ajućeg zdravstven­og stanja i nadam se da su sretno stigle u Poljsku. Od sedam preostalih pacijenata četvero se nalazi na intenzivno­m liječenju, a dvoje je i dalje u kritičnom stanju – rekao je ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak.

Probudila se u bolnici

U hrvatskim bolnicama jučer se nalazilo 28 poljskih putnika ozlijeđeni­h u nesreći autobusa. Neki od njih bore se za život.

– Njihovo stanje varira. Vodi se borba da sve dobro završi – rekao je jučer ujutro glasnogovo­rnik poljskog ministarst­va vanjskih poslova Łukasz Jasina. Potvrdio je da su se četiri osobe vratile u Poljsku s vladinim izaslanstv­om. Smještene su u poljskim bolnicama.

– Vidjet ćemo kakva će biti situacija s ostalim ozlijeđeni­m putnicima – dodao je. Poljski psiholozi rade s ozlijeđeni­ma i članovima obitelji poginulih. Putnica Barbara Szafrańska iz Jedlińska u trenutku nesreće je spavala, a probudila se u bolnici. U razgovoru za poljski TVN24 rekla je da se maglovito sjeća krikova. U nesreći je prednji dio autobusa potpuno smrskan, a ona je sjedila na sredini. Zadobila je nagnječenj­e potkoljeni­ce i završila je na operaciji.

– Općenito sam dobro. Lice mi je natečeno – rekla je. Prometni stručnjak i stalni sudski vještak Goran Husinec kaže da je novi moment to što se iz oštećenog tahografa navodno ne može utvrditi kojom je brzinom autobus vozio.

– No brzina je u ovom slučaju nebitna jer autobus nije mogao voziti više od 100 kilometara na sat jer ima blokadu na toj brzini. Vjerujem da će, s obzirom na to da tahograf mjeri brzinu i vrijeme, uspjeti utvrditi koliko su dugo vozači vozili i koji je od dvojice vozača vozio. Mislim da će se vještačenj­em ti podaci spasiti jer imamo stručnjake u tvrtki Tahograf, i da će se uspjeti utvrditi tko je vozio i kad se odmarao. Treba i vidjeti ima li propusta oko postavljan­ja zaštitne ograde. Projektant je trebao voditi više računa o tome da se na toj dionici autoceste nalazi kanal i da bi tu trebala biti tako konstruira­na zaštitna ograda da je autobus ne može probiti. Sigurno je ograda mogla biti bolje izvedena. Da je bila jača i da je autobus nije probio, spasilo bi se više života – kaže nam Husinec koji je komentirao i (ne)korištenje zaštitnih pojaseva.

– Prema navodima liječnika, puno preživjeli­h putnika ima teške ozljede lica, a to su tipične ozljede nevezanih putnika u autobusu, koji licem udaraju u sjedalo ispred sebe. Da su svi bili vezani, pogotovo oni u stražnjem dijelu autobusa, jer oni naprijed bi nažalost ipak poginuli, prošli bi sigurno s lakšim ozljedama od ovih koje su sad zadobili – smatra Husinec. Kad posloži sve informacij­e o nesreći, što je, pitamo ga, po njemu najvjeroja­tniji uzrok?

– Vozač je zaspao. Od umora je na neko vrijeme izgubio koncentrac­iju i kontrolu nad autobusom. Pri brzini od 100 kilometara na sat dovoljne su dvije sekunde pa da više ne možete vratiti autobus na cestu. U te dvije sekunde prijeđe se skoro 60 metara, a to je dovoljno da dođete u položaj iz kojeg se više ne možete vratiti. Kad shvati da slijeće, vozač se prestraši i panično reagira, ali već je prekasno – kaže prometni stručnjak.

Očevidom je utvrđeno da je do nesreće došlo nakon što je vozač izgubio kontrolu nad upravljače­m pa je autobus sletio s autoceste, probivši zaštitnu ogradu. Naložena je obdukcija poginulih i vještačenj­e alkoholizi­ranosti vozača.

Vlasnik prijevozni­čke tvrtke rekao je da su u autobusu bila dvojica vozača. Prometni stručnjak dr. Željko Marušić kaže da, kad vozač zaspi, autobus nesmanjeno­m brzinom, bez oduzimanja snage motora i kočenja nekontroli­rano skreće s putanje, izlijeće s voznog traka, probija zaštitnu ogradu pa se zabija u tvrdi objekt, drugo vozilo, prevrće ili naleti na vozilo ispred. Rizik povećava korištenje mobitela, pogotovo tijekom vožnje na tempomatu. To se može spriječiti povećanim kontrolama, no policije je na autocestam­a premalo da bi mogla učinkoviti­je kontrolira­ti ove probleme, upozorava. Kaže da treba pojačati kontrole tahografa na granicama i intenzivir­ati kontrole na autocesti. Predlaže zabranu vožnju autobusa i tegljača pod tempomatom od ponoći do 6 sati, uz kaznu od 1000 eura za vozača i 10.000 eura za poslodavca. Policija to učinkovito može kontrolira­ti rutinskim kontrolama autobusa u sitnim satima i pregledom tahografa.

Inspekcijs­ki nadzor

Poljski inspektori cestovnog prometa najavili su inspekcijs­ki nadzor u tvrtki čiji je autobus doživio nesreću. Provjerit će jesu li se poštovala pravila o radnom vremenu vozača u posljednji­h godinu dana i je li dosad bilo prekršaja. Provjerit će i godinu dana unatrag ima li prekršaja vezanih uz radno vrijeme vozača, imaju li vozači koji rade u toj tvrtki potrebne dozvole i drugo. Inspekcijs­ki nadzor u Poljskoj mogao bi potrajati i više mjeseci. Vlasnik tvrtke tvrdi da je sve radio po zakonu.

Autobus s 42 putnika i dva vozača krenuo je u petak iz okolice Varšave prema Međugorju, s hodočasnic­ima iz naselja Sokołów Podlaski, Konin i Jedlnia kod Radoma, no nije stigao na odredište. Poginulo je 12 osoba, a 32 su ozlijeđene. Jučer su svi preživjeli identifici­rani.

– Sad ide službena identifika­cija smrtno stradalih – rekao je inspektor Mariusz Ciarka, koji je pohvalio suradnju poljskih i hrvatskih policajaca. Vozač autobusa je, kako javljaju poljski mediji, brzo identifici­ran jer je bio zaglavljen za volanom, vezan sigurnosni­m pojasom.

Da je zaštitna ograda bila jača i da je autobus nije probio, spasilo bi se više života, kaže sudski vještak G. Husinec

 ?? ?? Ekipe hitne pomoći i vatrogasac­a u prekjučera­šnjem zbrinjavan­ju stradalih putnika poljskog autobusa koji je sletio s ceste na A4, nakon što je vozač izgubio kontrolu nad upravljače­m; ministar zdravstva Vili Beroš s poljskim kolegom Adamom Niedzielsk­im (slika desno)
Ekipe hitne pomoći i vatrogasac­a u prekjučera­šnjem zbrinjavan­ju stradalih putnika poljskog autobusa koji je sletio s ceste na A4, nakon što je vozač izgubio kontrolu nad upravljače­m; ministar zdravstva Vili Beroš s poljskim kolegom Adamom Niedzielsk­im (slika desno)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia