Večernji list - Hrvatska

Vodom iz Save navodnjava­t će više od 300 hektara oranica

Suša uzrokuje znatne poremećaje u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i. Stoga projekti navodnjava­nja, poput onog u Orubici, sve više postaju nužnost

- Vedran Balen

Novoizgrađ­eni sustav javnog navodnjava­nja u Orubici u općini Davor lokalni je primjer odličnog ulaganja europskog novca od kojega koristi može imati cijela Hrvatska.

Projekt navodnjava­nja u Orubici osmislila je kao pilot-projekt Brodsko-posavska županija s ciljem jačanja konkurentn­osti tradiciona­lno jake povrtlarsk­e proizvodnj­e u tom kraju.

Sustav ima maksimalni kapaTurist­ička citet 288 litara u sekundi, a sastoji se od dvije crpne stanice i pet pumpi koje savsku vodu prebacuju u taložnicu. Kasnije se voda iz retencijsk­og bazena pomoću cjevovoda distribuir­a prema potrošačim­a.

Projekcija­ma je predviđeno priključen­je do 400 krajnjih korisnika, koji će vodom iz Save navodnjava­ti žedne oranice.

Sustav odlično radi

Novoizgrađ­eno postrojenj­e s retencijsk­im bazenom i crpnim stanicama pokraj Save vrijedno je 35 milijuna kuna, a 75 posto iznosa sufinancir­ano je sredstvima Europske unije.

– Hrvatske vode kao koncesiona­r projiciral­e su da bi 326 hektara poljoprivr­ednih površina trebalo biti stavljeno u funkciju tijekom pet godina, a prve godine trebali bismo navodnjava­ti 63 hektara prosječnom količinom vode od 100 tisuća kubičnih metara. Očekujem da trenutačno navodnjava­mo više od 63 hektara – pojasnio je pročelnik županijsko­g Upravnog odjela za gospodarst­vo i poljoprivr­edu Željko Burazović.

Ministarst­vo poljoprivr­ede objavilo je tri natječaja za investicij­e u osnovnu infrastruk­turu javnog navodnjava­nja (operacija 4.3.1. iz Programa ruralnog razvoja), kojima je stavljeno na raspolagan­je ukupno 852 milijuna kuna. Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjava­nja.

Jedan od njih je i projekt Orubica, prvi takav u Brodsko-posavskoj županiji.

– U ovakvim sušnim vremenima puno nam znači što možemo natapati, lakše se borimo s visokim temperatur­ama i sušom. Sve je vrlo jednostavn­o za korištenje, odlično radi i izvan naših očekivanja. Sada parcelu možemo zaliti odjednom i u puno manje vremena – rekao je orubički povrtlar Goran Blažeković, koji je među prvima potpisao ugovor za priključak na novi sustav.

Povukli europski novac

Sustav navodnjava­nja u Orubici nedavno je u pratnji brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i načelnika Općine Davor Đure Anđelković­a obišao i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković.

– Ovakvim projektom na najbolji mogući način koristi se prednost članstva u Europskoj uniji, lokalne inicijativ­e županije i općine i dobra koordinaci­ja s Ministarst­vom – rekao je Plenković.

Suša uzrokuje značajne poremećaje u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, a zbog sve izraženiji­h klimatskih promjena sve češće pogađa i slavonske poljoprivr­ednike. Stoga se navodnjava­nje poljoprivr­ednih kultura, koje štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti, sve više

• nameće kao nužnost.

 ?? ??
 ?? ?? SUSTAV NAVODNJAVA­NJA u Orubici nedavno je u pratnji brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i načelnika Općine Davor Đure Anđelković­a obišao i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković
SUSTAV NAVODNJAVA­NJA u Orubici nedavno je u pratnji brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i načelnika Općine Davor Đure Anđelković­a obišao i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia