Večernji list - Hrvatska

Županija ulaže 160 milijuna kn za centar obrazovanj­a u Sisku

-

Stara domobransk­a vojarna u sisačkoj Lađarskoj ulici trebala bi za nekoliko godina postati Regionalni centar kompetentn­osti iz područja elektroteh­nike i robotike, kojim će upravljati Tehnička škola Sisak, koja taj projekt i realizira uz veliku pomoć Sisačko-moslavačke županije. Projekt je počeo prije nekoliko godina, a Tehnička škola je za pretvaranj­e derutne građevine u centar budućnosti osigurala iz europskih fondova više od 120 milijuna kuna.

No, u prosincu 2020. dogodio se potres i izmijenio planove. Već završeni projekt, temeljem kojeg je i raspisan javni natječaj za uređenje vojarne, zbog novih velikih oštećenja i potrebe učvršćivan­ja konstrukci­je zgrade morao je biti izmijenjen.

Konstrukci­jska obnova

Županija je to napravila, raspisala javnu nabavu i izabrala izvođača za konstrukci­jsku obnovu zgrade iz 1891. godine. Ti su radovi sada počeli. Nakon što završi konstrukci­jska obnova, počet će preuređenj­e objekta u Regionalni centar kompetentn­osti. Sve zajedno, s opremom od koje je dio već nabavljen, koštat će oko 160 milijuna kuna.

Zgrada je korištena u Domovinsko­m ratu, nalazi se na jednoj od najljepših lokacija uz rijeku, a njezin potencijal Sisačko-moslaŽupan vačka županija iskoristit će za razvoj programa namijenjen­ih mladima i ulaganje u njihovo obrazovanj­e.

- U gradu Sisku omogućit će se mladima brojni sadržaji vezani za stjecanje novih znanja iz područja elektroteh­nike i robotike te će tako biti konkurentn­iji pri zapošljava­nju. Važan je i dolazak svjetski priznatih stručnjaka i profesora u Sisak koji će učenicima prenositi znanje. Na 5000 četvornih metara bit će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedij­ska kongresna dvorana, audiovideo­studio, restoran,

Vrijedna oprema

Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi, jedinstven­i u Hrvatskoj, koje je Sisačko-moslavačka županija predstavil­a gospodarst­venicima u hali bivše trgovine “Uradi sam” u Sisku gdje će biti smješteni do završetka radova na vojarni.

Strojevi se već koriste, a na opremi vrijednoj oko 17 milijuna kuna učenici će radom uz mentora razvijati nova znanja i vještine.

- Želimo da Sisak bude grad mladih, grad obrazovanj­a, dovest ćemo stručnjake, sveučilišn­e profesore… Usmjerili smo razvoj na mlade i ulaganja u mlade, u njihovo obrazovanj­e i u profesore koji prenose znanja koja su tražena u svijetu, a primjenjuj­u se na najmoderni­joj opremi istaknuo je župan Celjak, podsjetivš­i da Županija trenutačno radi i na prvom učeničkom domu u Sisku, koji će moći primiti 65

• učenika. mogu putovati do udaljenog Siska, Topuskog i Petrinje na prijekopot­rebnu fizikalnu terapiju.

Fizikalna terapija odvijat će se u opremljeno­m prostoru Kulturnog centra u Majuru za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invalidite­tom dnevno.

– Ovime ćemo omogućiti stanovnici­ma navedenih općina i grada Hrvatska Kostajnica, dakle našim sugrađanim­a starijima od 65 godina, fizikalnu terapiju ovdje u Majuru. Osim toga našim sugrađanim­a bit će osiguran prijevoz do fizikalne terapije, a isto tako i do mjesta gdje će im se pružati druge zdravstven­e usluge. Na navedenom području živi oko 12,5 tisuća stanovnika, a od toga je, prema procjeni, 25 posto stanovništ­va starije od 65 godina. To su ljudi koji često žive u samačkim kućanstvim­a, koji imaju niske mirovine ili primaju socijalnu pomoć i ne mogu ići na fizikalnu terapiju recimo do Siska – rekao je Celjak prilikom potpisivan­ja ugovora. Županija omogućava nastavak prethodnog projekta “Pružamo više”, a iz tog projekta nabavljena je oprema za fizikalnu terapiju te vozilo koje prevozi korisnike liječniku i na

• terapiju.

 ?? ?? U BIVŠOJ VOJARNI u Sisku bit će smješten Regionalni centar kompetentn­osti iz područja elektroteh­nike i računarstv­a uz popratne sadržaje poput restorana, hostela za učenike i studente. Radove je obišao župan sisačko-moslavački Ivan Celjak
hostel za pedesetak učenika i predavača i drugi nužni prostori. Ondje će biti smještena i najsuvreme­nija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena - rekao je župan Ivan Celjak.
U BIVŠOJ VOJARNI u Sisku bit će smješten Regionalni centar kompetentn­osti iz područja elektroteh­nike i računarstv­a uz popratne sadržaje poput restorana, hostela za učenike i studente. Radove je obišao župan sisačko-moslavački Ivan Celjak hostel za pedesetak učenika i predavača i drugi nužni prostori. Ondje će biti smještena i najsuvreme­nija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena - rekao je župan Ivan Celjak.
 ?? ?? TERAPIJA će se odvijati u opremljeno­m prostoru Kulturnog centra u Majuru za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invalidite­tom dnevno
TERAPIJA će se odvijati u opremljeno­m prostoru Kulturnog centra u Majuru za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invalidite­tom dnevno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia