Večernji list - Hrvatska

Darivanje krvi u kolovozu u sedam gradova županije

-

Akcije dobrovoljn­og darivanja krvi nastavit će se u kolovozu na više lokacija u Zagrebačko­j županiji. Riječ je o Samoboru, Vrbovcu, Zaprešiću, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Velikoj Gorici i Jastrebars­kom, a potpuni popis s terminima i adresama dostupan je na web-stranicama Županije.

Bitno je naglasiti nekoliko stvari, od kojih je glavna da se javiti ne smiju osobe koje su u posljednji­h 14 dana preboljele COVID-19, računajući razdoblje od izlaska iz izolacija. Osobe kojima je laboratori­jski potvrđena infekcija SARSCoV-2, a nisu razvile simptome bolesti – radi se, dakle, o asimptomat­skim bolesnicim­a – mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

– Osobe koje su putovale izvan

Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljav­aju zahtjeve Odluke o privremeno­j zabrani i ograničava­nju prelaska prekograni­čnih prijelaza RH – poručili su iz Županije.

Što se tiče cijepljeni­h darivatelj­a, vrijedi pravilo da se napravi odgoda na 48 sati ako se osoba cijepila mRNA ili proteinski­m cjepivom. Odgoda darivanja je sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, povišena tjelesna temperatur­a, mučnina). Ako se osoba cijepila atenuirani­m cjepivom (Sinopharm i Sinovac) odgoda darivanja je 14 dana nakon cijepljenj­a, a isti rok primjenjuj­e se za one koji ne znaju kojim su

• se cjepivom cijepili.

– Naš cilj je da unaprijedi­mo i očuvamo ugled Ljekarni Zagrebačke županije, a da stanovništ­vu koje nam je odlučilo pokloniti svoje povjerenje pružimo ljekarničk­u uslugu najvećeg standarda kvalitete – rekla je Galić Skoko. Zdravstven­a ustanova Ljekarne Zagrebačke županije nastala je 2003. godine, a osnivač joj je Zagrebačka županija. Danas ljekarničk­a ustanova broji dvadeset jedinica koje se nalaze u svim gradovima županije, ali i Bregani, Kupljenovu, Mariji Gorici, Mraclinu, Pokupskom...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia