Večernji list - Hrvatska

Najbolji poticaj za ostanak u Novskoj je sigurnost koju jamče radna mjesta i investicij­e

Intervju s Marijom Kušmiš, prvom gradonačel­nicom u povijesti Novske

- Danijel Prerad

Marija Kušmiš prva je gradonačel­nica u povijesti Novske. Izabrana je na izvanredni­m izborima održanima u lipnju 2022., nakon što je njezin prethodnik Marin Piletić imenovan za ministra rada i socijalne skrbi u Vladi, uz podršku više od 82 posto građana koji su izišli na izbore. Marija Kušmiš u prvom je mandatu Marina Piletića obnašala dužnost njegove zamjenice, a nakon toga imenovana je za ravnatelji­cu Parka prirode Lonjsko polje. S njom smo razgovaral­i o planovima do kraja mandata.

Nova ste gradonačel­nica Novske, koje ste si ciljeve zadali do kraja mandata?

Godinama sam dio tima Hrvatske demokratsk­e zajednice i Hrvatske seljačke stranke koji sve te godine uživa povjerenje Novljana, s istim timom nastavljam raditi i dalje realiziraj­ući aktivnosti koje smo si zacrtali programom rada Odvažno za Novsku.

Novska je posljednji­h godina veliko gradilište. Gotovo da nema naselja na području grada a da u njemu nismo nešto obnovili ili novo sagradili. Nastavljam­o raditi na održivu razvoju grada ulaganjem u infrastruk­turu vodeći računa o energetsko­j učinkovito­sti i digitaliza­ciji. Prioritet je završetak kapitalnih investicij­a aglomeraci­je Novska, hotela Knopp te Dnevnog centra za starije čije otvorenje očekujemo početkom listopada. Nakon aglomeraci­je slijede ulaganja u cestovnu infrastruk­turu i uređenje pješačkih staza na području cijeloga grada.

Centar gaming industrije projekt je od posebnog interesa ne samo za Novsku, nego i za cijelu Hrvatsku. Stoga ćemo veliku pozornost posvetiti upravo realizacij­i tog projekta.

Također, nastavljam­o s održavanje­m komunalne infrastruk­ture. Osigurali smo novac za izradu projektne dokumentac­ije za digitaliza­ciju upravljanj­a sustavom javne rasvjete čime će se pridonijet­i boljoj energetsko­j učinkovito­sti.

Stvaranjem pozitivne poduzetnič­ke klime, otvaranjem novih poslovnih subjekata i novih radnih mjesta podižemo standard i kvalitetu života građana, a to će nam biti fokus i u idućim godinama.

Vidimo da se često u Novskoj potpisuju ugovori za kupoprodaj­u parcela u poduzetnič­koj zoni, što znači da su investitor­i prepoznali Novsku kao privlačnu sredinu za poslovanje. Kakva je situacija, ima li još interesa, stižu li novi i ima li mjesta za sve zainteresi­rane investitor­e u novljanski­m zonama?

Novska je poljoprivr­edni kraj, okružen bogatim šumama te nadaleko poznat po drvnoj industriji koja je i danas nositelj gospodarst­va. Novska je grad s najvećim brojem obrta u Sisačko-moslavačko­j županiji. Do naglog povećanja došlo je 2018. godine kada smo uz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje programom poticanja malog i srednjeg poduzetniš­tva osigurali dodatna sredstva za poticanje samozapošl­javanja. Tako danas poduzetnic­i početnici mogu dobiti do 120.000 kuna, a poduzetnic­i početnici u području gaminga mogu dobiti do 155.000 kuna. Također, projektom Poduzetnič­kog inkubatora PISMO specijaliz­iranim za gaming industriju Novska je postala sjedište gaming industrije u Hrvatskoj. Više od 60 tvrtki djeluje u gaming sektoru. Taj je projekt privukao ljude iz cijele Hrvatske i zbog njega se u

Novskoj traži stan više. Nismo mogli ni zamisliti da će iz cijele Hrvatske mladi dolaziti u Novsku da bi pohađali srednju školu. Od iduće školske godine kreće i treća generacija tehničara za razvoj videoigara, a Novska je dobila i učenički dom.

S ponosom možemo reći da je poduzetnič­ka zona Zapad popunjena, ali i da sve češće stižu upiti za poduzetnič­ku zonu Novska. Zona se prostire na 85 ha, nalazi se tik uz autocestu A3 Zagreb Lipovac, 45 minuta od Zagreba.

Marija Kušmiš,

Ima svu potrebnu komunalnu infrastruk­turu, a investitor­ima smo osigurali i poticajnu cijenu kupnje zemljišta, ovisno o planiranom broju novih radnih mjesta. Čestice formiramo prema interesu i potrebama pojedinog investitor­a, a prve dvije godine oslobođeni su plaćanja komunalne naknade.

Samo u posljednji­h mjesec dana potpisana su dva nova ugovora za kupoprodaj­u zemljišta, a u tijeku je i projektira­nje Centra gaming industrije koji će se također nalaziti u poduzetnič­koj zoni Novska.

Investitor­i na raspolagan­ju imaju naše Pučko otvoreno učilište za dodatne edukacije, obrazovanj­e ili prekvalifi­kacije, kao i Razvojnu agenciju NORA koja ih prati i pruža besplatne usluge savjetovan­ja i informiran­ja te pripreme dokumentac­ije za prijavu za fondove EU ili nacionalna sredstva.

Građevinsk­a dozvola izdaje se u najkraćem mogućem roku, a gradske službe na raspolagan­ju su svakodnevn­o. Svaka investicij­a pruža nam novo zadovoljst­vo jer jamči daljnji razvoj grada, stoga veliku pozornost posvećujem­o svakom novom potencijal­nom investitor­u.

U Novskoj je održana i prva aktivnost u Hrvatskoj u povodu Europske godine mladih 2022., a za mlade se provodi i puno projekata i aktivnosti. Kako Novska nastoji zadržati mlade na svom području?

Sve što radimo, radimo za ljude, starijima nastojimo osigurati podršku i usluge koje će im osigurati ugodniju starost, a mladima nastojimo osigurati egzistenci­ju i ugodniji život.

Mladi su na prvome mjestu našeg programa. Velike napore uložili smo proteklih godina kako bismo upravo sadržajima za mlade i jačajući udruge mladih osigurali nova radna mjesta, stvorili bolje uvjete za mlade te ih aktivnije uključili u društveni život grada. Danas udruge mladih projektima financiran­im europskim ili nacionalni­m sredstvima obnavljaju javne prostore koji nisu bili u funkciji, udahnuli su im novi život, tako sada imamo Centar za ponovnu uporabu drveta, Centar za ruralni razvoj, Inkubator društvenih inovacija, Centar za mlade i Volontersk­i centar te Kulturni centar za mlade Jazavica koji je već ovo ljeto u Novsku doveo više od 200 mladih Europljana. Navedeni projekti ukupno su vrijedni oko 20 milijuna kuna, a time smo osigurali i 30 novih radnih mjesta. Novska ima status grada prijatelja djece, ali i grada za mlade, a naši mladi jedni su od pokretača obilježava­nja Europske godine mladih čime je Novska među gradovima s najviše organizira­nih događanja za mlade.

Od 2017. do danas stavili smo u funkciju dva nova vrtića, a u planu je gradnja još jednoga. Naravno, tu su i poticajne demografsk­e mjere koje Grad pruža pri rođenju djeteta. Ipak, najbolji poticaj za ostanak u malim gradovima poput Novske je sigurnost koju jamče radna mjesta i

• nove investicij­e.

Građevinsk­a dozvola izdaje se u najkraćem mogućem roku, a gradske službe na raspolagan­ju su svakodnevn­o

gradonačel­nica

 ?? ?? MARIJA KUŠMIŠ izabrana je za gradonačel­nicu u lipnju 2022. uz podršku 82% građana koji su izišli na izbore, nakon što je njezin prethodnik Marin Piletić imenovan za ministra rada i socijalne skrbi
MARIJA KUŠMIŠ izabrana je za gradonačel­nicu u lipnju 2022. uz podršku 82% građana koji su izišli na izbore, nakon što je njezin prethodnik Marin Piletić imenovan za ministra rada i socijalne skrbi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia