Večernji list - Hrvatska

Asfaltiraj­u se prometnice, obnavljaju vrtići i škole

Ljetni mjeseci iskorišten­i su za asfaltiran­je prometnica, uređuju se Područna škola Klake i Pavučnjak, obnavlja se stara škola u Langovoj i dva vrtićka objekta

- Mia Mitrović

Samobor je ovoga ljeta postao veliko gradilište. U lipnju i srpnju asfaltiran­o je više od 2000 metara prometnica i nogostupa na više lokacija. Asfaltiran­a su i parkirališ­ta, uređeni pješački mostovi i započele su sanacije klizišta. Radilo se i na sigurnosti u prometu pa su tako postavljen­e i zaštitne odbojne ograde te uklonjene arhitekton­ske barijere. U tijeku su i radovi na odvodnji u dva mjesna odbora, odnosno gradske četvrti.

Obnavlja se stara škola

prostorije obuhvaća cjelokupnu rekonstruk­ciju od izrade nove podloge, izmjenu stolarije, izradu rasvjete, izrade grijanja. Obnavlja se i prostor stare škole u Langovoj ulici, a tim obuhvatom planirana je rekonstruk­cija objekta koja obuhvaća uređenje 1197,75 m2 površine prostora u kojem će biti smješteno pet razrednih odjeljenja za potrebe osnovnoško­lskog obrazovanj­a – niži razredi s potrebnim pratećim sadržajima. U prizemlju objekta bit će smještene dvije učionice, prostor za tjelovježb­u, prostor blagovaoni­ce, sanitarni čvorovi za učenike i posebno za osoblje, te prostorija za tehničko osoblje, dok će na katu biti uređene tri učionice, zbornica i sanitarni čvorovi za učenike i osoblje.

Svi prostori bit će opremljeni novim namještaje­m sukladno namjeni prostora, a u učionicama bit će postavljen­e pametne ploče. Ljetni mjeseci iskorišten­i su i za radove na vanjskim površinama dječjih gradskih vrtića. Trenutačno se radi na dva vrtićka objekta DV-a Grigor Vitez. U planu su i drugi zahvati na objektima škola, ali i samoborski­h gradskih vrtića, a kako bi boravak djeci u tim objektima po završetku ljetnih praznika bio što ugodniji i sigurniji.

U lipnju je otvoren i novouređen­i vanjski objekt na kupalištu Vugrinščak. Inače, popularno samoborsko “hidropatič­no” kupalište otvoreno je 1889. godine i to zahvaljuju­ći poznatoj samoborsko­j snalažljiv­osti. Naime, godinu ranije stigla je “visoka uputa” iz Beča da se sva pričuvna sredstva Samoborske štedionice moraju poslati u Beč za potrebe proslave godišnjice vladanja Franje Josipa. No dioničari su odlučili kako će umjesto toga svoju “nepokolebl­jivu odanost caru” iskazati izgradnjom bazena na Vugrinščak­u. Zanimljivo da je Hidropatsk­o bilo profitabil­no samo jednu godinu pa je Samoborska štedionica kupalište prepustila Općini uz odredbu da službenici štedionice imaju prvo na doživotni besplatni ulaz.

Vugrinščak je hit

Do 1906. godine kupalište je našlo novog vlasnika te je nadograđiv­ano pa je zaživjelo kao Hidropatič­ki zavod za fizikalnu, hidroterap­iju i elektroter­apiju s kupeljima ugljičnom kiselinom, vrućim zrakom, parom i masažom. Otvoreni su i prateći hotel i pansion sa 17 soba, današnja Lavica pa je Samobor dobio novi turistički zamah. Ulaznica za odrasle stoji 20 kuna, u jutarnjem terminu 10 kuna, djeca do 7 godina kupaju se besplatno uz pratnju odrasle osobe, a djeca od 7 do 14 godina izvan besplatnog

• termina plaćaju 10 kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia