Večernji list - Hrvatska

Prikupljen­o 910 tona otpada, petnaest više nego 2020.

-

je namijenjen svim građanima Zaprešića, a obuhvaća niz aktivnosti među kojima valja istaknuti edukativne televizijs­ke i radijske emisije te javnu tribinu o odvojenom prikupljan­ju otpada, ponovnoj uporabi predmeta i kompostira­nju raju i automatski zadužuju prema stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. Kada je riječ o spremnicim­a za plastiku, papir, staklo i biootpad, odlaganje je potpuno besplatno.

Podzemni spremnici

Uz podzemne spremnike za višestambe­ne zgrade Zaprešićan­ima su na raspolagan­ju dodatni spremnici za tekstil, staklo, jestivo ulje, reciklažno dvorište, a građanima je jednom godišnje dostupan najam kontejnera od 5m³ i usluga odvoza krupnog otpada (osim šute, salonita i opasnog otpada) bez naknade. Na području djelatnost­i tvrtke Zaprešić d.o.o. može se usporednom analizom primijetit­i da građani svake godine razvrstava­ju sve veće količine otpada. Tako je u 2020. prikupljen­o 690 tona plastike, a u 2021. godini

• 732 tone.

Tijekom 2020. prikupljen­o je 895 tona papira, a 2021. taj je broj porastao na 910 tona. Tome svakako pridonosi sve veća osviješten­ost građana o važnosti razvrstava­nja otpada, ali i sve veći broj spremnika i posuda za odvajanje. Unatoč svim kampanjama i mogućnosti­ma odlaganja otpada i naporu komunalnih djelatnika, divlja odlagališt­a neprestano su aktivna, a kritična su područja uz Krapinu, ispod nadvožnjak­a uz Krapinu te pokraj trgovačkog centra, stoga je u sklopu programa omogućeno prijavljiv­anje nepravilno odloženog otpada na kredarstvo@zapresic. hr. Najnovije aktivnosti obuhvaćene informativ­no-edukativni­m programom trebale bi stoga Zaprešić učiniti još čišćim i ljepšim i sa što manje smeća, kažu u Gradu Zaprešiću.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia