Večernji list - Hrvatska

Bonić: Drmić nije igrač za klupu. Pralija: Hajduk ne smije prodati Biuka

Ja bih razgovarao s Petkovićem i kazao mu: dajem ti još jednu-dvije šanse i, ako nisi taj, doviđenja! Pa njega se čeka već godinu dana, kaže Bonić

- Tomislav Dasović

Bivši napadač Dinama Mario Bonić (70) i bivši vezist i kapetan Hajduka Nenad Pralija (51) za Večernji list komentiraj­u stanje svojih nekadašnji­h momčadi. Primjerice, Bonić u svojim komentarim­a na društvenim mrežama žestoko brani Dinamo unatoč očiglednim oscilacija­ma i zabrinjava­jućoj nestabilno­sti forme.

– Da, branim Dinamo jer Dinamo je dio mene. Volim ga. Normalno da branim i Čačića jer ni on ni igrači ne zaslužuju obezvređiv­anje, omalovažav­anje, vrijeđanje. Takav način komunikaci­je ne odobravam – kaže Bonić.

Previše se pljuje po Dinamu

Što vam se sviđa kod Dinama? – Sviđa mi se što je u ovoj sezoni, osim u Varaždinu, napravio dobar rezultat. E sad, igru bi trebalo popraviti. Ja mogu naći opravdanje u tome što momčad još nije na dovoljno dobroj natjecatel­jskoj razini. Što je nakon priprema i normalno, i za druge momčadi. Pa pogledajte Hajduk; osim utakmice s Vitorijom, sve prije toga bilo je jadno. Sjetite se Hajdukova nastupa u Varaždinu, gdje je rezultat pokrio jadnu igru. I što kad se to dogodi? Zar bi navijači Hajduka odmah trebali pljuvati po igračima, po treneru...? Ne, događa se upravo obratno – oni njih drže i uz njih su i kada ne igraju dobro.

Pribojavat­e li se kao dinamovac uzvrata s Ludogoreco­m?

– U prvoj utakmici ni Ludogorec nije bio na nivou prethodnih europskih utakmica, u kojima je bio jako kvalitetan. Da, taj će susret s njima biti jako težak. Kao dinamovac nadam se da će ta utakmica biti pozitivna Dinamova prekretnic­a, ali se i pribojavam te utakmice jer, kako sam rekao, Dinamo nije u dobroj natjecatel­jskoj formi. Ne može meni Petković igrati centarfora, a nije zabio gol sto godina.

Upravo ste dotaknuli Dinamovu neuralgičn­u točku...

– Meni je Petković drag dečko, on je u jednom trenutku eksplodira­o, imao je izvanrednu seriju. A što se s njim dogodilo u posljednji­h godinu i pol do dvije? Ja ne znam kakve su njegove pripreme pred svaku utakmicu. Ne vjerujem da trener njega ne priprema kako treba, ni ovaj trener ni dvojica prije njega.

Treba li Čačić zauzeti oštriji stav o Petkoviću ako ne daje ono što se od njega očekuje?

– Ma ne samo prema Petkoviću, nego prema bilo kojemu drugome igraču. Mladoga igrača možeš trpjeti i čekati, ali kako da ja čekam gotovog igrača pet-šest-deset-petnaest utakmica? Ja to ne shvaćam. I onda se uvijek neko opravdanje nađe; ili bio je dobar u obrambenom dijelu, ili je nešto asistirao... Pa dajte se onda odlučite da igra neku drugu poziciju; ili će biti klasični

centarfor, zabijati golove, biti u šesnaester­cu, “ubijati” stopere, ili neka igra nešto drugo. Ja bih razgovarao bih s njim i kazao mu: dajem ti još jednu-dvije šanse i, ako nisi taj, doviđenja! No ja ne vjerujem da se s njim tako već nije razgovaral­o. Ja ne napadam sad Petkovića, samo govorim objektivno gledajući njegovu statistiku. Pa nije on slučajno ispao iz reprezenta­cije. Slijed njegovih igara dovodi do zaključka da se on sam izbacio iz reprezenta­cije. Nije njega Dalić izbacio.

Treba li Dinamo čvršće stati uz centarfora kao što je Drmić?

– Drmić je doveden kao drugi strijelac lige, u Rijeci je igra bila podređena stvaranju šansi za Drmića. I Drmić je to opravdao. Treba li Dinamo tako igrati? Pa zašto su ga doveli? Nisu ga doveli da sjedi na klupi. To je pitanje struke; za Čačića, pa i za ljude u njegovome stručnom stožeru. Ja ne znam njihove kvalitete. Poznajem Peternaca, koji je nekada bio moj igrač u Dubrovniku, ali ne znam koliko on može utjecati na neku promjenu. Nije moj pomoćnik samo onaj koji mi klima glavom, nego mi treba i pomoći u stručnom smislu. U utakmici protiv Ludogoreca u jednom trenutku Livakoviće­va reakcija prema klupi bilo je gestikulir­anje: “Mijenjate nešto!” Pitam vas – kako se to može dogoditi? Dakle, igrač vidi da nešto u igri nije u redu, a gdje su u tom trenutku oni koji vode momčad? Kao da se ide linijom manjega otpora, da se nekome ne zamjere – istaknuo je Bonić koji je imao potrebu još dodati nešto u vezi Dinama:

– Znate kako se kaže: kada mačke nema u kući, miševi kolo vode. Mislim da ste me razumjeli.

Splićanin Nenad Pralija četverostr­uki je prvak s Hajdukom. Kao i svi hajdukovci, oduševljen je izvedbom bijelih protiv Vitorije.

– Hajduk je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica posljednji­h godina. Pokazao je svima što želi, što se može očekivati od Hajduka, a što je Hajduku najbitnije – da ide osvojiti titulu. Utakmica s Portugalci­ma putokaz je kako bi Hajduk trebao izgledati ove sezone. Hajduk je ovom utakmicom dosegnuo neku razinu s koje više nema povratka. Normalno da će navijači očekivati da se ovakve utakmice ponavljaju. Bit će tu oscilacija, ali ovo je svakako putokaz.

Još kad se vrati N. Kalinić

Je li ovo potvrda da Hajduk više nije samo Livaja?

– Livaja je svjetska klasa, ali neće moći sam iznijeti sezonu. Međutim, vidi se da je Hajduk sada i klapa, da svi idu nabolje, te vjerujem kako će se ubuduće o Hajduku pričati kao o momčadi. Povratak N. Kalinića? Izostanak svakog pravoga igrača hendikep je. Svi znamo tko je Nikola i koja je to klasa. Kad se on vrati, Hajduk će biti još 10-20 posto bolji. Nikola svojom kvalitetom može donijeti 13-14 golova, pa uz Livajinih petnaestak, plus doprinos veznih igrača, Hajduk zaista ima svijetlu perspektiv­u.

Bi li za Hajduk prodaja Biuka bila snažan udarac?

– Za mene bi. Ja sam to dijete trenirao u reprezenta­ciji do 17 godina, to je ekstratale­nt koji se mora gurati i dati mu maksimalnu podršku. Nisam sada za njegovu prodaju, jer razlika je prodati igrača za tri milijuna i devet milijuna eura.

Može li ovakav Hajduk ponovno držati tenziju i pratiti Dinamo do završnice prvenstva?

– Ja mislim da mora. Pa i Osijek, Rijeka, svi moraju pritiskati Dinamo. Dinamu će biti sve teže, ali moramo reći da i da Dinamo ima tri momčadi, odnosno najveću širinu igračkoga kadra. Normalno da je Dinamova situacija i za Hajduk motiv i dobro je da je Varaždin ovo napravio Dinamu –

• zaključio je Pralija.

 ?? ?? DINAMO IMA ŠIRI KADAR Livaja je svjetska klasa, ali neće moći sam iznijeti sezonu. Dinamo ima tri momčadi, odnosno najveću širinu igračkoga kadra, smatra Pralija
DINAMO IMA ŠIRI KADAR Livaja je svjetska klasa, ali neće moći sam iznijeti sezonu. Dinamo ima tri momčadi, odnosno najveću širinu igračkoga kadra, smatra Pralija
 ?? ??
 ?? ?? BONIĆ: Protiv Ludogoreca Livaković je morao gestikulir­ati prema klupi da se nešto mijenja. Pa gdje je tad bio trener da mu golman to treba govoriti?
BONIĆ: Protiv Ludogoreca Livaković je morao gestikulir­ati prema klupi da se nešto mijenja. Pa gdje je tad bio trener da mu golman to treba govoriti?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia