Večernji list - Hrvatska

Dinamo izgubio u finalu, ali pokazao je novu generaciju talenata

Udinese je u finalu 19. međunarodn­og turnira Mladen Ramljak pobijedio plave s 1:0

- Robert Junaci

Prvi put nakon 2019. godine mladi nogometaši Dinama stigli su do finala međunarodn­og turnira Mladen Ramljak, no nisu taj trofej podignuli po 13. put. U finalu turnira slavio je talijanski Udinese s 1:0. Pokušat će sljedeće godine, na 20., jubilarnom Ramljaku.

Sinovi idu očevim stopama

Šteta je za plave klince što nisu jučer slavili u Maksimiru jer bili su puno bolji od tvrde talijanske momčadi. Udinese je sretno postigao pogodak, iz slobodnog udarca sa 17 metara, lopta je od glave igrača Dinama promijenil­a smjer i završila u mreži. A što su sve igrači trenera Ivana Senzena promašili, teško je i pobrojiti. No Talijani su imali odličnog vratara koji je na kraju proglašen i za najboljeg vratara turnira, puno toga je obranio, još su više toga plavi sami promašili, pogađali i prečku i vratnicu, no to nije bio njihov pucački dan i zato su platili porazom protiv momčadi koja je igrala tijekom cijelog turnira slično, čvrsto, defenzivno i na kraju joj se to i isplatilo.

– Nisam mislio da možemo odigrati ovako dobro protiv jakog Dinama koji ima doista moćnu momčad, svaka čast mojim dečkima – kazao je trener Udinesea, Slovenac Jani Šturm.

– Nažalost, nismo poentirali iz puno prilika, no svi dečki i u svi u Dinamo trebaju biti ponosni, puno toga su dobrog pokazali, nažalost nismo zabili, dok smo protiv Ludogoreca zabili gotovo sve. Znali smo da će se oni braniti i da ćemo lako dolaziti u zadnju trećinu. Nije se teško pripremiti na takvog suparnika jer tako najčešće u prvenstvu igraju protiv nas, u defenzivno­m bloku – dodao je trener mladih igrača Dinama Ivan Senzen.

Plavi su pognute glave primili trofej za drugo mjesto, no doista nemaju razloga tugovati jer su igrali odlično tijekom cijelog turnira. Bili su bolji od Rapida, ali su i tada propustili puno prilika i odigrali 1:1, no zato su sa 7:0 ispratili Ludogorec. U utakmici koja je odlučivala o putniku u finale pobijedili su jaki madridski Real s 1:0, a to je po igri moglo biti puno uvjerljivi­je. Imali su što vidjeti jučer u Maksimiru Niko Kranjčar, Josip Šimunić..., pa i trener prve momčadi Ante Čačić.

Ono što je važno za Dinamo jest da u Maksimiru opet imaju igrače koji bi mogli postati veliki kapital. Uostalom, za ovu U-19 momčad zaigrali su Gabrijel Rukavina i Marko Brkljača koji su već bili na pripremama s prvom momčadi i ovaj su turnir odigrali odlično. Donedavni igrač Hajduka Marko Brkljača bio je motor koji je vukao u većini tih utakmica, a Gabrijel Rukavina, sin nekadašnje­g sjajnog igrača Dinama, Hajduka... Tomislava Rukavine samo je potvrdio svoj talent i brzinu, njegovim je pogotkom Dinamo srušio Real.

Ilečić najbolji strijelac

Za najboljeg obrambenog igrača proglašen je Moreno Živković, sin još jednog našeg bivšeg reprezenta­tivca Borisa Živkovića, to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Najbolji strijelac turnira bio je Lenny Ilečić, dečko je briljirao na nedavnom turniru na Zlatiboru (u polufinalu je Crvenoj zvezdi utrpao sva tri pogotka za 3:0), na Ramljaku je postigao četiri pogotka, sva četiri zabio je Ludogorecu. I da ne nabrajamo ostale, svi ti dečki imaju krasnu perspektiv­u, samo trebaju nastaviti predano raditi.

Ostale pojedinačn­e nagrade, za najboljeg igrača turnira i vratara, otišle su u ruke Talijana koji su veselo proslavili naslov pobjednika. U utakmici za treće mjesto Real Madrid je s 2:1 slavio nad Maccabi Tel Avivom, Rapid koji je dobio nagradu za fair-play u utakmici za peto mjesto pobijedio je brazilski Flamengo s 2:0, dok je Ludogorec s 1:0 pobijedio Odense, prošlogodi­šnjeg osvajača

• turnira, i završio sedmi.

Dinamo je bio bolji od Udinesea i dominirao, no Talijani su se branili i obranili te u Maksimiru podignuli trofej

 ?? ?? GABRIJEL RUKAVINA, sin Tomislava Rukavine, odigrao je jako dobro cijeli turnir i mučio suparničke igrače
GABRIJEL RUKAVINA, sin Tomislava Rukavine, odigrao je jako dobro cijeli turnir i mučio suparničke igrače
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia