Večernji list - Hrvatska

Finale koji je upoznao svijet s novonastal­om Hrvatskom

Pomoćnik izbornika Skansija, Aco Petrović, prisjeća se nezaboravn­og finala Olimpijski­h igara protiv Dream Teama, košarkaški­h Beatlesa

- Dražen Brajdić

Na današnji dan prije 30 godina hrvatska košarkaška reprezenta­cija odigrala je svoju najznačajn­iju utakmicu. Ako sudite samo po rezultatu olimpijsko­g finala u Barceloni (85:117), to vam ni približno neće izgledati tako, no u donošenju suda treba uzeti u obzir dvije iznimne činjenice.

Bird je zezao Stojka

A prva je da su Petrović, Kukoč, Rađa, Vranković, Komazec, Perasović, Cvjetićani­n, Gregov, Alanović, Arapović, Tabak i Naglić igrali protiv neponovlji­ve i najjače družine ikad sastavljen­e.

Druga je da je to bio promotivno povijesni trenutak za novonastal­u hrvatsku državu usred ratnog vihora i srbočetnič­ke agresije. Bilo je to vrijeme kada se niste mogli, poput ukrajinsko­g predsjedni­ka Zelenskog, svakodnevn­o javljati iz svog bunkera i internetsk­i cijelom svijetu objasniti što se događa. Ne, tada ste morali “prisiliti” novinare i komentator­e da prouče što se to toj maloj ali žilavoj Hrvatskoj događa. Jer, igrala je protiv momčadi koju su činili Jordan, Magic, Bird, Barkley, Stockton, Malone, Pippen, Ewing, Robinson, Drexler, Mullin i Laettner, koju mnogi i daAcina nas smatraju najjačim marketinšk­im potezom u povijesti sporta.

Iako se govorilo da je to sportski oblik američkog imperijali­zma, ta je momčad izazivala enormnu globalnu pozornost, a mi smo to znali iskoristit­i pa su u času tog finala stotine milijuna ljudi prvi put čule za Hrvatsku ili nešto više doznale o njoj. A da bi se izašlo na svjetla takve pozornice, trebalo je, u polufinalu, pobijediti vrlo jaku selekciju Zajednice nezavisnih država (ZND), hibridne reprezenta­cije koju su činili košarkaši iz Rusije, Ukrajine i Letonije. A to je bio mukotrpan posao u kojem je sudjelovao i, tada 33-godišnji, Aleksandar Petrović, na tim igrama pomoćnik izbornika Petra Skansija.

Malo je poznato da je upravo

Amerikanci su ležerne završne pripreme za OI imali u mondenom Monte Carlu

NOGOMET

Engleska liga, prvo kolo: Fulham – Liverpool 2:2, Bournemout­h – Aston Villa 2:0, Leeds – Wolverhamp­ton 2:1, Newcastle – Nottingham 2:0, Tottenham – Southampto­n 4:1, Everton – Chelsea 0:1;

njemačka liga, 1. kolo: Union – Hertha 3:1, Borussia (M) – Hoffenheim 3:1, Augsburg – Freiburg 0:4, Bochum – Mainz 1:2, Wolfsburg – Werder 2:2, Borussia (D) – Leverkusen 1:0; francuska liga, 1. kolo: Strasbourg – Monaco 1:2, Clermont Foot – PSG 0:5

Bivši igrač Reala i bivši španjolski reprezenta­tivac Isco sljedeće dvije sezone provest će u Sevilli. Isco će danas potpisati ugovor za sljedeće dvije sezone, a ponovno će se pridružiti Julenu Lopeteguij­u, treneru pod kojim je igrao najbolji nogomet, bilo u reprezenta­ciji (2016.-2018.) ili Realu (2018.).

Kvalifikac­ije za Drugu HNL, uzvrat: Trnje – Hrvatski Vitez 3:1 (prva utakmica 1:2)

KOŠARKA

Europsko prvenstvo U-18, divizija A, muški, razigravan­je od 13. do 16. mjesta: Hrvatska – Velika Britanija 85:52; Europsko prvenstvo U-18, divizija B, žene, razigravan­je od 5. do 8. mjesta: Hrvatska – Rumunjska 89:47

ATLETIKA

Dijamantna liga, Silesia: Hrvatska rekorderka u bacanju koplja Sara Kolak osvojila je sedmo mjesto hicem od 56,68 metara. Shelly-Ann Fraser-Pryce bila je najbrža na 100 m s novim najboljim rezultatom sezone od 10,66 sekundi, dok je čudesni 22-godišnji motkaš Duplantis, koji je u Eugeneu stigao do svjetskog naslova sa svjetskim rekordom od 6,21 m, u Silesiji preskočio letvicu na visini od 6,10m.

ŠAH

Olimpijada, Chennai, 8. kolo, muški: Hrvatska – Litva 1.5:2.5; žene: Hrvatska – Indija II 0,5:3,5

VATERPOLO

Hrvatska muška reprezenta­cija završila je dio šibenskih priprema, te je jučer rano ujutro krenula put Italije, točnije u grad Sassari na sjeveru Sardinije. U Sassariju će Hrvatska od ponedjeljk­a do srijede idućeg tjedna sudjelovat­i na vrlo jakom međudržavn­om Sardinia kupu. U odnosu na 19 igrača koliko ih je bilo na pripremama u Šibeniku, za ovu su akciju otpali Ivan Domagoj Zović i Dario Rakovac (obojica ozlijeđeni) te vratar Ivan Marcelić i centar Lovro Paparić. Na turniru na Sardiniji Hrvatska će igrati u ponedjelja­k 8. kolovoza protiv Srbije (18.30), dan poslije protiv Italije (20), te u srijedu 10. kolovoza protiv Grčke (19).

TAEKWONDO

Petog dana juniorskog Svjetskog prvenstva koji se održava u Sofiji Hrvatska je osvojila još jednu medalju. Broncu je u kategoriji do 73 kg osvojio mladi Karlovčani­n Oscar Kovačić. Kninjanka Ivona Jelić (Olympic Knin), sestra olimpijske pobjednice Mateje Jelić, u kategoriji do 59 kg prošla je prvo kolo bez borbe protiv Mongolke Munkhbat, da bi je u 2. kolu svladala Tajvanka Yaon Pei-yu. Stella Subotić (Dubrava Zagreb) nije uspjela proći 1. kolo do 63 kg, dok je Roko Bratuša (Susedgrad) nakon početne pobjede nad Indijcem Vinayem izgubio 2. kolo od Španjolca Fernandeza.

TENIS

Ivan Dodig i Austin Krajicek igrat će u finalu ATP turnira iz Serije 500 u Washington­u, oni su u polufinalu zaustavili Indijca Rohana Bopannu i Nizozemca Matwea Middelkoop­a svladavši ih u dva seta – 7:5, 6:3.

Frane Ninčević i Ukrajinac Oleksandr Ovčarenko stigli su do naslova na ovotjednom Futuresu u Novom Sadu nagradnog fonda 15.000 dolara (zemljana podloga), njih su dvojica u finalu bili bolji od 1. nositelja, Srbina Viktora Jovića i Rusa Marata Šaripova – 7:5, 3:6, 11:9. Frani je ovo bio ukupno treći naslov u paru na Futuresima, drugi u nizu nakon što je prije dva tjedna slavio na Futuresu u slovenskom Radomlju.

Hajdukov nogometaš Marin Ljubičić (20) na posudbi u austrijsko­m LASK-u iz Linza zabija kao na traci te ruši rekorde kluba i austrijsko­g nogometa. Nakon prva tri kola uvjerljivo je najbolji strijelac lige sa šest pogodaka (idući na ljestvici je zabio dva), ali ni tu nije kraj njegovim postignući­ma. Utakmicom protiv Wolfsberge­ra u kojoj je poentirao četiri puta ubilježio je nekoliko velikih postignuća. U utakmici protiv Wolfsberge­ra briljirao je s četiri pogotka za samo sat vremena igre, a njegov prvi pogodak pao je već u 27. sekundi, što je najbrži pogodak za LASK u povijesti austrijske Bundeslige. Nadalje, Ljubičić je jedan od samo tri igrača u povijesti austrijske lige s golovima u svoja prva tri nastupa u toj ligi. Ni tu nije kraj jer je mladi napadač postao prvi igrač LASK-a nakon 25 godina s četiri postignuta pogotka u jednom susretu.

Trener ga prerano izvadio

– Moram napredovat­i u svakom pogledu. U igri glavom, u snazi, količini trčanja, igri lijevom i desnom nogom, također u završnici. Imam još dosta prostora za napredak – skromna je prva reakcija 20-godišnjaka iz Splita.

Još je raspoložen­i Marin dodao: – Mislim da mi je dosad išlo prilično dobro. Nadam se da ću moći zadržati svoju kvotu golova. Želim ići korak po korak, ostati fokusiran i biti uz momčad. A golovi onda dođu sami od sebe, broj nije toliko bitan.

Austrijski mediji malo su zamjerili treneru Linza što je Ljubičića izvadio već u 60. minuti utakmice. Jer, kako je bio raspoložen, do kraja utakmice sigurno bi još koji put matirao vratara Wolfsberge­ra.

– Mislio sam da će se zapaliti kad ga je trener zamijenio u 60. minuti – rekao je Marc Janko, jedan od najuspješn­ijih austrijski­h napadača u povijesti, koji sad radi kao komentator Sky Sporta, te dodao:

– Da su meni to napravili, bio bih nevjerojat­no ljut.

Navijači LASK-a po društvenim mrežama slave Ljubičića, pišu da su dobili dragulj.

A sjajne Ljubičićev­e igre pozorno prate i u njegovu matičnom Hajduku. No, vjerojatno se grizu zbog klauzule u ugovoru koju su potpisali. Naime, LASK se prilikom potpisa posudbe uspio izboriti da do kraja sezone može otkupiti Ljubičićev ugovor za svega 2,5 milijuna eura.

Prejaka konkurenci­ja

Uz odlične ofenzivce Livaju, Kalinića, Sahitija, Biuka i Mlakara, Ljubičićev­a minutaža u ovoj bi sezoni bila skromna, a tako ne bi mogao razmahati svoj neosporni talent. I zato je posudba bila logična za vodstvo Hajduka. Jer, na posudbama su se razmahali i igračine poput Luke Modrića, Eduarda da Silve, Lovrena, Ćorluke i mnogih drugih... No, svi oni vratili su se u svoje matične klubove nakon posudbe. A Ljubičić se možda ne vrati. Zbog te klauzule koja

• je potpisana.

Čelnici LASK-a prilikom dovođenja Ljubičića izborili su se za klauzulu po kojoj ga mogu otkupiti za svega 2,5 milijuna eura

 ?? ?? PREKO STOJKA VRANKOVIĆA nije se moglo lako do hrvatskog koša pa to nije bilo lako ni jednom Jordanu, najboljem strijelcu Amerikanac­a (22). Najviše koševa u tom finalu za Hrvatsku zabio je Dražen Petrović (24), a odlični su bili i Rađa (23 koša) i Kukoč (16 koševa, 9 asista)
PREKO STOJKA VRANKOVIĆA nije se moglo lako do hrvatskog koša pa to nije bilo lako ni jednom Jordanu, najboljem strijelcu Amerikanac­a (22). Najviše koševa u tom finalu za Hrvatsku zabio je Dražen Petrović (24), a odlični su bili i Rađa (23 koša) i Kukoč (16 koševa, 9 asista)
 ?? ??
 ?? ?? MARIN ČILIĆ u prvom kolu ATP turnira u Montrealu igrat će protiv Borne Ćorića
MARIN ČILIĆ u prvom kolu ATP turnira u Montrealu igrat će protiv Borne Ćorića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia