Večernji list - Hrvatska

Sandra Perković ispisuje povijest u olimpijsko­m parku

- Damir Mrvec

U Münchenu će se od 11. do 21. kolovoza održati druge Europske multi igre. U jednom gradu održat će se europska prvenstva u atletici, veslanju, kajaku i kanuu na mirnim vodama, sportskom penjanju, odbojci na pijesku, biciklizmu, sportskoj gimnastici, stolnom tenisu i triatlonu.

Tri medalje 2018. godine

Većina sportova održat će u olimpijsko­m parku u kojem su se prije točno 50 godina održale ljetne Olimpijske igre. Na tim Igrama hrvatski sportaši mogu se pohvaliti zlatnom medaljom boksača Mate Parlova, zlatnim rukometaši­ma (Horvat, Pribanić, Miljak, Zorko, Vidović, trener

Stenzl). Srebro je osvojio hrvač Josip Čorak. Ovo su inače druge Europske multi igre. Prve su održane 2018. godine u dva grada – Glasgowu i Berlinu. Škotska je ugostila biciklizam, plivanje, sinkronizi­rano plivanje, sportsku gimnastiku, skokove u vodu, veslanje, triatlon i golf, dok se u Berlinu održalo samo europsko prvenstvo u atletici.

Hrvatska je osvojila tri medalje – dvije zlatne i jednu srebrnu. Najsjajnij­a odličja osvojili su Sandra Perković u bacanju diska te veslači Martin i Valent Sinković. Srebrnu medalju osvojio je gimnastiča­r Robert Seligman u vježbi na konju s hvataljkam­a.

Na drugim Europskim multi igrama hrvatski sportaši trebali bi nadmašiti broj medalja iz 2018., jer u četiri sporta imamo itekako jake adute. Kandidati za zlatne medalje su Sandra Perković (atletika), braća Sinković (veslanje) i Tin Srbić (gimnastika). No imamo još niz aduta koji mgu do postolja. Primjerice, nova svjetska doprvakinj­a u kajaku jednosjedu, Anamaria Govorčinov­ić. Tu su i neuništivi gimnastiča­ri Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkam­a. Do medalje sigurno može i Filip Mihaljević u bacanju kugle, nedavno šesti na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu. Sandra Perković trebala bi u Münchenu ispisati povijest. Naime, ima priliku osvojiti šesto uzastopno zlato u bacanju diska. Nepobjediv­a je na europskim prvenstvim­a od 2010.

Sinkovići love šest zlato

Sa šest zlatnih medalja dostigla bi Maritu Koch, nekadašnju sprinteric­u Istočne Njemačke. Sa šest ukupno osvojenih medalja popela bi se na sedmo mjesto svih vremena na europskim prvenstvim­a u konkurenci­ji atletičark­i. Deset medalja ima Poljakinja Irena Szewinska, po osam Nizozemke Fanny Blankers i Dafne Schippers, te Istočna Njemica Renate Stecher. Sedam medalja imaju Istočna Njemica Marlies Göhr. A šesto zlato lovit će i braća

• Sinković.

Na prvim Europskim multi igrama 2018. godine hrvatski sportaši osvojili su tri medalje, dvije zlatne i jednu srebrnu

Borussia Dortmund je sezonu otvorila pobjedom nad Bayerom iz Leverkusen­a 1:0. Strijelac je bio Marco Reus. Niko Kovač na klupi Wolfsburga, u svojoj prvoj ligaškoj utakmici, upisao je remi protiv Werdera (2:2). Borussia Mönchengla­dbach je s 3:1 pobijedila Hoffenheim kod kojeg je jedini pogodak namjestio Andrej Kramarić.

U Škotskoj je Rangers s 2:0 pobijedio Kilmarnock, a prvi pogodak zabio je Antonio Čolak u 51. minuti. Borna Barišić ušao je u 63. minuti. Celtic je s 3:1 pobijedio Ross County, Josip Juranović odigrao je cijeli susret.

 ?? ?? SANDRA PERKOVIĆ nepobjediv­a je u bacanju diska na Europskom prvenstvu od 2010. godine kada je u Barceloni osvojila svoju prvu zlatnu medalju
SANDRA PERKOVIĆ nepobjediv­a je u bacanju diska na Europskom prvenstvu od 2010. godine kada je u Barceloni osvojila svoju prvu zlatnu medalju
 ?? ?? NIKO KOVAČ u ligaškom debiju na klupi Wolfsburga odigrao je 2:2 protiv Werdera
NIKO KOVAČ u ligaškom debiju na klupi Wolfsburga odigrao je 2:2 protiv Werdera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia