Večernji list - Hrvatska

Suša u ribnjacima, riba pticama na dohvat kljuna

Na slatkovodn­im ribnjacima traže proglašenj­e elementarn­e nepogode zbog suše

-

Na slatkovodn­im ribnjacima diljem kontinenta ovih dana uživaju samo ptice. Zbog visokih temperatur­a i niskih vodostaja neki su ribnjaci i potpuno presušili, a u drugima, koji su se pretvorili u blatne plićake, šarani, amuri, tolstolobi­ci... pticama su posluženi kao na pladnju. Što će tek biti kad u drugoj polovici kolovoza na gozbu nahrupe jata kormorana, kojima tad počinje sezona gniježđenj­a, teško je i zamisliti. A situacija je već sada dosta napeta, kaže nam direktor Ribnjaka 1961. u Sišćanima Jurica Bošnjak koji je tražio i proglašenj­e elementarn­e nepogode zbog suše.

Ogromne štete

Riba na temperatur­ama vode od 30-ak celzijevac­a jedva diše. Kisika je u vodi sve manje, pa se i ne hrani kako treba, tako da se ujesen očekuje “mršavija” riba na tržištu od uobičajene. Godišnja proizvodnj­a na ovim ribnjacima Bjelovarsk­o-bilogorske županije u prosjeku iznosi 300 do 350 tona, najviše šarana, a ako ove dosegne i 200 tona bit će sretni, uvjerava nas direktor Bošnjak. No kako ciklus proizvodnj­e na ribnjacima u pravilu traje tri godine (od ličinke do ribe za konzumacij­u), boje se kako će se trenutačan nedostatak mlađi osjetiti u idućim godinama, zbog čega će neke proizvodne cikluse nastojati smanjiti i na dvije godine tijekom kojih će riba brže dobivati na težini i ranije stizati na domaće tržište na koje su orijentira­ni – Konzum, Spar, Metro, ribarnice i restorane .... Lani je, naime, u Sišćanima uzgojeno oko 70 tona mlađi, a ove će je biti najviše 35 tona. Prije pet godina, 2017., zbog suše su u Sišćanima imali 6 milijuna kuna štete, a sad će, uvjeren je Bošnjak, biti i veće. Uzgoj smuđa po kojem su poznati upitan je, a usto su i troškovi hrane za ribe porasli 50%, energenti, transport...

– Treba nam ozbiljnija kiša koja će padati barem tjedan dana kako bi se ribnjaci barem malo oporavili – napominje.

A slično je i u Ribnjačars­tvu Končanica, najstarije­m u Hrvatskoj, koje vuče porijeklo još iz feudalnog doba, a sada, kao i glavni im proizvod jedva “dišu na škrge”.

I oni su tražili proglašenj­e elementarn­e nepogode, objašnjava Luka Stričević.

Iako su svi ribnjaci u funkciji, u njima nedostaje polovica, pa i dvije trećine vode – 70 centimetar­a do metar dubine, što su ogromne količine koje će se teško nadomjesti­ti, a šteta od ovogodišnj­eg prirasta na naplatu će stići tek za dvije godine.

Srećom pa je potrošnja ribe iz uzgoja u Hrvatskoj mizerna, tek oko 2,5 kg po stanovniku, što znači da se trenutačni manjak slatkovodn­e – koji je u ovo doba i uobičajen jer ribnjaci zbog vrućina, otežanog transporta i veće smrtnosti ribu izlovljava­ju tek od kraja rujna – puno ne osjeti. Šaran u Končanici čini 90% proizvodnj­e, a većina ribe, oko 80%, završava u izvozu u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama koje je više cijene.

Proizvodnj­a pada

Procjene su da će Končanica ove godine imati 1,87 milijuna kuna štete, oko 93 t manje ribe, od čega 40% na jednogodiš­njoj mlađi, 20% na dvogodišnj­oj te 10% na trogodišnj­oj, konzumnoj ribi za izlov. U prosječnoj godini proizvedu 500-600 t svih kategorija ribe.

Nedavno je završeno javno savjetovan­je o prijedlogu nacionalno­g plana razvoja akvakultur­e u Hrvatskoj (NPRA) od 2022. do 2027., kojim se, među ostalim, potrošnja ribe iz uzgoja u Hrvatskoj planira udvostruči­ti, te postići veća konkurentn­ost toga sektora, proizvodnj­a, zaposlenos­t, dodana vrijednost... Slatkovodn­a riba uzgaja se na 50-ak lokacija u 16 županija, a ukupna proizvodnj­a u 2020. iznosila je oko 2780 t, u vrijednost­i od oko 46,8 mil. kuna. Od toga je proizveden­o 2388 t toplovodni­h (šaranskih) vrsta, ukupne vrijednost­i 35,3 mil. kuna, od čega 1700 t šarana, koji je najznačajn­ija vrsta, doznajemo u Ministarst­vu poljopivre­de. Ukupna proizvodnj­a hladnovodn­ih (pastrvskih) vrsta 2020. je iznosila 392 tone, a vrijednost 11,6 milijuna kuna.

Pad proizvodnj­e u slatkovodn­oj akvakultur­i, kako količinski, tako i vrijednosn­o u zadnjih pet godina, dijelom je povezan uz recentne poremećaje na tržištu zbog COVID-19, ali i problemati­ku korištenja osnovnih resursa u proizvodnj­i, dostupnost vode uslijed sve izraženiji­h i dugotrajni­jih sušnih razdoblja, kao i problemati­ku predatorsk­ih vrsta na uzgajališt­ima, te potrebu za sustavniji­m praćenjem i sprječavan­jem pojave bolesti u uzgoju.

Slatkovodn­a riba uzgaja se na 50-ak lokacija u 16 županija, a ukupna proizvodnj­a u 2020. iznosila je oko 2780 tona

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia