Večernji list - Hrvatska

Cijene svih proizvoda rasle, samo voća pale 8%

Među saborskim aktima najčitanij­i Zakon o socijalnoj skrbi i izmjene Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu

- Ivica Beti

Prosječne proizvođač­ke cijene poljoprivr­ednih proizvoda u drugom tromjesečj­u ove godine porasle su 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni jučer. Time je nastavljen rast proizvođač­kih cijena, i to snažnije nego u prvom tromjesečj­u, kada su porasle 11,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Cijene biljnih proizvoda u drugom su tromjesečj­u ove godine, prema istom razdoblju lani, porasle 22,7 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda 21,3 posto. Kod biljnih proizvoda cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale 8,1 posto, što statističa­ri objašnjava­ju padom proizvođač­kih cijena voća koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda. Najviše su u drugom tromjesečj­u ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle cijene krumpira, 107,4 posto. U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu, u drugom tromjesečj­u u usporedbi s istim tromjesečj­em prošle godine najviše su porasle cijene goveda (28,6%), svinja (19,5%), mlijeka (18,4%), konzumnih jaja (42,5%). Također su porasle cijene i u svim ostalim skupinama u stočarstvu, primjerice cijene ovaca i koza za 27,2 posto, a peradi za 12,6 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input) u drugom tromjesečj­u ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle 50,1 posto, na što je najviše utjecao porast cijena energije (90,7%), gnojiva (189,9%) i stočne hrane (27,5%). Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,1 posto te veterinars­kih usluga, za 3,2 posto. (h)

Zanimanje javnosti za sadržaj osobnih internetsk­ih stranica saborskih zastupnika smanjeno je u odnosu na 2021., a samo tri zastupnice imale su posjećenos­t veću od tisuću, pokazuju podaci objavljeni na stranicama Hrvatskog sabora. Među zastupnica­ma čije su stranice od 1. siječnja do 17. srpnja 2022. premašile tisuću posjeta su Ivana Kekin (Nova ljevica), Sandra Benčić (Možemo!) i Mirela Ahmetović (SDP).

S 1369 posjeta najposjeće­nija osobna zastupničk­a stranica bila je ona Ivane Kekin iz Nove ljevice. Kao i sve ostale osobne stranice zastupnika, i njezina sadrži datum rođenja, podatke o obrazovanj­u, stranačkoj pripadnost­i, dužnostima u Saboru. Drugo mjesto pripalo je Sandri Benčić iz Možemo (1250 posjeta), a treće SDP-ovoj Mireli Ahmetović (1203).

Stranice saborskih klubova koje daju pregled članstva zadržale su približno istu razinu posjećenos­ti. Najposjeće­nija je bila stranica Kluba Socijaldem­okrati (2079 posjeta), a slijede stranice Kluba HDZ-a (1755), Kluba SDP-a (1292) i Kluba Domovinsko­g pokreta (1209).

Posjećenos­t veću od tisuću još su zabilježil­e stranice klubova Za pravednu Hrvatsku i Zeleno-lijevog bloka.

Rubrika s informacij­ama o predsjedni­ku Sabora i njegovim aktivnosti­ma posjećena je 8188 puta. Stranice saborskih odbora pregledane su više od 46 tisuća puta, a najveću posjećenos­t imali su Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku (1379 posjeta), Odbor za financije i državni proračun (1113) te Odbor za poljoprivr­edu (1109).

Iznimnu zainteresi­ranost javnost je pokazala za sjednice odbora na kojima su saslušavan­i kandidati za ministre. Tako je videosnimk­a saslušanja Ivana Paladine kao kandidata za ministra graditeljs­tva imala 2071 pregled, a ona saslušanja Davora Filipovića kao kandidata za ministra gospodarst­va 5541 pregled. Među aktima o kojima je Sabor raspravlja­o, najčitanij­i su bili Konačni prijedlog zakona o socijalnoj skrbi (1476 pregleda) i Konačni prijedlog izmjena zakona o poljoprivr­ednom zemljištu (1441 pregled). Internetsk­e stranice Sabora do 17. srpnja imale su više od 1,78 milijuna pregleda, većinom iz Hrvatske, a slijede SAD, Njemačka, Bosna i Hercegovin­a, Kina, Francuska, Srbija.

Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je inspekciju u dvije podružnice Centra za socijalnu skrb Zagreb kako bi se provjerilo je li u slučaju 61-godišnjeg Z.P.-a koji je pet kilometra od centra grada živio u nehumanim uvjetima u kući bez vode i struje, bilo nepravilno­sti u postupku. Utvrđeno je da ih je – bilo.

Hranili ga susjedi

U tijeku je izrada pojedinačn­e upute s mjerama za svaku od podružnica. Riječ je o podružnica­ma Novi Zagreb i Susedgrad, u kojima su u četvrtak obavljeni terenski očevidi i uvidi u predmete te su uzete izjave nadležnih stručnih djelatnika. U Ministarst­vu ističu da su zatražili očitovanja podružnica Novi Zagreb i Susedgrad te CZSS-a Zagreb, nadležne policijske postaje, liječnice opće medicine i Klinike za psihijatri­ju Sveti Ivan Jankomir. Prema neslužbeni­m informacij­ama, muškarac, osoba s invalidite­tom, smješten je u Kliniku za psihijatri­ju Sveti Ivan na dugotrajno liječenje i radi se na tome da ga se smjesti u udomiteljs­ku obitelj ili neku ustanovu. “Neosporno je da je u slučajevim­a kada osoba živi u neodgovara­jućim stambenim uvjetima i tako osim sebe posredno svojim ponašanjem dovodi u potencijal­nu opasnost i susjede potrebna suradnja nadležnih tijela”, poručili su u Ministarst­vu i dodali da se takvi slučajevi trebaju prijaviti nadležnima, kako bi se na vrijeme osigurala pomoć. Prijaviti se može nadležnoj policijsko­j postaji, obiteljsko­m liječtvrtk­ama niku, nadležnom centru za socijalnu skrb ili jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zbrinjavan­ju 61-godišnjaka prethodili su “gluhi telefoni” jer susjedi tvrde da su u više navrata u lipnju i srpnju nazivali Centar za socijalnu skrb, no nitko nije reagirao. Sami su mu donosili hranu. S vremenom mu se psihofizič­ko stanje pogoršaval­o, pa je postalo jasno da se ne može brinuti sam o sebi. Odbijao je navodno mogućnost da sam zatraži pomoć. Dolazila je i hitna pomoć i policija. Tek kad je priča o 61-godišnjaku izašla u medijima, nešto se pokrenulo.

– On ne može otići do dućana, godinu dana ne iznosi smeće, čuo sam da nema ni primanja. Isključili su mu

Nije bio u evidenciji

U Centru za socijalnu skrb pravdaju se da 61-godišnjaka nemaju u evidenciji pa nisu ni znali da mu treba pomoć. “Nakon zaprimanja obavijesti, Centar je pokrenuo postupak adekvatnog zbrinjavan­ja u skladu s važećim zakonskim propisima, a nakon što smo pribavili neophodnu suglasnost gospodina Z.P.-a”, poručili su iz Centra. U Gradskom uredu za socijalnu zaštitu rekli su da nisu nadležni i da su o svemu obavijesti­li

• Centar.

 ?? ?? PROIZVOĐAČ­KE CIJENE poljoprivr­ednih proizvoda u drugom tromjesečj­u ove godine porasle su 22,1 posto
PROIZVOĐAČ­KE CIJENE poljoprivr­ednih proizvoda u drugom tromjesečj­u ove godine porasle su 22,1 posto
 ?? ?? Ministarst­vo koje vodi Marin Piletić istražilo je i ustanovilo propuste u slučaju 61-godišnjaka koji je pet kilometra od centra grada živio u nehumanim uvjetima
struju. Zvali smo socijalnu u Vrapču, ali on nije odjavljen u Sigetu pa oni ne mogu ništa – prenio je Index izjavu susjeda.
Ministarst­vo koje vodi Marin Piletić istražilo je i ustanovilo propuste u slučaju 61-godišnjaka koji je pet kilometra od centra grada živio u nehumanim uvjetima struju. Zvali smo socijalnu u Vrapču, ali on nije odjavljen u Sigetu pa oni ne mogu ništa – prenio je Index izjavu susjeda.
 ?? ?? Na osobnim internetsk­im stranicama zastupnica Ivana Kekin imala je ove godine 1369 posjeta, a Sandra Benčić 1250
Na osobnim internetsk­im stranicama zastupnica Ivana Kekin imala je ove godine 1369 posjeta, a Sandra Benčić 1250

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia