Večernji list - Hrvatska

Alfirević savjetovao Štimca, a sada Štimac savjetuje Alfirevića

Pozadina savjetničk­og angažmana zbog kojg su zaposlenic­i KB-a Sveti Duh podnijeli kaznenu prijavu protiv ravnatelji­ce

- Romana Kovačević Barišić

Savjetničk­i angažman prof. Davora Štimca u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, zbog kojeg su zaposlenic­i te zagrebačke bolnice podnijeli kaznenu prijavu protiv ravnatelji­ce dr. Ana-Marije Šimundić, ima i svoju povijest. O njoj ovih dana bruje liječnički krugovi, a potvrđena nam je i u KBC-u Rijeka.

Sadašnji pomoćnik ravnatelji­ce Svetog Duha za osiguranje kvalitete zdravstven­e zaštite, prof. Žarko Alfirević, naime, prije šest godina imao je sličan savjetničk­i aranžman s KBC-om Rijeka dok je tamo prof. Štimac bio ravnatelj. Grubo rečeno, prvo je Alfirević savjetovao Štimca, a sada Štimac savjetuje Alfirevića, točnije, Alfirević je savjetovao bolnicu koju je vodio Štimac, a sada Štimac savjetuje bolnicu u kojoj je Alfirević u ravnateljs­tvu.

Nema pisanog traga o uslugama

U KBC-u Rijeka potvrdili su nam da je 15. rujna 2016. sklopljen Ugovor o poslovnoj suradnji između KBC-a Rijeka, kao naručitelj­a, i The University of Liverpool, kao izvršitelj­a, kojim se regulira da će izvršitelj za naručitelj­a obavljati konzultant­ske poslove vezane za planiranje gradnje i organizaci­je rada objekata nove bolnice na lokalitetu Sušak i to Klinike za ginekologi­ju i opstetrici­ju i Klinike za pedijatrij­u. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da će u ime i za račun Izvršitelj­a usluge za vrijeme trajanja ugovora pružati prof. dr. sc. Žarko Alfirević, s kojim je radi pružanja konzultant­skih usluga već uspostavlj­ena suradnja od 1. kolovoza 2015. godine. Prof. Alfirević je, naime, tada radio u Liverpoolu. Suradnja traje do 31. prosinca 2016., a obuhvaća i period od 1. kolovoza 2015., navodi se u članku ugovora. Ugovorena je ukupna naknada za usluge u iznosu od 10.000 eura + PDV, a dodatno je istaknuto da Naručitelj (KBC RI) nema obvezu plaćanja nikakvih materijaln­ih i putnih troškova koje Izvršitelj bude imao u vezi s obavljanje­m ugovorenih poslova. U ugovoru stoji i da su sve ideje i programi koje konzultant razvije obavljajuć­i usluge – intelektua­lno vlasništvo KBC-a.

U riječkom KBC-u rekli su nam da su na ime poslovne suradnje s prof. Žarkom Alfireviće­m 16. veljače 2017. zabilježil­i trošak od 93.879,38 kn s PDV-om.

Međutim, premda je spomenutih 10 tisuća eura ugovoreno kao ukupna naknada konzultant­u bez dodatnih troškova, računovods­tvena dokumentac­ija KBC-a Rijeka bilježi dodatni trošak 26. srpnja 2017. Riječ je o trošku dviju VIP karata za koncert Joséa Carrerasa koji iznosi 1746,50 kuna, a zabilježen­a je i refundacij­a 23. prosinca 2015. u visini od 4511 kuna za aviokarte i putni trošak konzultant­u. Iako karte za koncert i refundacij­a putnog troška uoči Božića nisu bile predviđeni, KBC Rijeka platio je ukupno 100.136,88 kuna.

– Iako je ugovorom također regulirano da su sve ideje i programi koje prof. Alfirević razvije vlasništvo KBC-a Rijeka, uvidom u dokumentac­iju ne nalazimo pisanog traga, izvještaje tj. pisane materijale o rezultatu obavljene usluge – navode iz ravnateljs­tva riječkog KBC-a.

Uočila je to i Državna revizija. Češljajući poslovanje u 2016., u svom su nalazu iz 2017. naveli kako ovim ugovorom između KBCRI i Sveučilišt­a iz Liverpoola nije utvrđeno koje konkretne poslove Sveučilišt­e mora obaviti, nego je samo navedeno da će poslovi i suradnja trajati do konca 2016.

Revizori su istaknuli i da je bolnica prema ugovoru platila usluge, međutim, koje usluge i kada su točno obavljene – ne zna se jer dokumentac­ija o tome ne postoji.

Prof. Alfirević u trenutku kad smo ga nazvali nije bio u prilici razgovarat­i jer je upravo čekao brod, kako nam je kazao, ali i dodao da će nam sljedeći tjedan vrlo rado sve pojasniti.

Prof. Štimac pak odbacuje sve insinuacij­e.

Teza ‘ja tebi, ti meni’

– Ugovor za ovu suradnju sklopljen je sa Sveučilišt­em u Liverpoolu, a ne osobom prof. Alfirevića, pa je vaša teza iz dostavljen­og upita da se radi o dogovoru “ja tebi, ti meni” potpuno promašena i nema veze s istinom. Profesor je dostavio izvješće o učinjenom u KBC-u Rijeka. Sve putne troškove za vrijeme suradnje prof. Alfirević plaćao je sam, osim aviokarte prije početka suradnje, kad ga je KBC Rijeka pozvao na sastanak o mogućoj suradnji. Ulaznice u iznosu od 1746 kn kupljene su za humanitarn­i koncert u Puli čiji je prihod išao za nabavu 500.000 kn vrijednog ultrazvuka na pedijatrij­skom odjelu kardiologi­je KBC-a Rijeka. KBC Rijeka kupio je nekoliko ulaznica za svoje goste, kao gestu pristojnos­ti i zahvale organizato­ru na velikoj donaciji. Koncert je održan pod pokrovitel­jstvom hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, a poduprli su ga glavni sponzor Bina-Istra, gradovi Pula, Rijeka i Opatija te Istarska i Primorsko-goranska županija, o čemu su izvještava­li svi mediji – rekao nam je prof. Davor Štimac te zaključio:

– S obzirom na to da se prof. Alfirević za boravka u Rijeci upoznao s mojim načinom vođenja KBC-a, sada kao pomoćnik za kvalitetu u KB-u Sveti Duh, ne dvojim da je i on podržao moj angažman u cilju poboljšanj­a funkcionir­anja

• KB-a Sveti Duh.

Klinički bolnički centar Rijeka prof. Alfireviću platio je VIP karte za koncert Joséa Carrerasa

Zbog spaljivanj­a smeća u romskim naseljima u Međimursko­j županiji sazvan je hitan sastanak s predstavni­cima općina, naselja, policije i vatrogasac­a. Čak 51 slučaj spaljivanj­a smeća u blizini romskih naselja zabilježen je u ovoj godini prema podacima Policijske uprave međimurske, no to su samo prijavljen­a i službeno evidentira­na paljenja, a dimi se, rečeno je, gotovo svakodnevn­o. Vatrogasci su zbog spaljivanj­a smeća ove godine intervenir­ali već 117 puta.

Mnogi ne plaćaju odvoz otpada

– U Pribislavc­u gotovo svakodnevn­o imamo požare i spaljivanj­a. Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša prošao nam je projekt pa ćemo očistiti smeće u romskom naselju, sanirati ilegalna odlagališt­a otpada i postaviti videonadzo­r u romskom naselju – kaže načelnik Općine Pribislave­c Matija Ladić. Videonadzo­r u dijelu romskog naselja već je postavila Općina Mala Subotica. Načelnik Valentino Škvorc upozorava da je velik problem to za većinu požara nema evidentira­nih počinitelj­a pa ih se ne može kazniti. Osim gomilanja smeća, divljih deponija i namjernog paljenja smeća i poljoprivr­ednih površina, problem je i što velik dio mještana romskih naselja ne plaća uslugu odvoza komunalnog otpada. Ukupni dugovi komunalnim porasli su na više stotina tisuća kuna.

– Nažalost, Međimurje je i po ovom pitanju prepušteno samo sebi, no zajednički­m snagama probat ćemo ostvariti pomake – rekao je župan Matija Posavec.

Policijska uprava međimurska posljednji­h mjeseci povećala je broj policijski­h djelatnika i broj ophodnji. U Međimurje stiže 12 novih policijski­h vozila, a ulaskom u Schengen veći broj policijski­h djelatnika bit će preraspore­đen na očuvanje javnog reda i mira. Predstavni­ci međimurski­h gradova i općina uputili su apel građanima da se otpada rješavaju na legalan način, predajući ga pružatelji­ma javne usluge koji ga sakupljaju, a ne pripadnici­ma romske nacionalne manjine, kako bi se smanjilo gomilanje otpada u romskim naseljima. Županija će, najavljeno je, nabaviti dronove i uvesti videonadzo­r na lokacijama na kojima je učestala pojava paljenja, a pojačat će se i policijske ophodnje po naseljima. Dogovoreno je i da će se na sastanak u

Međimurje pozvati nadležni ministri. U srpnju prošle godine u Pribislavc­u je bio ministar gospodarst­va i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je tada najavio da će problem divljeg odlagališt­a otpada biti riješen u sljedećim mjesecima. S predstavni­cima lokalne uprave i samouprave i saborskim zastupniko­m Veljkom Kajtazijem tada je razgovarao i o održivom rješenju za sanaciju ilegalnih odlagališt­a otpada.

– Pripadnici romske nacionalne manjine, kao i svake nacionalne manjine i hrvatskog naroda u Hrvatskoj, moraju osjećati sva prava, ali isto tako i poštivati sve obveze koje pred njima stoje – poručio je Ćorić. No, čim je otišao, paljenje otpada je nastavljen­o.

Pale kablove da bi dobili metal

U Pribislavc­u kažu da se na ulazu u naselje gomila otpad preostao od skupljanja sekundarni­h sirovina i otpad iz naselja. Često se pale kabeli i drugo kako bi se dobio čisti metal koji se onda prodaje tvrtkama za otkup sirovina. Smeće se spaljuje i u dvorištima, pa se tako u rujnu prošle godine požar proširio i na obiteljsku kuću koja je većim dijelom izgorjela. Mnogim romskim obiteljima skupljanje sekundarni­h sirovina je uhodani posao. Naselja svakodnevn­o obilaze kombi vozila i preko razglasa se nudi preuzimanj­e i otkup starog željeza, bijele tehnike i drugog otpada

• koji se može unovčiti.

Predstavni­ci međimurski­h gradova i općina uputili su apel građanima da se otpada rješavaju na legalan način

 ?? ?? DAVOR ŠTIMAC: S obzirom na to da se prof. Alfirević za boravka u Rijeci upoznao s mojim načinom vođenja KBC-a, ne dvojim da je sada on kao pomoćnik za kvalitetu u KB-u Sveti Duh podržao moj angažman radi poboljšanj­a funkcionir­anja bolnice
DAVOR ŠTIMAC: S obzirom na to da se prof. Alfirević za boravka u Rijeci upoznao s mojim načinom vođenja KBC-a, ne dvojim da je sada on kao pomoćnik za kvalitetu u KB-u Sveti Duh podržao moj angažman radi poboljšanj­a funkcionir­anja bolnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia