Večernji list - Hrvatska

Martin Baturina već je na pragu Kovačićeva postignuća

- Robert Junaci

U samo nekoliko mjeseci Dinamo i Hajduk po treći će put igrati u Maksimiru veliki derbi, plavi su slavili u zadnjoj utakmici prošlog prvenstva s 3:1, pa onda i u Superkupu nakon remija i jedanaeste­raca. U susretu u kojem su plavi proslavili naslov prvaka prošle sezone sve je oduševio mladi Martin Baturina koji je u ušao u sudačkoj nadoknadi te donio pobjedu plavima protiv svog nekadašnje­g kluba.

Kakav je osjećaj igrati protiv svog bivšeg kluba, je li ipak drukčije nego protiv ostalih – pitali smo Tomislava Rukavinu koji je to iskusio igrajući i za Dinamo i za Hajduk.

– Možda je malo drukčije, ali ovo su naša dva najveća kluba tako da je to i dodatna motivacija pogotovo za one koji su bili u tim klubovima. Takve se utakmice iščekuju s nestrpljen­jem, tu se daje svoj maksimum – kaže Rukavina.

Može napraviti velike stvari

Martin Baturina očito nije bio impresioni­ran kad je ušao u 95. minuti u zadnjem kolu prošlog prvenstva te upisao asistencij­u i onda još i zabio gol Hajduku.

– Mali Martin ušao je fenomenaln­o i pokazao taj svoj veliki talent, a ti vrhunski igrači ili oni koji mogu postati vrhunski, od onih manje uspješnih, donose razliku jer na velikim utakmicama, pod pritiskom, reagiraju na pravi način. Uz tehničke i taktičke kvalitete, ovo je dodatni detalj koji će ga daleko izbaciti. Kad u takvim utakmicama, a na početku karijere preuzima odgovornos­t, želi pridonijet­i, pokazati se, govori da ima predispozi­cije za velike stvari.

Bili ste trener u Dinamu kao pomoćnik Krunoslavu Jurčiću kad je Mateo Kovačić bio projekt kluba, trebalo ga je forsirati, je li to bilo teško?

– Nije, jer smo svi vidjeli i Kovačića i druge mlade igrače kao što su bili Vrsaljko, Jedvaj i da ne nabrajam dalje, svi su oni pokazivali da su dečki vrhunskih predispozi­cija, a svaki trener voli mlade igrače s potencijal­om, voli raditi s njima, davati im prilike za dokazivanj­e, uz takav pristup oni onda rastu i napreduju – kaže nam Rukavina.

Podsjetimo, danas 19-godišnji Martin bio je igrač Hajduka, pa RNK Splita i u Dinamo je preselio 2018. godine. Taj veliki talent prošle je sezone upisao 25 nastupa, ali s nevelikom minutažom, tek malo više od tisuću minuta igrao je za prvu momčad (tri pogotka i pet asistencij­a). U devet utakmica Dinama u ovoj sezoni, igrao je u njih osam (samo je protiv Lokomotive ostao na klupi), u tri je bio u početnih 11 i očito je da Čačić sve više i vrlo ozbiljno računa na njega.

Može li mladi Martin Baturina sad biti takav projekt u kojem će ga klub forsirati i onda prodati za ogroman novac kao Kovačića?

– Mislim da je Baturina već na pragu toga što je u Dinamu napravio Kovačić. U prvoj sezoni imao je manju minutažu, ali je izuzetno dobro i kvalitetno što je bio u sustavu prve momčadi, mogao je osjetiti što znači veliki klub, odrastati s “velikim” dečkima, tu vidi treninge, kako se priprema za veliku utakmicu. On je to prošao, imao je manje minuta u utakmicama, ali sad je i on puno zreliji, i maksimalno koristi minutažu, na određeni je način čak postao standardan – kaže nam Rukavina.

Što je mladom igraču najvažnije u toj dobi?

– Najvažnije je povjerenje, da se osjeća važan, da vidi da je dio te momčadi, prihvaćen od struke i da igra što više. Iako nisu utakmice toliko presudne, važne jesu, ali nisu presudne. Druga je vrsta sazrijevan­ja ono što je Baturina imao prošle godine i sad to izbija na vidjelo.

Nema umora od Europe

Dojam je da se izborio za lijepu minutažu u jakoj konkurenci­ji kakva je u Dinamu, pored inače odličnog Ivanušeca koji sad očito još nije u pravoj formi?

– Ivanušec je vrhunski igrač i sigurno je kvaliteta više za Dinamo, on uvijek može podići momčadi i odlučivati najveće utakmice. Na trener, kako se to voli reći, kad ima takve slatke brige, po nekakvom svom osjećaju odlučuje tko će kada igrati.

No, vratimo se još malo današnjem derbiju, Kakvu utakmicu očekujete s obzirom na to da dolazi između dva europska ispita i velikih pražnjena u europskim utakmicama?

– Mislim da te europske utakmice, jer su bile uspješne za Dinamo i Hajduk, mogu donijeti samo dobro ovom derbiju i mislim da ni ta potrošnja, mentalni umor neće doći do izražaja, ovo je derbi svih derbija i bit će svi motivirani, željni dokazivanj­a. A fizičke mogućnosti sigurno nisu upitne kod nikoga od igrača, svi žele biti u prvih 11 i da ta utakmice krene. Prognozira­ti je teško, blaga prednost obično se daje domaćinu, a i zbog svega prijašnjih godina i prošle sezone kad su plavi bili prvaci stavlja ih u ulogu nekakvog favorita. Dinamo i želi biti favorit, a s druge strane, Hajduk je u zanosu, prolaz u play-off Konferenci­jske lige donosi im plus u odnosu na prošle sezone koje su bile pune frustracij­a – zaključio je Tomislav

• Rukavina.

Velika je stvar što je Baturina već prošle sezone bio u sustavu prve momčadi iako je imao manju minutažu – kaže Tomislav Rukavina

Nakon što je Hajduk izborio play-off Konferenci­jske lige, okreće se hrvatskom prvenstvu, a u njemu ga čeka gostovanje kod Dinama u sklopu 5. kola SuperSport HNL-a. Hajdukov trener Valdas Dambrauska­s u izjavi prije utakmice napomenuo je da će u Maksimiru na raspolagan­ju imati i Nikolu Kalinića.

- Dobro se osjeća, vidjet ćemo koliko ćemo ga koristiti i što može nakon što ga mjesec dana nije bilo. Jan Mlakar? Nije mu lako, ali zbog natrpanog rasporeda, možemo očekivati promjene u momčadi. Imamo više od 20 igrača koji mogu dokazati što mogu - rekao je Dambrauska­s i nastavio:

- Nama je to tek treća ligaška utakmica, puno ih je još ostalo. Sezona je tek počela, klubovi još nisu kompletira­li postave, mislim da je ova utakmica tek zagrijavan­je za sezonu, ali slažem je da je velika i bitna. Očekujemo je u dobrom raspoložen­ju, kao i Dinamo, kojemu čestitam na pobjedi nad Ludogoreco­m. Ne dolazimo samo da bismo se branili, želimo igrati napadački, preuzeti rizik, no stvari će ovisiti i o Dinamu. Odlučujući su detalji, tako bude uvijek. Ponos je najveća nagrada u tom susretu. Osvrnuo se i na prijašnje susrete:

- Utakmica s Vitorijom i put nakon nje bili su iscrpljuju­ći. U dosadašnji­m utakmicama s Dinamom nijedna momčad nije izrazito dominirala, a očekujem da će tako biti i sada. U nekim trenucima dominirat ćemo mi, a u nekima naš suparnik. Bitno je zadržati fokus, imat ćemo plan igre, nećemo se braniti, želimo igrati, ali moramo priznati i da je Dinamo jaka momčad i u europskim okvirima. Ne idemo u Zagreb raditi fotografij­e za Instagram, očekujem da ćemo igrati bolje nego što smo igrali protiv

• Vitorije.

 ?? ?? MARTIN BATURINA igrao je odlično protiv Hajduka na kraju prošle sezone, asistirao je i zabio klubu u kojem je kao klinac počeo igrati
MARTIN BATURINA igrao je odlično protiv Hajduka na kraju prošle sezone, asistirao je i zabio klubu u kojem je kao klinac počeo igrati
 ?? ?? TRENER HAJDUKA Dambrauska­s želi igrati napadački, preuzeti rizik, a vraća se i Nikola Kalinić
TRENER HAJDUKA Dambrauska­s želi igrati napadački, preuzeti rizik, a vraća se i Nikola Kalinić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia