Večernji list - Hrvatska

Neću kalkulirat­i sa sastavom, ali gledam ‘preko brda’

Dinamov trener Ante Čačić korektno čestitao Hajduku pred današnji derbi (21.05 sati)

- Edi Džindo

Pravi europski ritam imaju Dinamo i Hajduk, taj ritam plavih traje nešto dulje jer su igrali dvije utakmice u drugom pretkolu, nisu odgađali utakmice u našoj ligi, dok su Hajduku dvije odgođene. No, ovog su tjedna imali teške europske ispite, koje su uspješno položili i zbog toga će i sljedećeg tjedna u europske kvalifikac­ijske akcije, Dinamo u Norvešku, a Hajduk u Španjolsku.

Između tih europskih utakmica ugurao se u njihov raspored i današnji međusobni derbi (21.05 sati). Može se očekivati da je Dinamo nešto odmorniji, ipak je igrao kod kuće i to u utorak s Ludogoreco­m, a Hajduk je igrao dan poslije i još je morao putovati iz Portugala, pa sada putovati u Zagreb. No, prije analize tog detalja, trener Dinama Ante Čačić poželio je reći:

– Čestitam Hajduku na plasmanu u play-off Konferenci­jske lige, to je odličan rezultat, dobar i za Hajduk i za hrvatski nogomet. I to govori u prilog toga da ćemo gledati pravi derbi, obje su momčadi u dobrom raspoložen­ju. Igramo protiv vječnog rivala, koji je plasmanom u sljedeće europsko pretkolo učinio još veću draž ovoj međusobnoj utakmici.

Potom se okrenuo i činjenici da bi Hajduk u derbi mogao ući nešto umorniji.

– Oni su se više potrošili, mi ovakav ritam utakmica imamo češće od Hajduka. Ali, derbi je poticaj svakome, ne bih rekao da je to hendikep. Sigurno će njihov trener pronaći neke rezerve u momčadi, a oni koji budu igrali dat će maksimum u ovoj utakmici – kazao je Čačić.

S obzirom na to da će plavi već u utorak igrati na sjeveru Europe, da će ići na dalek put, a derbi će sigurno zahtijevat­i i velike napore njegove momčadi, možda se mogu očekivati kalkulacij­e s momčadi za današnji ogled s Hajdukom.

– Nikad ne kalkuliram sa sastavom, želim dobiti svaku utakmicu, ali moram gledati “preko brda” jer nas čeka još puno važnih utakmica. Ali, imamo dovoljan kadar i igrače koji mogu igrati i pobijediti, i jedini je put taj da imamo što više igrača u rosteru. Jedina mi je misao dobiti utakmicu – odgovorio je trener Dinama te, naravno, nije želio otkriti sastav.

Na upit hoće li danas igrati isti stoperski par B. Šutalo – Perić, hoće li na lijevom beku biti Ljubičić ili Bočkaj, brk mu se samo nasmiješio.

– Nakon utakmice s Ludogoreco­m imali smo samo jedan trening, i to je bila šetnja Maksimirom, te jučer jedan.

Kad vidim u kakvom je tko stanju, onda ću odlučiti tko će igrati.

Osim čestitanja Hajduku na europskom uspjehu, Čačić očekuje i bolji Hajduk u odnosu na njihove zadnje dvije utakmice.

– Hajduk je u boljem stanju nego u Superkupu. Igrali smo dvije utakmice, u prvoj je poluvrijem­e bilo ravnopravn­o, u drugom smo bili bolji, u Superkupu smo dominirali i samo zahvaljuju­ći vrataru Kaliniću utakmica je došla do jedanaeste­raca. No, danas očekujem dvosmjernu

• utakmicu – zaključio je Čačić.

Hrvatskim nogometnim javnim prostorom proteklih tjedana kola šaljiva i dosjetljiv­a rečenica “Je li Dario Melnjak uopće svjestan da igra lijevog bočnog?” koja je na najpozitiv­niji mogući način savršena za opisivanje njegovih godinu dana u redovima splitskoga kluba. Da ne bismo pogrešno shvatili tu rečenicu, Melnjak kao branič svoje obrambene zadaće na toj poziciji obavlja i više nego kvalitetno. Više je poanta te rečenice Melnjakov osjećaj za pogodak i njegovo pozicionir­anje u trenucima kad Hajduk ima loptu i ide prema naprijed, ali i njegova završnica.

Efikasniji od Biuka, Umuta...

Otkako ga je Hajduk u kolovozu 2021. godine doveo kao slobodnog igrača, 29-godišnjak iz Krkanca, sela s 400 stanovnika nedaleko od Varaždina, jedan je od najvažniji­h i najboljih pridošlih igrača u eri Lukše Jakobušića i Mindaugasa Nikoličius­a, objektivno gledano odmah nakon glavnih pokretača momčadi, Marka Livaje i Filipa Krovinović­a.

I nije Melnjak zabijao pogotke u bilo kakvim utakmicama. Najvažniji je bio njegov učinak u Kupu jer je tim učinkom u završnici postao najzaslužn­iji pojedinac za prvi trofej momčadi s Poljuda nakon devet godina čekanja. Pri Hajdukovu osvajanju Kupa Hrvatske Melnjak je u polufinaln­oj pobjedi 2:1 protiv Gorice zabio oba pogotka, a zatim je i u finalu protiv Rijeke poentirao dva

Samo četiri braniča u ‘profi’ nogometu uspjela su zabiti 7 pogodaka kao Melnjak u proteklih 12 mjeseci, ne postoji branič koji je zabio više

puta (3:1 pobjeda). Iznimno važan pogodak zabio je i prije desetak dana u prvoj utakmici trećeg pretkola Konferenci­jske lige pri pobjedi 3:1 protiv vrlo dobre Vitorije Guimaraes, kad se u maniri pravog napadača nadao pogrešci suparničke obrane, iskoristio je ušuljavši im se iza leđa i precizno poentirao za 2:1 i dovršenje preokreta u tim trenucima. Statistika kaže da u posljednji­h šest nastupa ima četiri pogotka.

Ako iz priče izuzmemo Livaju koji svojim golgetersk­im učinkom ruši rekorde kluba, Melnjak je najubojiti­ji igrač Hajduka pred suparnički­m vratima što se trenutnog rostera tiče. Kad računamo proteklu sezonu i sam početak ove, 29-godišnjak je u svojih 30 startova u dresu Hajduka zabio sedam pogodaka i tome dodao tri asistencij­e. Jednostavn­a matematika kaže da će vam Melnjak na svaka tri svoja starta dati barem gol ili asistencij­u, i to znatno češće pogodak. Za usporedbu s nekim Hajdukovim ofenzivcim­a, čisto da dobijemo sliku koliko su ove Melnjakove brojke dobre, Stipe Biuk je u 49 nastupa zabio četiri pogotka, Dimitrios Diamantako­s u 30 nastupa dva pogotka, a Umut Nayir u 26 nastupa šest pogodaka.

Iako je posve jasno da se ne radi o istoj razini nogometa, nemoguće je ignorirati pogled na broj pogodaka braniča u pet najboljih svjetskih liga i dovesti to u kontekst s Melnjakovi­m učinkom. Naime, samo je jedan branič u ligama petice uspio postići pogodaka koliko Melnjak u posljednji­h godinu dana, a to je novi igrač

Atletico Madrida, desni bek Nahuel Molina, koji je poentirao sedam puta za Udinese. Kad proširimo vidike s liga petice na ostale profesiona­lne lige u svijetu, postoji još nekoliko braniča koji su u proteklih 12 mjeseci poentirali sedam puta (Rasmus Kristensen za RB Salzburg, David Doudera za Mladu Boleslav i Gustavo Gomez za Palmeiras), ali nijedan tu brojku nije uspio nadmašiti.

– Prvi u obrani, prvi u napadu. Kada vjeruješ u ono što radiš, kada si dobar suigrač, to ti se vrati. Ovo je četvrta utakmica sezone, a on kao bek ima već dva pogotka. Možda može biti i naš najbolji strijelac – komentirao je njegove igre trener Valdas Dambrauska­s nakon te pobjede 3:1 nad Vitorijom.

Jaka konkurenci­ja

S njegovim sjajnim igrama odmah se pojavila i priča o povratku u reprezenta­ciju Hrvatske, za koju je od 2019. do 2021. godine skupio osam nastupa. No, treba istaknuti da je konkurenci­ja u redovima vatrenih na toj poziciji sada poprilično dobra. Tu su Borna Sosa koji u Stuttgartu igra toliko dobro da je sada na listi želja Manchester Cityja, zatim Borna Barišić koji drži kontinuite­t dobrih igara u finalistu Europske lige Glasgow Rangersu, a i nominalni stoper Joško Gvardiol koji je nerijetko znao vrlo dobro odraditi posao na toj poziciji tijekom svoje karijere. Poanta je da se Melnjaku čak ni s ovim igrama neće biti lako probiti na popis za Katar, ali svakako je u najmanju ruku zaslužio

• da se o njemu barem razgovara.

 ?? ?? ANTE ČAČIĆ u dvije dosadašnje utakmice s Hajdukom bio je uspješan
ANTE ČAČIĆ u dvije dosadašnje utakmice s Hajdukom bio je uspješan
 ?? ?? VALDAS O MELNJAKU: Prvi u obrani, prvi u napadu. Kada vjeruješ u ono što radiš i kada si dobar suigrač, to ti se vrati
VALDAS O MELNJAKU: Prvi u obrani, prvi u napadu. Kada vjeruješ u ono što radiš i kada si dobar suigrač, to ti se vrati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia