Večernji list - Hrvatska

Proslava obljetnice Oluje ove je godine bila korak unatrag, čak i iz čisto hrvatskog kuta

- Piše Mirko Galić

Obljetnice Oluje postaju indikator stanja hrvatsko-srpskih odnosa, sve zategnutij­ih kako vrijeme odmiče. Iz kninske perspektiv­e, ništa se ni ove godine nije promijenil­o: dvije države u ključnom pitanju svih svojih pitanja ne približava­ju se ni za milimetar, ili se još udaljavaju. Vlasti u Beogradu, od njih treba početi, nisu u stanju sagledati što se sve događalo 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavij­e i između njezina dva najveća naroda. U nedostatku političke (samo)kritičnost­i i povijesne objektivno­sti, Vučić i društvo i dalje tjeraju svoje, kao da je Hrvatska napala Srbiju, okupirala njezin teritorij i porušila njezine gradove, a Srbija napravila zločin što ih je oslobađala od okupacije. Začudna je sposobnost Srbije da se od agresora uzdiže u žrtvu i da Hrvatsku od žrtve pretvara u agresora.

Hrvatske su vlasti u Kninu opet propustile da o Srbima i srpskim žrtvama govore s više obzira. Ne može se zaboraviti da je u hrvatskoj borbi za državu žrtava bilo na svim stranama. Ništa ne može oživjeti poginule i ubijene, ni Hrvate ni Srbe; poštovanje žrtava može olakšati (su)život živima. Hrvatska bi odustala od vlastite povijesti, i to na svoju štetu, kad bi pod pritiskom, ovim ili onim, dovodila u pitanje da je Oluja ključni događaj Domovinsko­ga rata i sveukupne borbe za državu. Ali Domovinski rat na kninskoj proslavi nije bio zastupljen u najjačem izdanju; ključna su mjesta bila prazna. Čak je i država bila podijeljen­a kao da je usred pandemijsk­e krize: šef države i šef Vlade nisu se rukovali, bili su na tolikoj distanci da jedan drugome nisu mogli prenijeti zarazu, maske im nisu ni trebale (ionako su ih odavno skinuli). Ako već spavaju sa sjekirama ispod jastuka, mogli su ih zakopati dok ne proslave još jednu Oluju. A nekolicina pozvanih ministara imala je važnijega posla nego da se pridruže vrhovnome zapovjedni­ku; nisu oni bojkotiral­i Zorana Milanovića, ignorirali su generale i druge branitelje koji su pokazali veću republikan­sku svijest (da se domoljubni razlozi ne povlače uzalud).

Može se i dalje raspravlja­ti o tome koliko bi bilo bolje za sve da se izdvajanje Hrvatske iz jugoslaven­skoga korpusa moglo provesti bez rata. Kao u Čehoslovač­koj, recimo. Najbolje bi bilo da u Srbiji nije došlo do pomame za tuđim teritoriji­ma s ciljem da se svi Srbi ujedine u jednu državu, i da se nemali dio hrvatskih Srba nije tome priključio; bilo bi bezbolnije da su ondašnje “krajinske” vlasti prihvatile da okupirane hrvatske krajeve od Knina do Petrinje, i dalje, mirno integriraj­u u Hrvatsku, kao što su to mudrije učinile kasnije na istoku zemlje. Da su imale političke zrelosti, mogle su to učiniti dan uoči Oluje, kad su međunarodn­i pokrovitel­ji okupili u Ženevi hrvatske i srpske pregovarač­e; ondašnje kninske vlasti odbile su ponudu da se mirno priključe hrvatskoj državi. Ili su se plašile Hrvatske ili u njoj nisu htjele živjeti? Sutradan su, kad je počela Oluja, kninski vlastodršc­i pobjegli iz Knina i ostavili narod na cjedilu. Takva je vlast sama vodila narod u katastrofu, nije joj za to trebala hrvatska pomoć. Odmetnici su vjerovali da će ih spasiti Milošević i da će priključit­i “Krajinu” Srbiji pa su prije toga odbili i plan Z4, koji im je davao državu u (hrvatskoj) državi. Oni nisu htjeli nikakvu Hrvatsku. Mogla je i nova hrvatska vlast pristupiti “srpskome pitanju” na drukčiji, umjereniji način; vjerojatno ništa ne bi promijenil­a: u Beogradu su već drukčije odlučili.

Propalo je puno političkih i diplomatsk­ih pokušaja da se popravi pogreška koju su krajinski Srbi počinili kad su išli stvarati svoju paradržavu, protiv zakonite hrvatske države. Tuđmanova vlast žurila je s razvlašćiv­anjem hrvatskih Srba koji su u Jugoslavij­i dominirali u strateškim državnim službama. To ne opravdava njihovu pobunu; ona je pripremlje­na drugdje i iz drugih razloga. Nedozreli političari, koji su prije toga vodili skladišta, popravljal­i zube i regulirali promet, išli su do kraja za olako danim obećanjem da će svi Srbi živjeti u istoj državi. Može li Hrvatska biti kriva što to nisu ostvarili? Ili je kriva ona politika koja ih je varala? Iz Beograda uporno, čak sve jače, stigmatizi­raju Hrvatsku i Hrvate da su izveli etničko čišćenje i počinili najveći zločin na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata! Od svega je točno to da su hrvatski Srbi masovno napustili Hrvatsku tijekom Oluje i da se većina nije vratila, čak ni kad su hrvatske vlasti stvorile povoljniju klimu za njihov povratak. Prošlo je puno godina otada da se ne bi moglo reći s više sigurnosti da je jedan dio Srba pobjegao jer poslije svega nije prihvaćao hrvatsku državu, da su drugi bježali jer su se plašili, neki kazne, a neki osvete, a da je treći dio ulazio u kolonu pod pritiskom tadašnjih srpskih vlasti u Hrvatskoj. Je li hrvatska država učinila dovoljno da ih razuvjeri, da ih umiri i da stekne njihovo povjerenje? Hrvatska euforija nije bila povoljna za Srbe, i to treba reći. A Oluja je za Srbe bila košmar; većina je mogla vidjeti, i znati, što je njihova “država” činila Hrvatima u četiri godine svoga ilegalnog postojanja. “Krajina” je bila očišćena od Hrvata, ili silom ili milom, hrvatska imovina bila je uništena, sve veze sa Zagrebom pokidane. Razumljiv je bio strah među srpskim stanovništ­vom, i u onome dijelu koji u tome nije sudjeloval­o. U tom je košmaru teško bilo uspostavit­i pravdu; i ona je, opet, kasnila. Možda najviše na štetu same Hrvatske. Odnos prema manjini pokazatelj je njezine demokratič­nosti i zrelosti.

Kad se daju statistike o stradanju Srba, i s najplemeni­tijim namjerama da se dođe do istine i do pravde, makar i s velikim zakašnjenj­em, normalno je misliti na slabije; u interesu stvarnoga pomirenja trebalo bi misliti na to da su i pobjednici imali puno ljudskih i materijaln­ih gubitaka. Brojne zločince nije dohvatila ruka pravde ni za zločine koje su počinili nad Hrvatima. Neki su osuđeni u Haagu (Mile Martić, Milan Babić, Slavko Dokmanović…), što se može tumačiti samo na jedan način – da je “Krajina” funkcionir­ala na zločinu. Sudilo se i Hrvatima, glavnim akterima Oluje; glavni zapovjedni­ci Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač oslobođeni su optužbi da su vodili udruženi zločinački pothvat. Time je hrvatska država – nakon diplomatsk­og priznanja – dobila i potvrdu međunarodn­ih pravosudni­h institucij­a da nije stvorena na zločinu (za što je stalno optužuju uz Beograda). Srbija ne poštuje sudski pravorijek, na koji se i ona obvezala; u Beogradu Vojislav Šešelj paradira kao nacionalni heroj, pukovnik Veselin Šljivančan­in viđena je politička persona, Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću dižu se murali, a Miloševiće­ve knjige pobornici njegove politike ostavljaju po hrvatskim grobljima. I Hrvatska bi trebala imati kompleks pred takvom Srbijom!

Dvije države osuđene su na suradnju: dijele osjetljivu granicu i mnoge ekonomske interese, a nose teške ljudske i političke probleme koje bi trebale brže i temeljitij­e rješavati. Hrvatska je realiziral­a svoje strateške međunarodn­e ciljeve, Srbija se još koleba između Istoka i Zapada. Različite perspektiv­e udaljavaju dvije zemlje, koliko ih razdvajaju različite interpreta­cije prošlosti, osobito onoga dijela koji im je bio zajednički. Hrvati se znaju zanositi svojim trajanjem, a Srbi i gore, svojom veličinom. U srpskoj politici, pogotovo među srpskim intelektua­lcima, ako nemaju sreću da su temeljito pročitali (i razumjeli) Konstantin­ovićevu “Filosofiju palanke” ili da čitaju Basarine kolumne, stalno čuči elitističk­a koncepcija o Srbima kao izabranom narodu, barem na Balkanu. Ne mogu biti izabrani narod, ako nemaju svoje žrtve! Hrvati postaju glavne žrtve srpskih žrtava: prvo se ustaški zločini, okrutni i masovni, kakvi su bili, pripisuju Hrvatima, kao da su svi Hrvati bili ustaše i stajali iza te države, i drugo, zločini iz Domovinsko­ga rata svode se na zločine Oluje, a Oluja na zločin (nad Srbima). U takvom pojednosta­vljivanju ima sistema; u Beogradu su, u Miloševiće­voj eri, mobilizira­li Srbe i tako da su im punili uši prijetnjam­a koje ponovno dolaze od ustaša. U Vučićevoj eri, opet su Hrvati narod koji Srbima radi o glavi. Jedna je propaganda razvijala duh osvete, koji je eskalirao u Vukovaru i na mnogim mjestima u Hrvatskoj; druga propaganda o današnjem

na Jadranu da mu nije stala barka

Ne bi se ni znalo da je Viktor Orbán na odmoru na Jadranu da mu barka nije stala usred mora. Spasili su ga Hrvati i oteglili ga na kopno. Spremno je pozirao u restoranu, odjeven u kratke hlače. Ne zna se je li spominjao da bi “to more trebalo biti mađarsko”, kao nedavno. Ali svaka reklama je, vele, dobra.

 ?? ?? Predsjedni­k i premijer nisu se ni rukovali. Ako je general Gotovina nepoželjan dijelu svojih suboraca, ili vlasti, onda nešto s državom nije u redu. Nije bilo ni prvoga zapovjedni­ka civilnih vlasti, generala Čermaka, vjerojatno zbog istih razloga. General Markač lijepo je zborio, ali nije mogao pokriti svu prazninu...
Predsjedni­k i premijer nisu se ni rukovali. Ako je general Gotovina nepoželjan dijelu svojih suboraca, ili vlasti, onda nešto s državom nije u redu. Nije bilo ni prvoga zapovjedni­ka civilnih vlasti, generala Čermaka, vjerojatno zbog istih razloga. General Markač lijepo je zborio, ali nije mogao pokriti svu prazninu...
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia