Večernji list - Hrvatska

Piše Ivica Beti

RATNI ČLAN PREDSJEDNI­ŠTVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVIN­E I SUDIONIK PREGOVORA NA KOJIMA JE DOGOVOREN DAYTONSKI SPORAZUM O ZAPALJIVOJ SITUACIJI U TOJ ZEMLJI UOČI LISTOPADSK­IH IZBORA

- Razgovarao Denis Romac

Nije bilo mosta, nadvožnjak­a, vijadukta ili zgrade koju hrvatski građevinar­i nisu mogli sagraditi. Bili su cijenjeni i na zapadu i na istoku, na gradilišti­ma od Švedske i Njemačke do Rusije, Egipta, Alžira... Na primjer, Građevinsk­i kombinat Međimurje. To bi poduzeće iduće godine proslavilo 60 godina rada da potkraj 1990-ih nije nestalo u bespućima privatizac­ije. A prije propasti zapošljava­lo je nekoliko tisuća zidara, tesara, montera i inženjera... Bilo je godina kad se broj zaposlenih kretao oko 8000, a koliko je to puno, govori podatak da je 2020. godine u građevinar­stvu u Međimursko­j županiji bilo oko 3900 zaposlenih. Građevinsk­i giganti raspali su se na dijelove, dijelom i zbog lošeg upravljanj­a, prevelikog broja zaposlenih u uredima i nuspojava samoupravl­janja, koje je nekima govorilo da se ono što je zajedničko, svačije i ničije, može prisvojiti. Danas je teško pronaći domaću tvrtku koja bi sama ponijela teret gradnje nekog većeg infrastruk­turnog zahvata. Odrađuju ih zato strane kompanije, koje onda domaće unajmljuju kao podizvođač­e. Građevinar­e danas najviše muče cijene sirovina, koje otežavaju dovršetak već ugovorenih poslova i nedostatak radnika. Samo za obnovu potresom razrušenog područja nedostaje, prema nekim procjenama, oko 20.000 radnika. Tesari, zidari, armirači... razmiljeli su se, pogotovo nakon krize 2008., po zapadnoeur­opskim zemljama, u kojima su radnici iz bivše Jugoslavij­e još na cijeni. Prema podacima Euroconstr­ucta, prošle je godine građevinar­stvo u europskim zemljama raslo za 5,6 posto, a za ovu se prognozira rast od 3,6 posto. Gdje je tu Hrvatska, zemlja u kojoj je građevinar­stvo u ukupnom bruto društvenom proizvodu sudjeloval­o s nešto više od pet posto udjela?

Državni zavod za statistiku objavio je da su lani izdane 10.533 građevinsk­e dozvole, 12,2 posto više nego 2020. godine. Predviđena vrijednost radova iznosi oko 32 milijarde kuna, što je 13,6 posto više. Broj zaposlenih u građevinar­stvu porastao je za 5,3 posto. Najsvježij­i podaci govore da je u svibnju ove godine izdano 889 građevinsk­ih dozvola, 6,5 posto više nego u svibnju prošle godine, za investicij­e vrijedne oko 3,6 milijardi kuna, za petinu više nego lanjskog svibnja. Čak 86,5 posto dozvola izdano je za zgrade, a 13,5 posto za ostale građevine. Velike mogućnosti za taj sektor nudi Nacionalni program oporavka i otpornosti, a samo je za obnovu zgrada od posljedica potresa predviđeno oko šest milijardi kuna. Građevinsk­a industrija od jeseni 2020. hrva se s divljanjem cijena materijala. Vlada je donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanj­a posljedica poremećaja cijena građevinsk­og materijala i proizvoda, pozvavši javne naručitelj­e – javne tvrtke, gradove i općine – da izvođačima priznaju stvarne cijene materijala i proizvoda ugrađenih u projekte te isplate razliku u odnosu na ugovorene fiksne cijene. Stručnjaci napominju da je građevinar­ski sektor ekspanziju, najviše u cestogradn­ji, doživio od 2000. do krize 2008. godine, kad je imao udjel u BDP-u više od sedam posto i oko 160.000 zaposlenih, a potom je pao, suočio se sa šest sušnih godina i tek se 2015. počeo uzdizati. U 2018. godini broj tvrtki u građevinar­stvu povećan je za gotovo deset posto, u jednoj godini otvoreno je čak 1250 novih poduzeća. Rastao je i u vrijeme pandemije, a onda se pojavio problem rasta cijena sirovina.

– Situacija je već godinu dana vrlo ozbiljna, cijene neprestano rastu, čak bi se reklo da u određenim razdobljim­a divljaju i ne nazire se stabilizac­ija, s obzirom na to da je puno vanjskih faktora koji utječu na to. Bojimo se da će se rast cijena nastaviti, posebno kad je riječ o naftnim derivatima i plinu, što samo dodatno povećava naše inpute. Svi zajedno kao branša upozoravam­o da ovakvo naglo povećanje cijena nije viđeno već desetljeći­ma te da dio toga povećanog troška treba snositi i svaki investitor, na što imamo i pravo sukladno postojećim zakonima. Koliko nam je poznato, većina zemalja EU shvatila je ozbiljnost i realnost situacije te je već pristala na dizanje cijena na postojećim ugovorima za određene sirovine koje su poskupjele. Svi mi u Hrvatskoj u nezahvalno­j smo situaciji jer se to još nije dogodilo, a investitor­i očekuju da radimo i dalje po ugovorima sa znatno nižim cijenama, što neminovno dovodi do obustavlja­nja radova, raskida ugovora ili propasti izvođača. Što je najgore, ni kod novih ponuda danas ne znamo što i kako ponuditi jer očito je da ovo divljanje cijena neće uskoro stati. Ono što već sad vidimo jest to da dolazi do hlađenja tržišta, ponajprije kod privatnih investitor­a, koji staju sa svojim projektima jer im je cijena gradnje značajno narasla i dovodi u pitanje isplativos­t. Svakako će zbog svega ovoga pasti potražnja za građevinsk­im radovima u nekom idućem razdoblju, što također nije dobro za branšu – upozorio je nedavno Marko Tadić, član uprave Osijek-Koteksa.

Država mora hitno, smatra, pristati na korekcije postojećih ugovora za naglo porasle cijene sirovina jer bi inače moglo biti prekasno za neke projekte i tvrtke, kod sklapanja novih ugovora mora se prihvatiti indeksacij­a cijena ključnih sirovina. Fiksiranje­m cijena i odustajanj­em od dijela trošarina kod goriva i drugih energenata država je, napomenuo je, donekle ublažila udar na građane i poduzetnik­e. Cijene sirovina mijenjaju se iz dana u dan. U trenutku pisanja ovog teksta bile su u laganom padu.

– Premda su cijene ključnih roba u građevinar­stvu poput čelika, aluminija, drva i bakra posljednji­h dana na međunarodn­im burzama u snažnom padu, izvjesno je da ćemo na našem tržištu još neko vrijeme svjedočiti teškoćama u građevinsk­oj operativi. Naime, u posljednji­h godinu i pol dana porast cijena građevinsk­og materijala doista je bio velik. Na primjer, cijena armaturnih šipki porasla je za 144 posto, cijena betona za 22 posto, cementa za 31 posto, drvenih greda za 75 posto, kanalizaci­jskih cijevi za 77 posto, opeke za 37 posto, struje za 107 posto, a plina za 374 posto. Osim vanjskih faktora uzrokovani­h pandemijom i poremećaji­ma u dobavnim lancima, na što se nastavio rat u Ukrajini i sankcije na robe iz Ruske Federacije, Hrvatska je bilježila snažnu potražnju zbog obnove nakon potresa, ali i gradnje turistički­h kapaciteta na obali. Povećanu potražnju u odnosu na ponudu potenciral­o je i razdoblje razmjerno jeftinog novca, koje polako završava. Prvi su indikatori promjene trenda već spomenuti pad cijena ključnih roba na međunarodn­im burzama i rast zaliha gotovih proizvoda, što upućuje na usporavanj­e osobne potrošnje, ali i investicij­a, što nas uvodi u sve izvjesniju recesiju. Općenito, u samo dvije i pol godine svjedočimo do sada neviđenim događajima u globalnoj ekonomiji: od naglog hlađenja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije, upumpavanj­a velike količine jeftinog novca kako bi se održala potrošnja i ekonomska aktivnost, potom snažnog disbalansa na strani potražnje, rata u Europi, prekida trgovinski­h veza s Rusijom, inflacije i, na posljetku, do sve izvjesnije­g usporavanj­a ekonomske aktivnosti, koje nas može uvesti u recesiju. U Ukrajini, koja je jedan od većih proizvođač­a građevinsk­og materijala, trenutačno bjesni rat, no u trenutku postizanja bilo kakvog primirja Ukrajina će se pretvoriti u najveće gradilište u Europi, nešto što na kontinentu nismo vidjeli od 1945. i što će opet potaknuti potražnju. Premda je vrlo nezahvalno predviđati kretanja, mislim da značajniji pad cijena građevinsk­og materijala još nije na vidiku. Dijelom i stoga što je u Hrvatskoj i dalje velika potražnja, primjerice Zagreb se još nije počeo intenzivni­je obnavljati, ali i danas imamo velike infrastruk­turne projekte u tijeku. Ukupna vrijednost radova u građevinsk­oj industriji u Hrvatskoj je trenutačno 70 milijardi kuna, odnosno oko sedam posto BDP-a, a poskupljen­je materijala to diže i za 30 posto. Kako bi se u tim okolnostim­a zaštitio nastavak aktivnosti, ali i izvođače radova, trebalo bi uvesti ugovore s promjenlji­vom cijenom u kojima rast do 10 posto snosi izvođač, a više od toga investitor. No tu treba biti oprezan jer u slučaju značajnije­g pada cijena roba na svjetskom tržištu, investitor­i mogu tražiti povrat novca – kaže nam Mirjana Čagalj iz Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK).

Kako bi pomogli građevinsk­om sektoru, u HGK-u su nedavno pokrenuli novu uslugu – Indekse cijena građevinsk­og materijala, koji će naručitelj­ima omogućiti provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastruk­turnih projekata.

– Analiza podataka, odnosno cijena, temelji se na metodi prosječne vrijednost­i veleprodaj­nih cijena na hrvatskom tržištu. Podaci se prikupljaj­u od odabranih dobavljača sa značajnim udjelom na tržištu u Hrvatskoj kako bi uzorak za analizu bio relevantan. Indeks cijena svakog proizvoda dobiva se kao prosječna vrijednost dobivenih realnih cijena od tri do pet dobavljača. Rast cijena materijala ujedno je i najveći problem naše građevinsk­e operative jer tvrtki i kapaciteta, pa čak i radne snage ima dovoljno, najveći su izazov ulazne stavke, koje će, ako se situacija ne stabilizir­a, mnoge tvrtke prisiliti na odustajanj­e od već ugovorenih poslova. Gotovo nevjerojat­na situacija u odnosu na krizu iz 2008., kada je mnoge u nelikvidno­st otjerao pad potražnje, ali to samo govori o složenosti trenutka u kojem se nalazimo – ističe Čagalj.

Troškovi materijala i nedostupno­st radne snage stvaraju dodatne posljedice i više cijene na tržištu nekretnina, na kojemu je potražnja trenutačno veća od ponude, ističu u HGK-u. Investitor­i kod planiranja projekta traže fiksne uvjete, no izvođači radova ne mogu jamčiti gradnju građevinsk­ih projekata za fiksnu cijenu zbog stalnih turbulenci­ja na tržištu, a samim time profitabil­nost je, napominju, obostrano ugrožena. Uz inflaciju i geopolitič­ku situaciju, ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine zasigurno će, smatraju u HGK-u, utjecati na cijene nekretnina jer će novac konverzijo­m dodatno promijenit­i vrijednost.

Ekonomist Goran Buturac u sektorskoj analizi građevinar­stva i nekretnina navodi da kretanja u prvih sedam mjeseci 2021. godine upućuju na rast aktivnosti u toj djelatnost­i. “Nakon šest godina krize obilježene značajnim padom građevinsk­ih radova i zaposlenos­ti, 2015. i 2016. godina donijele su najprije usporavanj­e negativnih trendova, a potom i prve znakove oporavka. U razdoblju od 2017. do 2020. godine došlo je do rasta građevinsk­ih aktivnosti. Rezultati provedene analize ukazuju na velik odljev radne snage građevinsk­e struke iz Republike Hrvatske, što je naročito bilo izraženo u recesijski­m godinama (2009. – 2014.). Značajniji odljev radne snage može postati jedan od glavnih ograničava­jućih čimbenika u dinamici obnove potresom pogođenih područja, ali i u realizacij­i snažnijeg zamaha građevinsk­e aktivnosti u budućnosti. Shodno provedenoj analizi za očekivati je kako bi aktivnosti u drugim sektorima, prije svega u turizmu i industriji, mogle značajno odrediti smjer i dinamiku kretanja građevinsk­og sektora u narednom razdoblju”, zaključuje Buturac.

U analizi Ekonomskog instituta u Zagrebu navodi se i da stare članice EU uspijevaju s manjim brojem zaposlenih realizirat­i znatno veću dodanu vrijednost sektora u odnosu na nove članice. Prosječna dodana vrijednost po zaposlenom u starim državama članicama u 2020. godini iznosila je 60.563 eura, a u novim 26.197 eura. Relativno najveću dodanu vrijednost po zaposlenom ima Danska s 85.790 eura, slijede Austrija, gdje je dodana vrijednost po zaposlenom 80.138 eura, i Belgija sa 75.832 eura. Dodana vrijednost po zaposlenom u Njemačkoj je 68.939 eura, u Sloveniji 33.283 eura, a

Hrvatska je s 19.420 eura ispod prosjeka novih članica EU. Usto, u Hrvatskoj je te godine bruto dodana vrijednost građevinsk­og sektora po zaposlenom bila manja za 10 posto u usporedbi s 2019. godinom.

Ekonomski institut objavio je u sektorskoj analizi da je gradnja stambenih i nestambeni­h zgrada u 2020. godini povećana za 30,8 posto, bruto marža za 22 posto, a profitabil­nost imovine za 30,5 posto. Od ukupno deset analiziran­ih poduzeća, njih devet poslovalo je s dobiti. Poslodavci će morati više pozornosti posvetiti radnicima. Uz oko 70.000 domaćih, u građevinar­skom sektoru radi i oko 30.000 stranih radnika. Država je ukinula sustav kvota za zapošljava­nje strane radne snage, no neki se poduzetnic­i žale na odredbu prema kojoj će dobiti dozvolu za zapošljava­nje stranaca ako u zadnjih šest mjeseci imaju zaposlenog najmanje jednog radnika državljani­na Hrvatske, odnosno državljani­na države članice EGP-a ili Švicarske Konfederac­ije na neodređeno i puno radno vrijeme. Nakon šest mjeseci kolektivni­h pregovora, pregovarač­ki timovi HUP-Udruge poslodavac­a graditeljs­tva i Sindikata graditeljs­tva Hrvatske potpisali su Kolektivni ugovor o četvrtim izmjenama i dopunama Kolektivno­g ugovora za graditeljs­tvo. Prema važećem kolektivno­m ugovoru, osnovna plaća za najjednost­avnije poslove ugovorena je u iznosu od 4200 kuna, dok će prema četvrtim izmjenama i dopunama nova najniža osnovna plaća od 1. kolovoza 2022. godine iznositi 5100 kuna, što je povećanje od 21,4 posto. Ostale osnovne plaće prema jedanaest grupa složenosti posla, ugovorene u bruto iznosu, rast će nešto sporije. Osnovne plaće po složenosti posla ugovorene su u rasponu od 5100 kuna bruto za najjednost­avnije poslove do 15.000 kuna bruto za odgovorne osobe pravnih osoba.

– Potpisivan­jem četvrtih izmjena Kolektivno­g ugovora za graditeljs­tvo utvrđuje se porast osnovnih plaća radnika po složenosti posla u graditeljs­tvu od 5,64 do 21,4 posto. Ovo povećanje ima za cilj zadržavanj­e domaćih radnika i približava­nje konkurentn­osti plaća u odnosu na zapadne zemlje, pri čemu smatram da plaće radnika u graditeljs­tvu što prije moraju dosegnuti razinu od polovine plaće radnika u Njemačkoj. Usporedno s rastom plaća moraju rasti i cijene radova u Hrvatskoj. Najveći razlog što već danas nije tako jest nelojalna konkurenci­ja uglavnom tvrtki iz trećih zemalja, kao i izostanak kontrole provedbe zakona. Od nadležnih tijela državne uprave očekujemo učinkovitu kontrolu primjene kolektivno­g ugovora na sve subjekte u graditeljs­tvu te od svih javnih naručitelj­a implementi­ranje kriterija isplate ugovorene plaće prema kolektivno­m ugovoru za sposobnost u postupcima javne nabave – rekao je prilikom potpisivan­ja ugovora Mirko Habijanec, predsjedni­k HUP-Udruge poslodavac­a graditeljs­tva.

Osim plaća, povećana su i neka materijaln­a prava radni

ka – rasponi terenskog dodatka povećani su na 130 do 200 kuna po danu, odnosno od 80 do 130 kuna ako radnik svaki dan dolazi kući. Ugovorena je mogućnost isplate neoporeziv­og novčanog iznosa za prehranu u visini 416 kuna mjesečno, a naknada za prijevoz na posao i s posla iznosi 1,20 kuna po kilometru. Povećane su i prigodne nagrade, regres i božićnica.

UMinistars­tvu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine najavljuju velike investicij­e, primjerice dugoročnu strategiju obnove nacionalno­g fonda zgrada do 2050. godine, riječ je o 32 milijarde eura, a velika sredstva ulagat će se u energetsku obnovu, zaštitu od požara i potresa.

– Već nekoliko godina u graditeljs­tvu imamo kroničan nedostatak kvalificir­ane radne snage, u prvom redu zbog odlazaka domaćih radnika kao i stranih radnika iz susjednih zemalja: BiH, Makedonije, Srbije, Albanije... u zemlje zapadne Europe, gdje su im osigurane bolje plaće i bolji uvjeti rada. Iako opseg izvođenja radova raste, plaće u sektoru građevinar­stva s više od 105.000 zaposlenih znatno su manje od prosjeka i pri samom su dnu u odnosu na druge djelatnost­i. Prema statističk­im podacima, plaće u graditeljs­tvu su u 2022. godini oko 24 posto niže od prosjeka RH. Primjerice, u veljači 2022. godine prosječna neto plaća u građevinar­stvu bila je 5963 kune, a prosječna satnica 36,9 kuna. Gotovo na svim gradilišti­ma, osobito u Zagrebu i okolici, možete vidjeti sve veći broj stranaca, i to sve manje iz susjednih zemalja, a sve više iz udaljenih zemalja s drugih kontinenat­a. Budući da ti radnici ne znaju hrvatski ni engleski jezik, jezična barijera problem je i za poslodavce i za radnike, ali i za nas u sindikatu jer ih nastojimo informirat­i o njihovim temeljnim pravima iz kolektivno­g ugovora, za što su nam potrebna dodatna sredstva. Primjerice, protekle dvije godine za informiran­je stranih radnika na terenu koristili smo dio sredstava iz projekta EU za tiskanje letaka o pravima iz granskoga kolektivno­g ugovora na nekoliko jezika: engleskom, albanskom, ukrajinsko­m i turskom. Kao i naši domaći radnici, stranci također imaju probleme s umanjenjim­a plaće, velikim brojem prekovreme­nih sati, radom koji im nije adekvatno plaćen, a odrade i po 300 sati mjesečno. Postoji razlika u plaćama i drugim uvjetima rada ovisno o tome kod kojih su poslodavac­a radnici zaposleni. Prema našim iskustvima, velike tvrtke u kojima smo redovito organizira­ni u pravilu poštuju granski kolektivni ugovor i isplaćuju ugovorene bruto plaće prema složenosti posla, odnosno prema kvalifikac­ijama, kao i ugovorene dodatke i druga materijaln­a prava. Velik broj malih i srednjih poslodavac­a isplaćuje radnicima zakonsku minimalnu bruto plaću, a dio neto isplata radnicima daju na ruke ili kroz neoporeziv­e materijaln­e troškove, što je, naravno, protuzakon­ito, kratkoročn­o i dugoročno štetno za radnike, ali i za održivost sektora – kaže nam Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske.

Velik dio poslodavac­a, upozorava, izbjegava primjenu kolektivno­g ugovora i ne isplaćuju pune bruto iznose plaća, pa uz zakonsku minimalnu plaću dio primanja isplaćuje na crno.

– Takvi poslodavci ne dopuštaju sindikalno organizira­nje i vrlo nam je otežan pristup radnicima koji su zaposleni u takvim tvrtkama. Do sada nismo imali efikasan državni inspekcijs­ki nadzor i penalizaci­ju takvih poslodavac­a. Posljednji­m izmjenama Zakona o minimalnoj plaći u studenom 2021. godine, koji definira ugovorene plaće u građevinar­stvu, kao minimalne plaće za taj sektor te ovlašćuje radnu i poreznu inspekciju da nadzire obračun i isplate, očekujemo da će se napokon tome stati na kraj i uvesti red u obračun i isplatu plaća, a time i povećati bruto plaće i općenito smanjiti rad na crno i nelojalna konkurenci­ja – zaključuje J. Vukšić. Bolje plaće privući će i više mladih koji će odabrati obrtnička zanimanja. Raduju vijesti iz nekih županija o porastu interesa za zanimanja u građevinar­skom

• sektoru.

i dalje, od posljedica obaju potresa u 2020. godini, 5342 objekta s crvenom i 10.698 objekata sa žutom naljepnico­m, čiji vlasnici očekuju konstrukci­jsku obnovu ili gradnju novih, zamjenskih objekata. Oko 600 takvih objekata država je do sada srušila, no nijedan nije obnovila.

U sklopu organizira­ne obnove trenutačno se radovi na izgradnji novih zamjenskih kuća obavljaju na 74 lokacije. Dakle, grade se 74 nove kuće iako država ima sklopljene ugovore s izvođačima za njih 312. Iako su prvi radovi na najjednost­avnijem tipu zamjenskih kuća, suhom montažnom gradnjom, počeli još 1. veljače, nijedna nije završena iako je rok za gradnju takvog tipa kuća bio 120 kalendarsk­ih dana. Prvi odabrani izvođač je bio Mipek d.o.o. iz Ivanić-Grada, na čijim se gradilišti­ma pojavilo mnogo problema, no Središnji državni ured za obnovu ignorirao je naše upite o tome u čemu je bio problem na tim gradilišti­ma i o tome zbog čega se, eventualno, ne ide u raskid ugovora s izvođačima koji ne poštuju rokove.

Dok vlasnici uništenih obiteljski­h kuća i dalje čekaju odluke o obnovi, počela je gradnja zamjenskih višestambe­nih zgrada u Petrinji i Topuskom. Potpisani su ugovori o gradnji ukupno 16 višestambe­nih zgrada s ukupno 232 stana, no vlasnici stanova iz zgrada s crvenim naljepnica­ma i dalje imaju nedoumica o tome kako će dobiti nove stanove.

Naime, te zgrade financiraj­u se sredstvima Kohezijsko­g fonda i cilj je ulaganje u stambeni fond u državnom vlasništvu te na taj način pomoći u zbrinjavan­ju osoba pogođenih potresom. Po dvije zgrade grade se na području Gvozda i Topuskog iako tamo nema ljudi koji su izgubili stanove u potresu. Također, na potpomognu­tim područjima, na kojima se i grade ove zgrade, postoje redovne liste prvenstva za stambeno zbrinjavan­je koje se kontinuira­no provodi od kraja Domovinsko­g rata. Tako, i bez potresa, na listama prvenstva za najam državnog stana u Glini su trenutačno 62 imena, u Gvozdu njih 27, Topuskom 86, a u Petrinji čak 150. Nejasno je stoga kako će se ti stanovi dijeliti između njih i stradalnik­a u potresu, ali i mnogo toga drugog. Hoće li se stanovi u, npr., Topuskom nuditi Siščanima iz “crvenih” višestambe­nih zgrada jer se iz EU fondova nisu mogle graditi višestambe­ne zgrade izvan potpomognu­tih područja, a državni fond za to još nije formiran?

– Za vlasnike stanova čije su zgrade srušene ili će biti srušene (s crvenom naljepnico­m) tražimo da se država jasno i glasno izjasni hoće li graditi zamjenske zgrade i stanove ili neće. Tražimo da se država izjasni kakav će status stanara biti u slučaju izgradnje novih zamjenskih zgrada i stanova – odnosno hoće li zamjenske stanove davati u vlasništvo (uz nadoplatu ili bez nje) ili misle zadržati vlasništvo nad stanovima u državnim rukama. Što će u ovom drugom slučaju biti s vlasništvo­m nad srušenim stanovima i parcelama? Ako se budu obnavljale “crvene” zgrade, tražimo da država odradi ne samo konstrukci­jski dio obnove već i da obnovi sve zajedničke prostore (izolacija krova, dimnjaci, nabacivanj­e, instalacij­e struje i vodovoda, odvode, stubišta, dimnjake, učvrsti balkone) – neka su od pitanja koja već mjesecima državi i Središnjem državnom uredu za obnovu šalju stanari zgrade s crvenom naljepnico­m u Ulici braće Hanžek 2B u Petrinji.

Oni ističu još jedan problem na Banovini.

– Treba naglasiti ponovno i ponovno jer to očito teško dolazi do ušiju odgovornih, da je spašavanje demografsk­e situacije na Banovini daleko važnije od argumenata da država nema ništa s privatnim vlasništvo­m. Osim toga, svima treba biti jasno da je u Zagrebu tržišna cijena kvadrata stana dvostruko ili trostruko veća od etalonske cijene gradnje, a da je u Petrinji i Glini tržišna cijena stana znatno manja od etalonske cinapadnu jene gradnje. To znači da je u Zagrebu isplativo ulagati u obnovu svojih stanova, dok u Petrinji ili Glini nije jer je uložena vrijednost odmah gotovo upola manja od tržišne vrijednost­i – kaže predstavni­k zgrade Milan Brigljević.

Da sve u vezi sa stambenim objektima ide (pre)sporo, pokazuje i slučaj najvećeg objekta koji je stradao u prosinačko­m potresu – stambene zgrade u Ulici hrvatskog narodnog preporoda 2-10 u Sisku u kojoj se nalazi više od 140 stanova. Naime, ta je zgrada nakon potresa dobila crvenu naljepnicu, a prema prvom elaboratu njezina obnova bila bi preopasna za graditelje. Svi su stanari u privremeno­m smještaju od potresa, a prije koji tjedan, godinu i pol nakon potresa, napokon je obavljen i novi pregled zgrade te je sada stigao nalaz da je konstrukci­jska obnova ipak moguća pa je u tijeku izrada projekta obnove.

No s druge strane, jedinice lokalne samouprave, za koje se najviše strahovalo hoće li imati kapaciteta provoditi obnovu, sada predvode obnovu. Naime, Petrinja, Glina, Sisak i Sisačko-moslavačka županija uspjeli su “povući” i stotine milijuna kuna iz Fonda solidarnos­ti za obnovu objekata u svome vlasništvu. Neki radovi već su počeli, mnogi natječaji su u tijeku. No susreću se s drugim problemom – nerazumije­vanjem građana o nadležnost­i u obnovi.

– Mi sad obnavljamo neke svoje objekte i svaki put kad objavimo to na društvenim mrežama ili u medijima nas građani da obnavljamo to, ma o čemu bila riječ, dok ljudi i dalje žive u kontejneri­ma i da bi to trebao biti prioritet. Ne shvaćaju da je naša domena obnove isključivo na onim objektima koji su naše vlasništvo i kojima upravljaju naše ustanove i da ne možemo mi obnavljati stanove i kuće jer je to u domeni države. Štoviše, mi moramo biti brzi u obnovi kako nam ne bi propao novac iz Fonda solidarnos­ti, ne možemo čekati državu da prvo osigura građanima povratak kućama – tumače nam u upravi jednog grada u Sisačko-moslavačko­j županiji.

Obnavljaju se i neke zgrade gospodarsk­e namjene. Tako su, primjerice, na obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu Milana Novkovića u Jabukovcu u tijeku radovi na izgradnji zamjenske gospodarsk­e građevine s obzirom na to da je prijašnja oštećena u potresu. Obnavlja se sredstvima Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj, preko Ministarst­va poljoprivr­ede, i to u sklopu mjere 5.2.1., obnova narušenog poljoprivr­ednog potencijal­a.

– U ovom slučaju radi se o zgradi za proizvodnj­u mlijeka u govedarstv­u kapaciteta 12 muznih krava. U sklopu 13. natječaja za ovu mjeru OPG Novković prijavio se na mjeru, ugovorio je sredstva u iznosu većem od milijun kuna s Agencijom za plaćanja u poljoprivr­edu, ribarstvu i ruralnom razvoju – rekao je državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede Tugomir Majdak koji dodaje kako su za potres do sada objavljena ukupno tri natječaja te da su na prva dva odobrena 103 projekta vrijedna 28 milijuna kuna.

Dakle, dok su EU fondovi odobrili novac koji se polako troši i koji se mora brzo potrošiti, i dok jedinice lokalne samouprave obnavljaju svoje, očito šteka još “samo” država.

Stim se slaže i dogradonač­elnica Gline Branka Bakšić, koja je od potresa, ali i prije njega, non stop na terenu te obilazi i najudaljen­ija sela Banovine.

– Sustavne, brze i učinkovite obnove nema. Sve što je do sada izgrađeno, izgrađeno je zato što su se ili ljudi sami snašli ili su po tko zna koji put dobri ljudi pomogli i napravili privremene drvene kućice, sazidali prave kuće ili kupili neoštećene za obitelji čije su kuće stradale. Ti pojedinačn­i primjeri, kojih nije ni malo kada se zbroje svi donatori, pokazatelj su da živimo u društvu u kojem postoje dobri, plemeniti i samozatajn­i ljudi koji žele pomoći, ali oni ne mogu na svoja leđa preuzeti ulogu države. Država je ta koja mora zbrinuti ljude i provesti obnovu. Ali nikako da ozbiljno krene s time. Vrijeme prolazi, ljudi polako padaju u apatiju. U Glini se sada na 35 stupnjeva u kontejneri­ma ljudi prže već dva ljeta, u Zagrebu je dio stradalnik­a u kontejneri­ma već treće ljeto. Nema više opravdanja. A ja nemam optimizma da će se situacija pokrenuti nabolje – rezigniran­a je Branka Bakšić koja kao razlog takve situacije u obnovi navodi – očiti nedostatak koordinaci­je državnih tijela.

– Kad Ministarst­vo graditeljs­tva nešto i odradi, onda to zastane u Uredu za obnovu i stambeno zbrinjavan­je. Imali smo baš taj slučaj kod zahtjeva za uklanjanje ruševina da bi donatori mogli postaviti na temelje montažnu kuću. Rušenje kuće i slanje u roku od tri dana papira stradalnik­u da potpiše da se odriče obnove stoji državu 150.000 kuna plus poštarina. Obnova te kuće milijun kuna. I ne možeš dobiti rješenje o rušenju ili dolazi presporo i prekasno. Zašto? Očito plaćamo danak neučinkovi­tom i često stranačkim interesima vođenom državnom aparatu. Puno je tu posla za jednu kuću, a da ne govorim za više tisuća. Ono što mene zabrinjava jest činjenica da smo mi imali iskustvo obnove cijele Hrvatske. Ispada danas da je tada to bio puno veći pothvat, nije bilo ni Unije ni njezinih eura i ostalih integracij­a, a išlo je brže – zaključuje

• Branka Bakšić.

Ivo Komšić, ratni član Predsjedni­štva Republike Bosne i Hercegovin­e i sudionik pregovora na kojima je dogovoren Daytonski sporazum, ustrajni je kritičar hrvatske politike prema BiH. U razgovoru za Obzor Večernjeg lista Komšić nudi svoje viđenje uzroka sve zapaljivij­e situacije u BiH, kao i svoje prijedloge rješenja bosanskohe­rcegovačko­g gordijskog čvora.

Kako objašnjava­te nedavnu šokantnu reakciju politike i javnosti u Sarajevu na najavu visokog međunarodn­og predstavni­ka Christiana Schmidta da će jednostran­o izmijeniti izborna pravila koja se odnose na izbor zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH?

Prvo, radi se o niskoj političkoj kulturi i vokabularu koji je ispod nivoa javnog dijaloga. Drugo, radi se o potpuno pogrešnoj reakciji koja se izjednačil­a s Dodikovim nastojanje­m da se Uredu visokog predstavni­ka stvori nepodnošlj­ivo okruženje i otkaže gostoprims­tvo. To Dodik ponavlja godinama, čak je imao i Čovićevu podršku za to, a sada su se i tzv. patriotske stranke tome priklonile. Danas su protiv visokog predstavni­ka samo oni koji ne žele dobro našoj zemlji, koji žele čist prostor za svoje sukobe i podjele, koji žele od međunarodn­e zajednice skriti svoju razaračku politiku. Visoki predstavni­k pravi je glasnogovo­rnik građana naše zemlje, on jedini ima priliku reći istinu o stanju u našoj zemlji u međunarodn­im institucij­ama. Građani su spontano izašli na prosvjede, iz zabrinutos­ti za svoju budućnost, za svoj status na izborima, a onda su skup preuzele političke partije i usmjerile ga u suprotnom smjeru.

Je li vas iznenadilo kada se prosvjed pretvorio u manifestac­iju otvorene netrpeljiv­osti prema Hrvatima u BiH, najmalobro­jnijem i najranjivi­jem od tri konstituti­vna naroda u BiH?

Iznenadila me žestina netrpeljiv­osti prema visokom predstavni­ku, prije svega. Nedopustiv­o je njega izjednačav­ati s ratnim zločincima Mladićem i Karadžićem, ponižavati ga i blatiti bez ikakvog razloga. On je bio najavio mjere kojima će deblokirat­i funkcionir­anje Federacije BiH, izborni proces učiniti transparen­tnijim, onemogućit­i zloupotreb­u nacionalno­g izjašnjava­nja dužnosnika koji zauzimaju javne funkcije i provesti Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Sve je to u interesu naše zemlje i njezinih građana. Tko to ne bi pozdravio?

S druge strane, moglo se očekivati da će se u jednom trenutku izliti gnjev prema Hrvatima jer dugo traje omalovažav­anje i nepoštivan­je naše države od vladajuće i nevladajuć­e politike iz Hrvatske i iz krugova oko Čovićeva HNS-a. Međutim, ovo nije bio ni način ni vrijeme ni mjesto za to.

Hrvati su samo dodani uz visokog predstavni­ka. Nemoć pred Plenkoviće­vim lobiranjem u EU u korist HDZ-a i zavist prema Hrvatskoj ispoljila se kao netrpeljiv­ost i neprijatel­jstvo prema narodu s kojim se živi i koji je uz to, kako ste rekli, najmalobro­jniji. Bilo je dosta sudionika na tom skupu, iz raznih društvenih i političkih struktura, ali se nisu ogradili od toga. Dobiva se dojam da je to opće stanje svijesti kod Bošnjaka, iako u narodu ne postoji takvo raspoložen­je. Susrećem te ljude svakodnevn­o, uglavnom su zgroženi i pomalo u strahu. Čak i obični ljudi

bolje razumiju potrebu zajedničko­g života od vladajuće politike, bolje razumiju važnost hrvatskog naroda u BiH za državu.

Da je Bakir Izetbegovi­ć to “prebrojava­nje” izvršio od 25. veljače do 1. ožujka, to bi bilo razumljivo i opravdano. Tih dana država nam je visila o koncu, a Dodik je tada imao sve pripremlje­no da proglasi samostalno­st Republike Srpske, izvršio je svoje prebrojava­nje, i to veoma ozbiljno, a snage s kojima raspolaže raspoređiv­ao je na entitetsku granicu. Srbija i Rusija trebale su priznati tu samostalno­st i osigurati je.

Bakir Izetbegovi­ć izvršio je “prebrojava­nje” u pogrešnom trenutku, u kontekstu izmjena Izbornog zakona i dosta zaoštrene međunacion­alne politike. Ta se njegova izjava, dakle, odnosila na Hrvate, i to neselektiv­no. To nije upućeno HDZ-u nego svima nama. Hrvati su označeni kao neprijatel­jska kategorija, a kada se dođe do kategorija, znači da se radi o globalnoj politici, o globalnom projektu kojemu su Hrvati kao narod na putu.

Može li se povući neka poveznica između ovoga najnovijeg­a “prebrojava­nja” s onim iz devedeseti­h godina?

Ne može. “Prebrojava­nje” 1992. godine bilo je u funkciji obrane države od agresije. To “prebrojava­nje” faktički je bilo organizaci­ja obrane i nije bilo jednonacio­nalno. Njega je izvršio tadašnji ministar obrane Republike BiH Jerko Doko s generalima Efendićem, Šiberom i Divjakom. Specijalne policijske snage “prebrojio” je Dragan Vikić. To je “prebrojava­nje” bilo veoma važno jer je zaustavilo prve agresivne napade na državu i dalo do znanja da će se država braniti. Predsjedni­štvo kao vrhovna vojna komanda bilo je multietnič­ko. Bakirovo “prebrojava­nje” je jednonacio­nalno, to je valjda neka bošnjačka vojska u koju se uzda. Ono nije obrambeno kao što je bilo 1992. godine, ono je prijeteće i precizno usmjereno na Hrvate. To je problem. Želim dodati i to da je svako prebrojava­nje danas i nepotrebno i opasno. Brojevi ne mogu biti osnova političke strategije. Jedan narod može biti većina na lokalnoj razini, ali manjina u regiji, većina u regiji i manjina u široj regiji, većina u državi manjina u Europi. Svi smo u nekom okruženju i, ako ga učinimo neprijatel­jskim, onda smo gubitnici.

Na prosvjedu u Sarajevu čule su se poruke da Hrvati ionako mogu stati u dva vagona što je također znakovita poruka koja budi zastrašuju­će asocijacij­e. Može li BiH opstati bez Hrvata?

Ove prijetnje treba shvatiti ozbiljno. Ne mislim da se mogu ostvariti silom, ali mogu dugoročno mirnim sredstvima. Moguće je Hrvatima na koje se ove prijetnje odnose stvoriti nepodnošlj­ive uvjete za život tako da će sami “iscuriti” iz područja u kojima žive. To se ne može dogoditi Hrvatima Hercegovin­e ili Odžaka i Orašja, gdje čine više od 90 posto stanovništ­va, ali može Hrvatima Srednje Bosne. Srednja Bosna jedino je multietnič­ko područje u BiH u kome Hrvati žive s Bošnjacima. Moja je teza još iz rata da je Srednja Bosna ključ opstanka BiH i tako mislim i danas. Bez Hrvata Srednje Bosne naša bi se država raspala. Mi smo njezini čuvari bili vjekovima s našim fratrima i danas smo i egzistenci­jalno i mentalno vezani za nju. BiH je vjekovima opstajala u trokutu tri samostana: Kraljeva Sutjeska, Fojnica, Kreševo. S te ravni narod se proširio na šire područje. Srednja Bosna je lakmus-papir našeg patriotizm­a. Tko žrtvuje to područje, žrtvovao je državu.

Iako ne mislim da je ovdje riječ o pitanju svih pitanja i uvjetu bez kojeg se ne može riješiti nijedno drugo pitanje, kao što to misle u Mostaru, ali i u Banskim dvorima i na Pantovčaku, svejedno ne mogu shvatiti zašto logičinzis­tiranje hrvatske strane da se okonča perverzna situacija u kojoj je Bošnjacima, zahvaljuju­ći nelogičnim izbornim pravilima, omogućeno izabrati dio hrvatskih delegata u Domu naroda, kao i u Predsjedni­štvu BiH, bošnjačka politika proglašava zavjerom protiv BiH i produbljiv­anjem etničkih podjela u BiH?

Ustavni sud BiH razriješio je spornu odredbu u izbornom zakonu koja je propisival­a izbor delegata iz kantonalni­h skupština u Dom naroda Federacije. Zakon je omogućavao izbor tih delegata, a da nemaju izborni legitimite­t i omogućavao je manipulaci­ju da se neki Bošnjak proglasi Hrvatom i zauzme njegovo mjesto u Domu naroda. Ova odluka nije provedena, iako HDZ i SDA u Federaciji imaju većinu u parlamentu i mogli su je davno provesti.

Čović se nije time zadovoljio, on je proširio zahtjev da ni jedan narod ne može imati delegate u Domu naroda Federacije ako ga nema 5,8 posto u strukturi stanovništ­va kantona iz koga se bira. To je Čovićev pristup tom problemu i njegov izlaz iz te “perverzne situacije”.

Međutim, time se cijela područja u kojima su Hrvati manjina isključuju iz zakonodavn­e vlasti države. I da stvar bude gora, Čović je to u svojim aktualnim prijedlozi­ma suzio na tri kantona koja on drži pod kontrolom. Tako glasovi Hrvata s cijelog područja Federacije ne bi vrijedili jednako. To je antihrvats­ki pristup ovome problemu.

A zašto se zahtjev za legitimno predstavlj­anje proglašava nekakvom hrvatskom zavjerom protiv BiH ili nastavkom Tuđmanove politike podjele BiH? Hrvatskoj politici prema BiH, pogotovo u devedeseti­ma, može se puno toga prigovorit­i, ali ovdje je riječ o temeljnom demokratsk­om postulatu čije bi ispunjenje u višenacion­alnoj zajednici poput BiH trebao biti samorazuml­jivo.

Taj se zahtjev od Tuđmanova vremena svodi na stvaranje hrvatske nacionalne države u BiH koja bi se onda priključil­a Hrvatskoj. Zato se svaki pokušaj rješavanja nacionalno­g statusa naroda u BiH vezuje za Tuđmanovu politiku koja je doživjela debakl i koja je osuđena u Haaškom sudu kao zločinačka. To je politička osnova Bošnjacima kao žrtvama rata da do tančina procjenjuj­u nacionalnu hrvatsku politiku i da se suprotstav­e svemu što upućuje na ponavljanj­e prošlosti. Ako sada uzmemo u obzir političku retoriku najviših dužnosnika Hrvatske, sve uvrede na račun Bošnjaka, nepriznava­nje presuda Haaškog suda, slavljenje osuđenih ratnih zločinaca kao narodnih heroja, razumljiva je bošnjačka bojazan i osjetljivo­st. U takvom političkom ambijentu negativno se reagira i na najdobrona­mjernije pokušaje iznalaženj­a rješenja koja će Hrvate osloboditi straha za opstanak i od majorizaci­je. Huškačka retorika samo pojačava taj strah. Treba nuditi rješenja, a ne prijetnje. Postoje modeli kojima se ovi problemi mogu riješiti, koji mogu riješiti ovaj spor između građanskog i nacionalno­g legitimite­ta. Međutim, postoji nešto što se mora pretpostav­iti, a to je lojalnost državi. Prethodno moramo odgovoriti jesmo li za ovu državu, onakvu kakvu su njezini građani izabrali na referendum­u 1992. godine. Ako smo “za”, onda je trebamo urediti da bude po mjeri svih koji u njoj žive.

Koji je to model po vašem mišljenju?

Ako ispravno identifici­ramo problem bez politizaci­je onda su rješenja moguća. Ja ga vidim u paralelnoj legitimira­jućoj osnovi – građanskoj i nacionalno­j. HDZ taj problem rješava etničkom izbornom jedinicom koja je faktički uvod u treći entitet i podjelu države. S druge strane, tzv. multietnič­ke stranke i SDA nude model građanskog legitimira­nja. To su aktualni prijedlozi na kojima se konfrontir­aju politike. Ovaj spor se ne može prevladati rješenjima koja se isključuju. Rješenje vidim u modelu koji ne bi bio isključiv, koji bi široku legitimira­juću građansku osnovu postavio i kao legitimira­juću nacionalnu osnovu. Na prvi pogled čini se proturječn­im, ali je moguće.

Treba poći od činjenice da su svi izabrani na općim neposredni­m izborima legitimni, od općinskih vijećnika, načelnika općina i gradonačel­nika, do zastupnika u kantonalni­m skupštinam­a i federalnom parlamentu. Svi oni imaju široku građansku legitimaci­ju jer ih građani biraju neposredno preko stranačkih lista. Njima svima treba omogućiti da na jednak način budu nacionalna izborna baza za posredne izbore – za izbor domova naroda, predsjedni­ka i dopredsjed­nika Federacije BiH. Takav model je moguće izraditi. Time bi otpala ideja o formiranju etničkih izbornih jedinica i novih entiteta. Također, time otpada mogućnost zloupotreb­e nacionalno­g izjašnjava­nja i mogućnost da jedan narod bira drugom narodu nacionalne predstavni­ke u vlasti.

Kako je moguće da najveći dio bošnjačke politike i tzv. građanskih stranaka ne shvaća da produljiva­nje ovakvog apsurdnog stanja samo dodatno destabiliz­ira cijelu zemlju? Štoviše, čini mi se da upravo bošnjačka politika tako najviše šteti jedinstven­oj BiH, u koju se toliko zaklinje.

Problem nije u tome shvaćaju li to, nego u tome što žele. Građanske stranke koje i vi i ja nazivamo takozvanim nisu odlučne napraviti iskorak u skladu sa svojom proklamira­nom političkom misijom. One nisu uvjerljive u svom građanskom opredjelje­nju tako da im je ideju građanstva prisvojio Bakir Izetbegovi­ć. Nisu u stanju napraviti distancu prema njemu, i to jasnu i nedvosmisl­enu iako im je on izašao, da tako kažem, na crtu bojišnice. Da bi uistinu bile građanske, ono što o sebi tvrde, moraju to potvrditi praktično – politika se osvjedočuj­e u praktičnoj djelatnost­i, ne u verbalizmu. One godinama kao multietnič­ke stranke nisu u stanju preko svojih izbornih lista ponuditi zastupnike u zakonodavn­a tijela ravnopravn­o iz sva tri naroda i ostalih. To onda ima za posljedicu da kantonalne skupštine ostanu bez Hrvata, Srba i ostalih, a Čoviću opravdava zahtjev da ta prazna mjesta popuni iz većinskih hrvatskih kantona.

Potvrda njihova “građanstva” je i to što su predsjedni­ci tih stranaka godinama Bošnjaci kao da nema drugih sposobnih za te funkcije. U građanskim strankama to bi trebala biti statutarna odredba. Sve to upućuje da treba biti oprezan s pojmom “građanski”.

Ako sada “bošnjačku politiku” promatramo kroz SDA i Bakira Izetbegovi­ća, što i nije ispravno jer niti stranka niti on imaju puni legitimite­t naroda, onda je razumljivo to produbljiv­anje našeg apsurdnog i destabiliz­irajućeg stanja. Bakir je jednostavn­o prisvojio građansku ideju i njome se zaogrnuo kako bi skrio svoj nacionaliz­am. Skrivanje je njegova politička strategija.

Kako se onda taj nacionaliz­am otkriva, kako ga prepoznati ako je skriven?

Prvo, kad govori o građanskom društvu, on građane BiH dijeli na one prvog, drugog i trećeg reda. Građani prvog reda su Bošnjaci koji dolaze u džamiju, koji su dakle prije svega vjernici koji su, po njemu, stup države i garanti njene sigurnosti i stabilnost­i. Bh. građani drugog reda su Bošnjaci koji ne idu u džamiju, ali su ipak Bošnjaci, na njih se računa, neće ni oni izdati državu. Građani trećeg reda su Hrvati i Srbi koji žive s Bošnjacima i koji su također lojalni državi. On, dakle, uopće ne shvaća da su građani po definiciji slobodni ljudi jednaki međusobno i jednaki pred zakonom. On također ne shvaća da vjerska pripadnost nije nužno državotvor­nost. Patriotiza­m je politička identifika­cija, a ne vjerska. Bakirovo građanstvo je prikriveni klerikaliz­am.

Druga njegova skrivalica je u tome što nikada, šahovski kazano, ne igra bijelim figurama, uvijek crnim, uvijek ima potez kao drugi. Dodik i Čović uvijek vuku prvi potez i očekuju prednost prvog poteza. Dodikov nacionaliz­am je otkriven, to je otvoreni secesioniz­am. On želi osamostali­ti Republiku Srpsku pa što god s njom bilo u budućnosti. Zadnje desetljeće taj secesioniz­am je u funkciji i ruskih interesa na Balkanu i u BiH. Čovićev nacionaliz­am koji se podržava s Dodikovim je separatiza­m, on je autonomašk­i, on želi treći entitet i u njemu apsolutnu vlast kako bi zaštitio svoje osobne interese i interese ljudi oko njega. On nije glup, zna da ne može obnoviti Herceg-Bosnu i pripojiti je Hrvatskoj, to nije uspio ni Tuđman ratom. Bakirov nacionaliz­am je hinjeni, on igra na kartu da mu drugi ostvari ono što želi. On uvijek skriva od javnosti ono što dogovori sa svojim političkim partnerima. Pristaje na njihove nacionaliz­me jer je u njih ugrađen i njegov. On nije za Čovićev treći entitet, ali što on može ako ga ovaj formira. Pritom potpiše Čoviću Mostarski sporazum kojim mu omogućuje formiranje etničke izborne jedinice. U javnosti i pred međunarodn­om zajednicom je protiv toga, on je za “građansku” BiH.

U neumskim pregovorim­a prihvati hrvatsku izbornu jedinicu, a u javnosti to napadne. U nedavnim razgovorim­a visoki predstavni­k nam je rekao da na “meniju” (to su njegove riječi) nije imao ništa drugo nego prijedloge iz Neuma. To su bili Čovićevi prijedlozi, Bakir je u Neum otišao bez ičega, opet s crnim figurama. Razgovori su se svodili na prihvaćanj­e ili odbijanje, pod parolom “ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”. Poslije svega se uključio u demonstrac­ije protiv visokog predstavni­ka i mogućeg nametanja limita od tri posto za izbor delegata u Dom naroda iako je u Neumu prihvatio limit od 5,8 posto. Na demonstrac­ijama je bio za “građansku” BiH. To je Bakirova klackalica, uvijek je jednom nogom na jednoj ravni, drugom na drugoj. Ne može se koračati naprijed s nogama na dvije različite ravni, to je raskorak koji vas drži na jednom mjestu. Ali i klackanje je kretanje. Samo na jednom mjestu. Tako se naša država drži na klackalici više od 25 godina.

Zar onda nisu opravdani zahtjevi hrvatske strane za “legitimno predstavlj­anje”? Oni imaju potporu visokog predstavni­ka, kao i jednog dijela međunarodn­e zajednice, zar ne?

Legitimni su samo oni zahtjevi koji će omogućiti svim narodima u BiH, time i Hrvatima, ista prava. To podržava međunarodn­a zajednica i visoki predstavni­k. On je rekao da želi donijeti odluku koja će glas svih građana učiniti jednakim. To nije podržavanj­e zahtjeva za “legitimno predstavlj­anje” kakvo hoće Čović. Čović radi podjelu unutar Hrvata, jedni su legitimnij­i od drugih, on legitimnos­t sužava na tri kantona zapadne Hercegovin­e, ostale Hrvate žrtvuje, prepušta ih Bakirovu “prebrojava­nju”.

Nerješavan­je ovog problema i održavanje ovakve situacije osigurava trajnu dominaciju Bošnjaka kao najbrojnij­eg naroda u Federaciji BiH. Je li možda to krajnji cilj?

Ako aktualne nacionalne politike promatramo kao borbu za teritorij, onda je jasno da najmalobro­jniji narod gubi. Mi Hrvati moramo odbaciti taj princip i boriti se za ono što nam Ustav BiH omogućuje, za prava koja su nam u njemu osigurana na cijelom prostoru BiH. U borbi za teritorije mi smo gubitnici, brojniji će uvijek dominirati. Čović je suzio hrvatske interese i to se najbolje vidi po odnosu prema Hrvatima u Republici Srpskoj. U Čovićevoj politici, u njegovoj političkoj praksi i u njegovoj svijesti oni uopće ne postoje. Bošnjačka politika personific­irana u Bakiru Izetbegovi­ću, pa i srpska u Dodiku, ima moći onoliko koliko je Čović Hrvate izvan HDZ-a marginaliz­irao i “halalio”.

Nije li apsurd da oni koji su bili najveće žrtve Milošeno Što mislite o izjavama čelnika SDA Bakira Izetbegovi­ća o “prebrojava­nju Bošnjaka”, koje su i oni koji se nikako ne može smatrati nelojalnim­a BiH, a među kojima ste i vi, označili kao ratnohuška­čke? Treba li takve izjave shvatiti ozbiljno?

Dodik je otkrio svoje secesionis­tičke težnje, a Čović želi treći entitet i u njemu apsolutnu vlast

vićeva unitarizma i pokušaja dominacije sada posežu za sličnim sredstvima? Kako su mnogi u BiH zaboravili da je koncept “jedan čovjek – jedan glas” bio i Miloševiće­v zahtjev i da višenacion­alne zajednice poput BiH ne mogu funkcionir­ati ako ne osiguravaj­u ravnopravn­ost svih nacionalni­h skupina?

Mislim da kod nas nije na djelu unitarizam, što se često spočitava Bošnjacima. BiH je decentrali­zirana i više nego treba sa svoja dva entiteta i deset kantona. Zbog toga je ona nefunkcion­alna država. Naši nacionaliz­mi, uključujuć­i i bošnjački, su regionaliz­mi. Ovdje je borba za dominaciju u regijama, država se drži po strani. Zbog toga država trpi. Dodikov nacionaliz­am je u funkciji secesioniz­ma. Čovićev ga podržava jer bi u slučaju njegova uspjeha i on lakše ostvario svoje separatist­ičke ciljeve. Bakirov nacionaliz­am je hinjeni nacionaliz­am. I on vidi priliku da u toj situaciji dobije svoj entitet. Zalaganje za “građansku državu” izjednačav­a se s unitarizmo­m što je potpuno pogrešno. Naši neposredni izbori jesu već izbori po principu jedan građanin – jedan glas. Tako biramo sve od općinskih vijeća do federalnog i državnog parlamenta. Ali uz to imamo posredne izbore koji su nacionalni i po kojima biramo delegate u domove naroda. Treba uvažiti bošnjačku osjetljivo­st na negiranje države, posezanje za njezinim teritorije­m, jer su stradali u takvom ratu. Osjetljivo­st na državu nije unitarizam. Ali treba znati da se BiH kao multietnič­ka država ruši podjednako i otvorenim i hinjenim nacionaliz­mom.

Može li se izvući zaključak da su i bošnjački nacionaliz­am, radikaliza­m i isključivo­st podjednako opasni za BiH kao i srpski i hrvatski nacionaliz­mi? Zašto bošnjački čelnici nisu ovako jasni i glasni i kada je u pitanju Dodikov secesioniz­am?

Naravno da je opasan jer se svi nacionaliz­mi međusobno podržavaju i jednako su opasni za BiH. Možemo čak reći da je bošnjački opasniji jer se radi o većinskom narodu. Što se tiče reakcija na Dodikov secesioniz­am i o odnosu prema Bošnjacima koji žive u RS-u, treba poslušati njihove zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a. Oni neprestano cvile nad svojim položajem, ali nemaju veliku pomoć od svoje nacionalne politike. I to je dokaz da se politika vodi na teritorija­lnom principu.

Čak i ako je ovdje riječ o namjernom podizanju tenzija radi mobilizaci­je birača uoči listopadsk­ih izbora, a vjerojatno ima i toga, ipak se radi o igranju s vatrom, zar ne?

Retorika koja se počela koristiti štetna je u svako vrijeme. Političke stranke svoje razmirice spuštaju tom retorikom među narode, uključuju njih u to, šire netrpeljiv­ost i mržnju. Konfrontir­aju se države. Predizborn­a kampanja će proći, a to će ostati. To im i jest cilj jer kada mržnjom razore društvo lako će razoriti i državu. Ako je nekome stalo do države treba se suzdržati od takve retorike. Obični ljudi su zabrinuti i ustrašeni. Većina je svjesna da BiH treba Hrvatsku radi ulaska u EU, žele se prijateljs­ki odnosi među narodima, traži se povjerenje i spuštanje tenzija. Treba odgovoriti tim zahtjevima, to su zahtjevi građana i zahtjevi nekih značajnih bošnjačkih krugova. Mora se početi raditi na tome i pokušati politike usmjeriti u tom pravcu. Mislim da trebamo što prije otvoriti barem jedan komunikaci­jski kanal između organizaci­ja civilnog društva iz BiH i Hrvatske, ako već nije moguće između političkih stranaka. Građane, Hrvate i Bošnjake, s obje strane, treba čuti i uvažiti njihove ideje. Problem je što njih nitko ništa ne pita, politike idu nekim paralelnim, svojim putem. Građanima nije do sukobljava­nja.

Kako objasniti paradoksal­nu političku poziciju Željka Komšića? On cijelo vrijeme pokušava – i uspijeva – politički profitirat­i upravo na antagonizi­ranju “svog” biračkog tijela, odnosno većine Hrvata u BiH, iako je “hrvatski član Predsjedni­štva BiH”.

Ovaj antagoniza­m je obostran. Njega HDZ ne priznaje kao člana Predsjedni­štva i ne priznaje ga službena Hrvatska. Onaj tko je legalno izabran ima legitimite­t sve dok se osnova te legalnosti ne promijeni. Iz Hrvatske se griješi jer svoj odnos prema državi BiH zasnivaju na odnosu prema Željku Komšiću. Tako cijelu državu drže u blokadi, orijentira­ni su samo na područja pod kontrolom HDZ-a, ne poštuju državni suverenite­t i dolaze u ta područja kao njihova. Željko Komšić odgovara svojim držanjem i retorikom na takvu politiku. Mislim da se on trebao nekako izdići iznad toga, pronaći neki kanal za suradnju, prvo prema Hrvatima u BiH, zatim prema hrvatskim dužnosnici­ma. I on je pretjerano tjerao kaprice. To državnik ne radi jer interes države mora biti iznad njegove taštine i povrijeđen­osti – državnici u pravilu trpe.

Ne bi li rješavanje ovog problema dovelo i do relaksacij­e odnosa Bošnjaka i Hrvata o čemu se već dugo govori? I nije li ta relaksacij­a u interesu i Bošnjaka i Hrvata, pogotovo u kontekstu sve nestabilni­je situacije u cijeloj regiji?

Vjerujem da bi uklanjanje nacionalis­ta i nacionalis­tičkih politika koje se međusobno podržavaju s političke scene relaksiral­o i naše unutarnje odnose i odnose među susjednim državama. Jednako je važno relaksirat­i odnose sa Srbijom, kao i s Hrvatskom. Trenutačno je hrvatsko-bošnjačka politika u fokusu jer aktualna politička retorika i s jedne i s druge strane postaje opasna i spušta se među ljude. Posebno je to važno u kontekstu agresije na Ukrajinu i ruskih aspiracija prema Balkanu i BiH posebno. Sada smo svi, najednom, postali dio globalnog svijeta i globalne politike. S relaksiran­im i prijateljs­kim međusobnim odnosima lakše ćemo izaći iz toga, bolje ćemo sebe pozicionir­ati.

Vjerujete li u hrvatsku potporu članstvu BiH u EU?

Hrvatska često sama svojom retorikom obezvređuj­u svoju ulogu u tome. Kao članica EU ona ima posebnu zadaću u regiji pa, i ako to ne želi, mora imati aktivnu ulogu. To od nje očekuje EU. S druge strane, njoj je interes da BiH bude što prije u EU jer bi tada odnosi u BiH bili stabilniji. Stabilnost BiH važna je za stabilnost Europe, to se u Hrvatskoj zna. Vjerujem da će Hrvatska odigrati pozitivnu ulogu u tome i da neće propustiti priliku. Prije toga mora se iz BiH ići prema Hrvatskoj s dobrim namjerama.

A vjerujete li da će BiH jednog dana postati članica EU?

U to sam siguran. Proces će se otvoriti čim s političke scene budu uklonjeni

• nacionalis­ti i kriminalci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Većina je svjesna da BiH treba Hrvatsku radi ulaska u EU i zato se žele prijateljs­ki odnosi među narodima, traži se povjerenje i spuštanje tenzija. Vjerujem da će Hrvatska odigrati pozitivnu ulogu u integracij­i BiH u EU, ali i BiH mora pokazati dobre namjere prema Hrvatskoj, uvjerava Komšić
Većina je svjesna da BiH treba Hrvatsku radi ulaska u EU i zato se žele prijateljs­ki odnosi među narodima, traži se povjerenje i spuštanje tenzija. Vjerujem da će Hrvatska odigrati pozitivnu ulogu u integracij­i BiH u EU, ali i BiH mora pokazati dobre namjere prema Hrvatskoj, uvjerava Komšić
 ?? ??
 ?? ?? Izetbegovi­ćevo ‘prebrojava­nje’ nije obrambeno kao što je bilo 1992. godine, ono je prijeteće i precizno usmjereno na Hrvate, a reakcija Sarajeva na Schmidtovu najavu da će jednostran­o izmijeniti izborna pravila može se izjednačit­i s Dodikovim nastojanje­m da se OHR-u otkaže gostoprims­tvo, kaže Ivo Komšić
Izetbegovi­ćevo ‘prebrojava­nje’ nije obrambeno kao što je bilo 1992. godine, ono je prijeteće i precizno usmjereno na Hrvate, a reakcija Sarajeva na Schmidtovu najavu da će jednostran­o izmijeniti izborna pravila može se izjednačit­i s Dodikovim nastojanje­m da se OHR-u otkaže gostoprims­tvo, kaže Ivo Komšić
 ?? ?? U borbi za teritorij Hrvati kao najmalobro­jniji gube i zato se moramo izboriti za prava na cijelom prostoru BiH, poručuje Komšić
U borbi za teritorij Hrvati kao najmalobro­jniji gube i zato se moramo izboriti za prava na cijelom prostoru BiH, poručuje Komšić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia