Večernji list - Hrvatska

Piše Snježana Bičak

-

Ovdje živim već deset godina i još mi se nije dogodilo da s još troje ljudi šetam cestom! Dakle, sada je nas četvero stvorilo neviđenu gužvu na cesti u selu, kroz smijeh nam kaže Radovan Šišak kojeg smo zatekli ispred kuće u selu Brezju Vivodinsko­m na ozaljskom području. Njegova životna partnerica Ljubica Šalinger, koja je rođena u tom selu, radi u Sloveniji i dolazi poslijepod­ne, a on je u mirovini i život u rodnoj Ljubljani, gdje je i upoznao Ljubicu, zamijenio je životom u susjednoj Hrvatskoj, u Karlovačko­j županiji.

– U početku sam bježao u Ljubljanu među ljude, a sada bježim ovdje u rajski mir koji nudi ovo gotovo napušteno selo. Gradska vreva više nije za mene, sada uživam u ovom miru. Moja djeca dolaze vikendom i njima je dan-dva ovdje dovoljno, odu među ljude u grad, no ja ondje sebe više ne mogu zamisliti. Ovdje i nekoliko sati dnevno šetam po okolnim selima i to mi je dobro za zdravlje. Automobil ovdje nemam, pa autobusom odlazim u Ozalj u kupovinu – priča nam dok s njim razgledamo prekrasno uređenu drvenu kuću sa stropnim prozorima koji osvjetljav­aju čitavu unutrašnjo­st, ali sjenovito, s obzirom na to da je kuća okružena zelenilom, šumom, voćkama.

Nakon njegove, još je jedna kuća u kojoj se vidi da netko živi; vlasnici rade u Sloveniji, te još tri kuće povrh njega, na putu prema glavnoj cesti, kriju po jednu dušu, najviše dvije. I to je to od sela; ostalo je 16 kuća s ukupno pet stanovnika, a čak i ne tako davno, prije desetljeće ili dva, u tih 16 kuća živjelo je više od 50 ljudi.

– Ova je drvena kuća pokraj moje već zarasla u travu, prekrio ju je bršljan i uskoro će je priroda potpuno prekriti. Otkad sam ovdje, nikada nisam čuo, a kamoli vidio da netko tu dolazi, čisti ili se raspituje gdje mu je djedovina. Doista ne znam tko je vlasnik parcele niti gdje su nasljednic­i. Davno je jedna gospođa iz sela rekla da misli da su potomci vlasnika u Zagrebu, a je li to tako, tko će znati. Ne dolaze ni potencijal­ni kupci, barem ne u ovo selo. Ne znam kako je drugdje – dodaje Radovan.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia