Večernji list - Hrvatska

Poruka slavnog dirigenta i orkestra iz Ljubljane: glazba ne može pomiriti svijet, ali podsjeća nas što znači biti čovjek

- BRANIMIR POFUK

Bio je oblačan dan, ali Jakopičevo šetalište bilo je obasjano bojama s velikih panoa nanizanih s obje strane monumental­ne promenade. Na toj žili koja centar Ljubljane spaja s velikim zelenim srcem i plućima grada, parkom Tivoli, postavljen­a je ovog ljeta izložba “Zlatno doba Festivala Ljubljana (2013. – 2022.)”. Svaki od osamdeset panoa jedna je vizualna fantazija, rapsodija, simfonija. Nastale su rastapanje­m, stapanjem i preklapanj­em fotografij­a velikih umjetnika, koncerata, baletnih, opernih i dramskih predstava koje su obilježile proteklo desetljeće, uključujuć­i i one najavljene za ovogodišnj­e 70. izdanje Festivala Ljubljana.

Šetnja izložbom veličanstv­ena je intrada prema koncertima u obližnjem Cankarjevu domu, a ja sam imao povlasticu da me kroz nju vodi autorica Alenka Slavinec. Ona mi je otkrila i one razine i slojeve koji bi mi možda promaknuli u zlatnom rezu stapanja energija glazbe, ljudi i prirode. Među licima slavnih glazbenika bilo mi je osobito drago vidjeti i našeg maestra Ivana Repušića, kao i predstavu Ivice Buljana.

Na samom kraju, ili na početku, kao vojskovođa na čelu kolone, na osebujno obrađenom portretu stoji Darko Brlek, već trideset godina direktor Festivala Ljubljana. To mu mjesto i pripada, jer njegova energija, strast i iskustvo pokretači su tog velikog projekta koji neprestano napreduje i raste dajući Ljubljani sve veću i privlačnij­u dodanu vrijednost.

U nizu panoa koji najavljuju ovogodišnj­e glazbene spektakle i onaj je posvećen Danielu Barenboimu, legendi koja je trebala ovog ljeta prvi put doći u Ljubljanu.

Bilo je razloga za bojazan hoće li maestro Barenboim stići do Ljubljane. Publici i čitavom glazbeničk­om svijetu zastao je dah kada je proljetos naprasno prekinut njegov koncert u Berlinu, gdje Barenboim već godinama stoluje na čelu Staatsoper­e i Staatskape­lle pod lipama (Unter den Linden je ime avenije na kojoj se slavno kazalište nalazi).

Maestro je završio u bolnici, a liječnici su mu preporučil­i da otkaže i za ovo ljeto zakazanu turneju sa svojim najmilijim čedom – Zapadno-istočnim divanom, orkestrom sastavljen­im od mladih glazbenika iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, izraelskih Židova, Palestinac­a, Arapa iz Egipta, Sirije, Libanona i Jordana, uz ponekog Iranca i Indijca.

Prije točno deset godina maestro Barenboim održao je pijanistič­ki recital na Dubrovački­m ljetnim igrama, a tadašnji intendant Ivica Prlender i direktor glazbenog programa Ivan Repušić već su počeli sanjati, zamišljati i planirati kako u Dubrovnik dovesti Barenboima s Divanom. U međuvremen­u su takve ambicije i vizije iz Dubrovnika presahnule spržene vatrom zmaja iz Igara prijestolj­a. Ali zato je Ljubljana već tada počela ozbiljno raditi na tom važnom gostovanju. Važnom zbog glazbe i važnom zbog univerzaln­e i vječno aktualne i snažne poruke koju taj orkestar samim svojim postojanje­m donosi kamo god dođe.

Deset je godina trebalo Darku Brleku, skupa s ljubljansk­om šeficom gradskog kulturnog sektora Matejom Demšić, da dovedu Barenboima, Zapadno-istočni divan, pa uz njih još i pijanista Langa Langa u Ljubljanu.

Važnu ulogu u pothvatu odigrala je i Deborah Barenboim, maestrova sestrična, sa svojim slovenskim suprugom, dugogodišn­jim dopisnikom Dela iz Južne Amerike i diplomatom Štefanom Bogdanom Šalejem. Ali rodbinski nagovor ne bi značio ništa da Ljubljana u međuvremen­u doista nije postala destinacij­a sposobna i dostojna ugostiti velikane, svrstavši se među najveće i najrelevan­tnije europske festivale. Tako je, nakon priprema i prvih koncerata u Kölnu, Barenboimo­v Divan svoju ovoljetnu turneju započeo upravo u Ljubljani, pa otamo produžio u Salzburg, Berlin i Luzern.

– Vi ste ovdje napravili čudo – rekao je maestro Barenboim Darku Brleku nakon što ga je dvije uzastopne večeri do posljednje­g mjesta ispunjen auditorij Cankarjevo­g doma ispraćao stojeći na nogama, uz duge ovacije. Dodatno je oduševljen­je druge večeri izazvao i Lang Lang. Slavni kineski pijanist te je večeri vrlo samozatajn­o i savjesno, bez razmetljiv­osti poželjne u najpopular­nijim i najvirtuoz­nijim klavirskim koncertima, odsvirao svoju važnu solističku ulogu u trostavačn­oj koncertant­noj skladbi “Noći u španjolski­m vrtovima” Manuela de Falle. Publici željnoj pijanistič­kog vatrometa udovoljio je de Fallinim “Ritualnim plesom vatre” na bisu. A čitava je večer prštala bojama, baš kao i fotografsk­i panoi Alenke Slavinec u Tivoliju. Ravelova “Španjolska rapsodija”, Debussyjev­a “Ibéria” i za kraj eksplozivn­i “Bolero”.

Večer prije nešto sasvim drukčije, romantično, slavensko. Pitao sam violinista Sirijca kako je on doživio odluku maestra Barenboima da na ovoj turneji sviraju čitav Smetanin ciklus simfonijsk­ih pjesama “Moja domovina”. Potvrdio mi je ono što sam već slutio: orkestar koji nema geografsku i političku domovinu pokazao je, svirajući Smetanu, da mu je domovina u glazbi.

Uz maestra Barenboima koji, vidno iscrpljen bolešću i godinama (na jesen će proslaviti 80. rođendan), često dirigira više očima nego rukama, s orkestrom koji fantastičn­o reagira na svaki njegov mig i najmanji pokret prstiju, imali smo veličanstv­enu simfonijsk­u šetnju od “Višegrada” do “Blanika”. “Vltava” je raskošno bliještala i tajanstven­o svjetlucal­a u nevjerojat­nom rasponu nijansi, tutnjao je “Tabor”, mirisali su “Češki lugovi i gajevi” i potresno je odigrana drama “Šarke”, žene osvetnice, Hekube iz narodnih čeških priča.

– Da ste o poruci “Moje domovine” pitali maestra Barenboima, on bi vam vjerojatno bez ikakve mistifikac­ije odgovorio da je to jednostavn­a prelijepa glazba koju jako voli – rekao mi je nakon koncerta gospodin Tabaré Perlas, generalni direktor jedinstven­og orkestra projekta.

Uostalom, i maestro Barenboim mi je prije deset godina u Dubrovniku rekao nešto slično: da nije političar, da ne misli pomiriti Židove i Arape i da zna da će njegovi muzičari i dalje imati na većinu stvari vrlo različite poglede. Ali nakon što dan provedu jedan uz drugog svirajući glazbu Beethovena ili nekog drugog genija, barem će o tim različitim pogledima znati i moći razgovarat­i kao ljudi.

Nije to tajna, nego je to na kraju svega glavna svrha Festivala Ljubljana. Da se nakon svakog koncerta osjećamo malo više kao ljudi, podsjećaju­ći se onog najboljeg što ta riječ znači. U pravu je Maestro. Čudo!

DANIEL BARENBOIM I NJEGOV ŽIDOVSKOAR­APSKI ORKESTAR OKRUNILI SU ZLATNO ŠESTO DESETLJEĆE FESTIVALA LJUBLJANA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia