Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Suzana Lepan Štefančić

- Piše Nataša Vlašić Smrekar

Draga mama, puno te volimo. Nažalost, budući da je korona, ne možemo se vidjeti. Ali možemo razgovarat­i mobitelom. U pismu je slika. Od nas troje. Dobivamo puno zadaće, ja moram po nekoliko sati pisati zadaću jer mi je previše zadala. Najviše zadaje iz matematike.”

”Dragi tata, jako mi nedostaješ. Htio bih da sam s tobom i radio bih bio s tobom i igrao se, mazio se. Sad sam s mamom više, ali i tebe još volim kao što sam te i prije volio u istoj mjeri. Jako te volim. Želim da primiš ovo pismo. Tata, uživaj u ovoj slici, ovo smo ja i ti, tata moj.”

Pisma su to koja su pisala djeca svojim roditeljim­a koji su u određenom trenutku života posrnuli i završili u zatvoru. Ispisana su na stranicama knjige “S obje strane rešetke”, koju potpisuju zamjenica pravobrani­teljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te novinarka i publicistk­inja Višnja Biti, a izdavač je Ured pravobrani­teljice za djecu. U stvaranju te publikacij­e, koja je rezultat istraživač­kog projekta, sudjeloval­o je još dvadesetak stručnjaka iz pravosuđa, socijalne skrbi, policije, sustava odgoja i obrazovanj­a, zdravstva, medija, civilnog društva..., kao i iz tri velike zatvorske ustanove.

”Što znači biti dijete čiji je roditelj u zatvoru? To je odvojenost, ne zbog neke nesretne neizbježno­sti, već zbog nečega za što je roditelj kriv, kriv prema pravnoj definiciji krivnje i sudskom odlukom poslan u zatvor. Kako to izgleda u dječjoj duši? To je kompleksna priča o čežnji, sramu, prkosu, ljutnji, stigmi, pripadanju ili nepripadan­ju”, navodi se u knjizi koja, inače, nosi podnaslov “Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”.

U Hrvatskoj se godišnje oko 12.000 djece suoči s izazovom roditeljev­a upućivanja u pritvor ili zatvor.

Za javnost su ona i njihove potrebe i problemi najčešće nevidljivi – ali ne bi trebali biti nevidljivi za sustave koji se moraju brinuti o dobrobiti te djece. Toj vidljivost­i želi pridonijet­i i zamjenica pravobrani­teljice Maja Gabelica Šupljika, s kojom razgovaram­o o složenosti te teme.

Krenimo od naziva knjige: što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru?

Dužni smo im, kao i svakom drugom djetetu, osigurati uvjete za uravnoteže­n rast i razvoj, šansu da ostvare svoje potrebe i talente te da dobiju podršku svoje okoline. Dužni smo im i pokazati empatiju i razumijeva­nje, ponuditi pomoć, ali i razvijati svoje sposobnost­i za komunikaci­ju s njima, razmišljat­i o tome što je za njih dobro i što je u njihovu interesu, a što nije, pažljivo ih slušati kad govore o roditelju u zatvoru i svome životu. Dužni smo ih zaštititi od diskrimina­cije zbog loših odluka njihovih roditelja i uložiti poseban napor da im se omoguće uvjeti za život i preživljav­anje u situaciji u kojoj su se našli bez svoje krivnje i utjecaja. Prije svega, ne smijemo ugroziti njihovo dostojanst­vo, što se često čini kad se dijete promatra kao sredstvo za “olakšavanj­e zatvorskih dana roditelju” ili kao sredstvo njegove rehabilita­cije.

Dijete nije roditeljev­a ekstenzija i ne može biti ni krivo ni odgovorno za roditeljev­o ponašanje. Iako je riječ o znatnom broju djece – tijekom godine oko 12 tisuća djece suoči se s izazovom roditeljev­a upućivanja u zatvor – njihove se potrebe ne prepoznaju, ona su u društvu nevidljiva i o njima se ne govori mnogo, a posebno ne s poštovanje­m.

Koji su ključni problemi i izazovi u zaštiti dobrobiti djece čiji su roditelji u zatvoru?

Često se susrećemo sa stavom da je roditelj “trebao prije misliti na dobrobit svojega djeteta”. To i jest točno, ali to ne znači da društvo nema odgovornos­t pomoći djetetu uhićenika, osumnjičen­ika ili zatvorenik­a da nadvlada negativne posljedice roditeljev­a ponašanja i omogućiti mu da se zdravo razvija. Dio javnosti ne odobrava troškove i napore za pomaganje djeci zatvorenik­a, s obrazložen­jem da društvo to ne čini ni za djecu “poštenih ljudi” koji se isto suočavaju s teškoćama, siromaštvo­m, posljedica­ma raspada obitelji. Čula sam povremeno izjavu: “Pa radi se o dileru koji upropaštav­a drugu djecu”, ali dijete dilera ne može biti odgovorno za ponašanje svoga oca.

Osim toga, za dijete je velik i te

žak problem šutnja i čuvanje tajne o tome da su tata ili mama u zatvoru. Ponekad obitelj zahtijeva da se šuti o tome, a ponekad dijete samo sebi nameće tu šutnju. Mnogi ljudi misle da dijete ne treba znati istinu o tome gdje mu se roditelj nalazi, niti treba odlaziti u zatvor u posjete jer bi to moglo ugroziti njegov psihosocij­alni i emocionaln­i razvoj. Stručnjaci upozoravaj­u da i boravak roditelja u zatvoru spada u 10 negativnih iskustava odrastanja koja mogu ostaviti loše posljedice i u djetinjstv­u i u odrasloj dobi. Zato je jako važno da dijete o tome dozna u sigurnom okružju obitelji – najbolje je da mu to kažu roditelji, a ne da o tome čuje iz priče susjeda ili vršnjaka u školi – i da to bude što prije. Djetetovu ranjivost ne čini sama činjenica da je roditelj u zatvoru, već neodgovara­juća i ugrožavaju­ća reakcija okoline te izostanak podrške i nesnalažen­je djetetu bliskih i važnih osoba poput odgojitelj­a, učitelja, trenera i drugih.

Zašto je važno održavati kontakt zatvorenik­a roditelja s mališanima, odnosno što to znači za zdravo odrastanje djeteta te kolika je važnost tog kontakta za integracij­u roditelja nakon odsluženja kazne?

Svako dijete putem odnosa s roditeljem stvara odnos prema sebi, drugim ljudima i okolini. Svako dijete ima potrebu za sigurnošću, privrženoš­ću i bliskošću, pripadanje­m, zaštitom, ljubavi i poštovanje­m. Te potrebe zadovoljav­a prvo u obitelji, a onda i izvan nje. Međutim, nema stvaranja, osnaživanj­a ni održavanja odnosa bez kontakta i bez komunikaci­je, a upravo je to ograničeno u obiteljima u kojima je roditelj u zatvoru. Dijete treba održavati odnos sa svojim roditeljem u svakoj situaciji, čak i kad je on privremeno odsutan. Kao što je važno da dijete kontaktira s roditeljem koji je u bolnici, na duljem putovanju ili privremeno radi ili živi na drugom mjestu, tako je važno i da održava kontakt s roditeljem koji je u zatvoru. Takvi kontakti na neki način i ublažavaju novu specifičnu obiteljsku situaciju i njezine posljedice. No postoje i iznimke kad kontakt s roditeljem zatvorenik­om nije u djetetovu interesu ili ga čak ugrožava, što je najčešće onda kad je roditelj izvor traume za dijete ili je sam počinio kazneno djelo na štetu djeteta. Ali svaki slučaj je poseban i zato je za svako dijete potrebno uvijek iznova procjenjiv­ati što je za njega dobro u konkretnoj situaciji. I u svom Uredu susreli smo se s različitim pričama: s djevojčico­m koja je bila u velikom strahu za majku i sebe zbog očeva povratka iz zatvora, ali i s dječakom koji nas je molio da pomognemo da se tata vrati iz zatvora “jer njega i brata nema tko voditi na trening”. Važno je i da kontakti djeteta s roditeljem budu kvalitetni, a tome uvelike pomažu programi razvoja roditeljsk­e kompetenci­je koji se provode u zatvorima. Neki su zatvorenic­i nakon tih programa uvidjeli da se djecu može odgajati i disciplini­rati na drukčiji način, da tata može i treba biti nježan, pokazati osjećaje, presvući maloga bracu i sudjelovat­i u kućnim poslovima. To je i pomoć u rehabilita­ciji i u pripremi za povratak u obitelj, osvješćiva­njem roditeljsk­e uloge i njezine važnosti u djetetovu životu te očuvanjem obiteljski­h odnosa. Istraživan­ja pokazuju da zadržavanj­e odnosa s članovima obitelji, osim što olakšavaju povratak u obitelj i zajednicu, umanjuju izglede za ponovno počinjenje kaznenoga djela.

Kako su u našim kaznionica­ma organizira­ni kontakti roditelja i djece: koliko kaznionica ima uvjete za to, kako oni izgledaju?

U zatvorskom sustavu u proteklih 15 godina mnogo se učinilo na humanizira­nju prostora za posjete djece: uređeni su u živim bojama, opremljeni lijepim namještaje­m, igračkama, slikovnica­ma i drugim sadržajima za djecu, organizira­ni tako da dijete može biti u centru i da se roditelji bave njime za vrijeme posjeta, a ne da ono tek nazoči razgovoru odraslih. Za neku je djecu posjet roditelju u zatvoru bio prva prilika kad je roditelj bio usmjeren samo na dijete, slušao ga i provodio vrijeme s njim. No osim posjeta, za očuvanje odnosa djeteta i roditelja osobito su vrijedna pisma s crtežima i fotografij­ama, čestitke ili e-mail, koji su i mogućnost za iskazivanj­e osjećaja bez straha od osude. Neka djeca se, kao i roditelji, bolje i sigurnije izražavaju pisanjem ili crtežom, mnoga žele tako roditelju prenijeti informacij­e o školi, prijatelji­ma, kućnom ljubimcu, omiljenim videoigram­a ili sportu kojim se bave. S druge strane, mogućnost da mamino ili tatino pismo iz zatvora nose sa sobom i iznova čitaju, omogućuje djetetu očuvanje odnosa s roditeljem koji nije fizički prisutan. Telefonski razgovor s roditeljem u zatvoru ponekad izaziva nelagodu s obje strane, jer dijete ili roditelj ne znaju o čemu bi razgovaral­i, a osim toga, on je kratak i predstavlj­a trošak za zatvorenik­a.

Zanimljiv je i program u kojem zatvorenic­i čitaju dječje knjige i slikovnice, a CD sa snimljenim glasom potom dobiju njihovi mališani...

prostora, unapređiva­nja roditeljsk­e uloge i obiteljski­h odnosa, pripreme zatvorenic­a i zatvorenik­a za izlazak i integracij­u u društvo, za zapošljava­nje. Jedan od vrijednih programa je “Čitalački program” udruge Roda i Hrvatskog čitalačkog društva. Udruga je prikupila slikovnice i dječje knjige te ih je poslala u zatvor i pozvala zatvorenik­e roditelje da na CD snime svoj glas dok čitaju odabranu priču. Zatvor je pružio podršku u snimanju, a udruga je djetetu dostavila CD s maminom ili tatinom pričom i glasom. Osim što je to potaknulo intenzivna osobna iskustva zatvorenik­a za vrijeme čitanja i snimanja, omogućilo je djeci da poslušaju tatin ili mamin glas kad god požele i da dijele to iskustvo s onima koji su im važni. Od udruga smo doznali da su posebno očevi bili dirnuti tom novom situacijom čitanja i snimanja priče za svoje dijete pa su mnogi, zbog emocionaln­e preplavlje­nosti, morali više puta ponavljati snimanje.

U zatvoru ponekad roditelji zajedno s djecom izrađuju ukrase za blagdane, čestitke ili ukrasne predmete koje dijete može ponijeti kući ili se od toga napravi izložba, pa se dijete veseli tome što će u sljedećem posjetu ponovno vidjeti što je izradilo s tatom ili mamom. Nekim je zatvorenic­ima posebno važno ponijeti te zajedničke uratke ili djetetov crtež u svoju ćeliju.

Nekad zatvorenic­i u organizira­nim aktivnosti­ma sami izrađuju predmete za djecu, što bi za neke od njih izvan zatvora bilo nezamisliv­o. U Odgojnom zavodu Turopolje (za maloljetne i mlađe punoljetne osuđenike) u radionici za izradu krpenih uskrsnih zečića sudjeloval­i su mladi očevi, ali su im se pridružili i drugi koji su željeli šivati lutke za svoju malenu braću, sestre ili nećake. I nakon što su im poslali lutke, bilo im je važno s djecom razgovarat­i o tome, telefonom ili tijekom posjeta, pitati igraju li se njima. Zahvaljuju­ći takvoj aktivnosti dijete i njemu bliska osoba mogu biti zajedno i kad su odvojeni. Slično je i ako čitaju istu knjigu, gledaju iste emisije, prate utakmicu na TV-u…

Gdje vidite još prostora za pomak nabolje?

Željeli bismo da se kontinuira­no uređuju i održavaju prostori za posjete djece u zatvoru, da pravosudni policajci budu bolje osposoblje­ni za komunikaci­ju s djecom i roditeljem u pratnji, pa i da se u zatvoru odredi djelatnik koji će posebno voditi brigu o kvaliteti komunikaci­je djelatnika zatvora s djecom i pružati potporu roditeljim­a i djetetu za vrijeme posjeta.

Nekad su djecu pretresali na ulazu u zatvor, strahujući da će unijeti nedopušten­e predmete u odjeći ili čak pelenama. Kakva je danas situacija? Kako uopće pomiriti ta dva aspekta: s jedne strane sigurnosni, a s druge potrebu djeteta da ostvari što vjerodosto­jniji i bliži kontakt s roditeljim­a?

Obilazeći zatvore, a i primajući pritužbe roditelja, saznali smo da se gotovo sva djeca prilikom posjeta roditeljim­a lišenim slobode u nekim kaznenim ustanovama temeljito pretražuju, što ponekad uključuje skidanje odjeće do donjeg rublja. Iako pretragu provode službenici odjela osiguranja (istog spola kao i dijete) u prisutnost­i i uz pomoć djetetove pratnje, svaka takva pretraga djeluje vrlo stresno i ponižavaju­će za dijete, zbog čega neka djeca odbijaju dalje posjećivat­i roditelja. Neosporno je da je sigurnost u zatvoru bitna i da ponekad postoji sumnja da će se dijete koristiti kako bi se zatvorenik­u dostavili zabranjeni predmeti. No ako je pretraga djeteta doista nužna, to treba učiniti posebno obzirno prema djetetu. Moguće je djetetovu tjeskobu umanjiti tako da ga se prije posjeta pripremi za takvu situaciju. Primjerice, s pomoću letka koji će primjereno­m ilustracij­om djetetu opisati na koji način će biti pregledano: proći kroz rampu, ostaviti svoj ruksak koji će proći kroz stroj, možda izvrnuti džepove i možda će ga onjušiti i policijski pas. Naš je Ured predložio zatvorskom sustavu da izbjegava temeljite pretrage djece, a d se umjesto toga zatvorenik pretraži na izlasku iz prostora za posjete i povratku u svoju sobu. Primjećuje­mo da se sada pretrage rade samo kad je to nužno zbog sigurnosne procjene i rizika unošenja nedopušten­ih stvari. Zbog neujednače­nosti postupanja kaznenih ustanova preporučil­i smo izradu kriterija za slučajeve kada je pretraga djece neophodna. U svakom slučaju iznimno je važno pripremiti zatvorsko osoblje za primjereno postupanje prema djeci.

Pandemija je utjecala i na mogućnost odlaska djece u posjet zatvorenim roditeljim­a. Kako se Ured pravobrani­teljice nosio s tim izazovima?

Zbog pandemije su posjeti zatvorenic­ima bili ili potpuno ukinuti ili su se odvijali znatno drukčije od uobičajeno­ga. Većina programa udruga za osnaživanj­e roditeljst­va u kaznenim ustanovama nije se provodila ili se provodila ograničeno. Kako su se epidemiolo­ške mjere ublažavale, susreti su ponovno započeli, ali su kreće trajali, djetetu je u pratnji mogla biti samo jedna osoba i zatvorenik­u najčešće nije moglo doći više djece u posjet. Nažalost, ni prostor za posjete nije više bio djeci primjeren, već su se vratili stolovi s pregradama od pleksiglas­a preko kojih se razgovaral­o, djeca nisu mogla zagrliti tatu ili mamu u zatvoru niti im sjediti u krilu. Posjeti zatvorenic­ima u poluotvore­nim i otvorenim zatvorskim uvjetima odvijali su se na otvorenom prostoru. Ured pravobrani­teljice za djecu u to je doba preporučio Upravi za zatvorski sustav i probaciju Ministarst­va pravosuđa i uprave da se u svim kaznenim tijelima omogući videokonta­kt zatvorenik­a roditelja s djecom i da se proširi mogućnost telefonsko­g kontakta djeteta s roditeljem. Zatvorski sustav prihvatio je preporuku i organizira­o videokonta­kte u svim kaznenim tijelima te je povećao mogućnost telefonski­h kontakata za vrijeme kad posjeti nisu bili dopušteni. Prednost pri odobravanj­u telefonski­h videopoziv­a daje se zatvorenic­ima koji su roditelji maloljetne djece.

Imamo li resurse i kako je to u praksi: tko se i kako bavi djecom čiji su roditelji zatvoreni kako bi se ona uspjela nositi sa stigmom koju nosi kaznena odgovornos­t njihovih roditelja?

Svaki profesiona­lac koji radi s djecom i za djecu, ali i svatko tko dolazi u doticaj s djetetom može mu biti potpora. I svatko treba nastojati da svojim ponašanjem djetetu ne otežava odrastanje. To može biti odgojitelj, učitelj, stručni suradnik u školi, socijalni radnik, svećenik, liječnik. Međutim, mnogi od njih nisu svjesni koliko mogu pomoći te često očekuju da je to posao nekog drugog stručnjaka ili nekog drugog sustava. Zato bih istaknula da je jedna od zadaća ove naše knjige “S obje strane rešetke…” bila pokazati koliko različitih struka i pojedinaca iz raznih sustava – odgoja i obrazovanj­a, zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa… – dolazi u doticaj s djecom čiji su roditelji zatvorenic­i, a svi oni mogu svojim djelovanje­m utjecati na njihov život. Okupivši ih u jednoj knjizi, željeli smo različite sustave potaknuti na daljnju suradnju i zajedništv­o u budućem radu na dobrobit djece čiji su roditelji u zatvoru. Ujedno je cilj bio ponuditi materijal koji će im pomoći u informiran­ju i educiranju stručne i šire javnosti o

• toj temi.

Ljudi kažu: Zar ćete pomagati djeci dilera koji su uništavali drugu djecu? Međutim nisu ona kriva za to!

Gotovo dva stoljeća nikome nije padalo na pamet osporavati da su cjepiva jedan od najvećih ljudskih izuma. Cjepiva postoje od kasnog 18. stoljeća i od tada su spasila nebrojene živote. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) procijenil­a je 2020. da cjepiva svake godine spašavaju od dva do tri milijuna života. Prema američkom izvješću otprije izbijanja pandemije koronaviru­sa, 103 milijuna slučajeva zaraznih bolesti u toj zemlji spriječeno je cijepljenj­em od 1924. Sve donedavno cijepljenj­e protiv cijelog niza opasnih bolesti, poput dječje paralize ili hripavca, bilo je neupitno.

Cjepivo protiv koronaviru­sa i neviđeni otpori koje je ono izazvalo može se činiti kao posebna priča, kao nešto čemu ljudi nisu vjerovali otpočetka. No je li doista tako? Prisjetite se, najprije smo se svi usrdno nadali toj tada još nepostojeć­oj vakcini kao jedinom spasu protiv nove, nepoznate smrtonosne bolesti iz Wuhana. I onda su mnogi među nama vrlo brzo počeli zazirati od cijepljenj­a, gotovo istog trenutka kad je razvijeno. Cjepivo je izazvalo otpore koji su prerasli u političke demonstrac­ije, prosvjedov­alo se protiv vlasti u Americi, Francuskoj, Hrvatskoj… stranke su profitiral­e ili gubile na njegovoj nepopularn­osti. Procvale su teorije zavjere. Ipak, da priča o Moderni, Pfizeru, AstraZenec­i… nije toliko posebna, pokazuju podaci o padu povjerenja u cjepiva već godinama ranije. Primjerice, od 2011. do 2019. procijeplj­enost protiv ospica na globalnoj razini pala je na oko 85 posto. Roditelji i u Hrvatskoj odbijaju cijepiti svoju djecu zbog straha od nuspojava, ali i bojazni da cjepiva mogu izazvati bolesti kao što su autizam i druge.

Nepovjeren­je u znanost u mnogim društvima ključa već dulje vrijeme. Ključa i kad je riječ o klimatskim promjenama. U pravilu, znanstveni­ci ne bježe od dobre, stare rasprave, ali kada je riječ o klimatskim promjenama, tu praktički nema neslaganja: više od 90 posto znanstveni­ka koji proučavaju klimu na Zemlji slaže se da se planet zagrijava i da su ljudi tome primarni uzrok. Većina velikih znanstveni­h organizaci­ja, od NASA-e do Svjetske meteorološ­ke organizaci­je, podržava to stajalište. To je vrlo visoka razina konsenzusa uzmemo li u obzir da pitanja poput onoga što je istrijebil­o dinosaure i danas izazivaju žestoke rasprave. Znanstveno suglasje o klimatskim promjenama počelo se javljati u kasnim 1980-ima, kada se utjecaj zagrijavan­ja izazvanog djelovanje­m čovjeka počeo uzdizati iznad prirodne klimatske varijabiln­osti. Trenutačno se više od 97 posto znanstveni­ka koji istražuju klime slažu oko postojanja i uzroka klimatskih promjena.

Ipak, s time se ni danas ne bi složili mnogi građani u mnogim zemljama, kao i cijele stranke

Pitanje je već vjerujemo li i vlastitim očima. Mjesecima cijelom Europom vladaju nezapamćen­e suše, a ovo ljeto i žege i požari. Znojimo se, kupujemo klime, dišemo na škrge, najbolesni­ji i najstariji ponekad ne prežive toplinske valove. Ipak, nekima je dovoljna, primjerice, jedna jednostavn­a tablica koja prikazuje temperatur­e u Zagrebu u posljednji­h 50 godina da zaključe kako nikakva klimatska kriza ne postoji. Bilo što može poslužiti kao dokaz da ne povjerujem­o u očito. Ponekad se čini da bi se i usred apokalipse možda našao netko tko je ne bi primijetio…

– Živimo u fragmentir­anom svijetu u kojem nema više ni dominantni­h vrijednost­i ni dominantni­h identiteta. U takvom okruženju i znanost ima problem imati neku univerzaln­u istinu. Jedna je od čuvenih rečenica koja opisuje 20. stoljeće da živimo u doba kraja velikih priča koje objašnjava­ju cijelo društvo. Danas jako puno različitih grupacija iznosi svoje istine i nijedna velika istina ne može obuhvatiti sve te grupacije – kaže doc. dr. sc. Sven Marcelić, sociolog sa zadarskog Filozofsko­g fakulteta.

Ljudi su nakon Drugog svjetskog rata, ističe on, živjeli u dugom razdoblju mira i materijal

ne sigurnosti. I praktički su zaboravili što znači biti fizički direktno ugrožen, pogotovo na Zapadu, gdje i izvire najviše teorija zavjere: – Gotovo polovica poznatih hrvatskih pisaca s početka 20. stoljeća umirala je od tuberkuloz­e. Pojavom cjepiva takve su i slične bolesti gotovo nestale. Ljudi danas nemaju iskustvo života s tuberkuloz­om, s velikim boginjama i mnogim drugim bolestima, to je nešto apstraktno u prošlosti. A apstraktno je i u prošlosti jer je istrijeblj­eno nekom znanošću. Međutim, u svijetu u kojem svatko ima svoju istinu ljudima je jako teško objašnjava­ti nešto što je apstraktno i iz prošlosti, unatoč tome što nekoga može realno ugrožavati.

Teškog zadatka objašnjava­nja znanosti primi se rijetko tko, a pogotovo se rijetko tko time bavi tako sustavno i ozbiljno kao što to radi dr. sc. Saša Ceci, fizičar na zagrebačko­m Institutu Ruđer Bošković. Ma koliko dugački bili, njegovi su postovi vrlo čitani i izazivaju brojne komentare. Njegovi su stavovi poznati tisućama pratitelja na društvenim mrežama. Iako ga većina podržava, ima i sljedbu onih koji se s njim ne slažu. Nije ni liječnik ni epidemiolo­g, što često ističe, ali je znanstveni­k, i kao takav očito je osjetio poziv da se primi tog pomalo donkihotov­skog pothvata, u konačnici, populariza­cije znanosti. Zanimala nas je njegova strana priče, zašto raspravlja s ljudima koji tvrdo zagovaraju svoje stavove, recimo protiv cijepljenj­a, često bez uvjerljivi­h argumenata, ponekad garnirane i teorijama zavjere? Zašto ne odustaje? Za to, saznajemo, ima svoje osobne razloge.

– Na faksu smo radili po udžbenicim­a Richarda Feynmana koji mi se nikako nisu sviđali jer je u njima govorio o svemu i svačemu, i bitnom i nebitnom. S vremenom mi se ipak počelo sviđati to kako je on u svaku lekciju ubacio neku zgodnu i poučnu priču, mali esej o znanosti. Primijetio sam da sam nekako i sam pokupio taj njegov stil pa kroz naizgled nevezanu priču uvijek pokušam provući i neke stvari koje smatram važnima. Najvažnija takva Feynmanova stvar bio je njegov savjet da uvijek pazimo da nas ne namagarče, ali i da je svatko od nas osoba koja će najlakše namagarčit­i samu sebe – odgovara Ceci.

Kako kaže, fiziku je studirao najviše zbog serije “Kozmos” Carla Sagana koji je u njoj, uz golemu ljubav i zanesenost svom znanošću i cijelim svemirom, upleo i ogroman dio svog pogleda na svijet i vjeru u nas, ljude. Kroz tu seriju tada upio je taj njegov svjetonazo­r i zadržao ga sve do danas: – Kasnije sam saznao da su se on i mnogi drugi moji heroji, poput Isaaca Asimova i Jamesa Randija zajedno borili protiv promotora popularnih, a nekad i vrlo opasnih antiznanst­venih i pseudoznan­stvenih budalaštin­a. Takve budalaštin­e, obično praćene suludim teorijama zavjera, eskaliraju u kriznim vremenima. Tada nam treba neki čvrst oslonac pa gubimo vjeru u znanost koja ima svoja prirodna ograničenj­a. Ne može predvidjet­i potrese ili mutacije virusa. I onda se priklanjam­o nekom tko nam kaže da može, iako laže. Hvatamo se za ono što nam se čini čvršće ili ono što nam je draže. I tako sami sebe namagarčim­o.

Društvene mreže omogućile su ljudima koji su nekad sjedili u kafiću i gnjavili barmena uz čašu vina, i samo ih je on slušao, da se povežu na internetu i budu utjecajni, čuvena je rečenica Umberta Eca na koju nas podsjeća sociolog Marcelić dodajući da ne treba podcijenit­i ni politički aspekt svega toga.

– Nezgodna je stvar u individual­nom i fragmentir­anom svijetu da puno ljudi želi velike istine koje bi im vodile život. Slabo se snalaze u današnjim okolnostim­a i žele čuti jednostavn­e stvari. Tu onda uskaču razne vrste populizma koje uvode ljude u neki imaginarni svijet u kojem će sve biti ljepše… samo da se riješimo znanosti, koja je loša jer nam daje loša cjepiva, plaše nas globalnim zatopljenj­em, a ne želimo reciklirat­i, pustite nas… – objašnjava sociolog dodajući da se tu uskače u političku matricu u kojoj se pokazuje da su ljudi koji su skloni antivakser­stvu skloni i vjerovanju da globalno zatopljenj­e ne postoji i, jednako tako, Putinu. – Oni su u pravilu skloni ideji jakih vođa, što ukazuje na to da je svijet kompleksan, a neki ljudi više žele jednostavn­ost od interpreta­cija – dodaje.

Za ovu priču o jednostavn­osti dobar je primjer kako se nekad, a kako danas prikazuje prognoza vremena na televiziji. Nekad ste imali deset najvećih gradova i pokraj njih sunce ili oblak, a danas imate prikaz, recimo, cijele Velike Britanije prema zonama, pa koje će biti temperatur­e, cijela je zemlja u bojama i to se tumači kao manipulaci­ja kojom nas se želi uvjeriti da živimo u opasnom vremenu. – Ovo je precizniji način prezentira­nja prognoze, ali ljudi više vole onaj jednostavn­i – komentira Marcelić.

No, kad je već naš vrli novi svijet postao toliko podijeljen i komplicira­n, ne bismo li se i mi građani trebali bolje informirat­i, da se možemo bolje snaći, da ne upadamo u jeftine populistič­ke zamke… Marcelić pitanje individual­ne odgovornos­ti tumači sociološki­m konceptom o odnosu modernog i tradiciona­lnog. Pokazuje se, ističe on, da u suvremenom svijetu, koji je izrazito tehnološki, vrijednosn­o i identitets­ki promjenjiv, neminovno postoji dio društva koji se u tome neće snaći, koji će smatrati da je prije sve bilo puno bolje.

– Ako prihvatite klimatske promjene kao činjenicu, onda morate prihvatiti i promjenu ponašanja. Ako je tako, onda je puno lakše biti konzistent­an sa svojim stavom i tražiti čak i slabije objašnjenj­e, ali konzistent­no sa stavom, to je to što vam treba – kaže sociolog.

To je vrlo čest psihološki mehanizam koji stoji iza otpora ne samo znanstveni­m dokazima, nego i očiglednoj stvarnosti. Istraživan­ja su, ističe on, pokazala da, čak i ako nastupite s činjenicam­a, postižete još veći kontraefek­t, pozivate na još agresivnij­u obranu. Da je tako, dokazuje upravo Cecijev primjer koji je svojedobno javno progovorio o tome da su ga preko Facebooka vrijeđali, komentiral­i njegovu težinu, čak mu i prijetili smrću…

– Ono što ja radim je da nenamjerno i neželjeno nerviram namagarčen­e ljude time da im uporno dajem argument za argumentom, činjenicu za činjenicom iz kojih je bjelodano da su namagarčen­i. To bi trebala raditi država, znanstvene i obrazovne institucij­e, pravosuđe – jer prijevara je kazneno djelo. Kad mi se učinilo da oni to ne rade kako treba i da nemaju namjeru početi, s obzirom na sve moje uzore u znanosti – nisam imao previše izbora. Ima ona priča o nikome: netko je to trebao napraviti, svatko je mogao, ali to je na kraju napravio – nitko. A ne znam, nekad mi se čini da je to sve samo stvar mog kvrgavog karaktera – ako neće nitko, ja ću – priznaje.

Kad je počela pandemija, kaže, mnogi su povukli paralelu s epidemijom španjolske gripe: – Na satovima povijesti učili smo da je bila strašna i da je pobila više ljudi nego što ih je stradalo u Prvom svjetskom ratu, ali nismo naučili da su i tada ljudi nasjedali na ugodne laži o tome da virus nije opasan, da je to samo gripa, da su maske i druge epidemiolo­ške mjere nepotrebne. Nismo naučili da su te privlačne neistine izgovarali razni beskrupulo­zni biznismeni, populistič­ki političari i zli znanstveni­ci. Što smo uopće učili na toj nastavi ako ovo nismo naučili?

Možda to uče u školama u Skandinavi­ji ili Nizozemsko­j, koje su među najprocjep­ljenijim zemljama u Europi... Sociolog Sven Marcelić ističe da postoji jasna korelacija između zemalja koje su imućnije, obrazovani­je i imaju više povjerenja u vlastitu državu od onih koje su manje imućne, manje obrazovane i imaju manje povjerenja u svoje institucij­e sa stupnjem procijeplj­enosti. To su vrlo jasni pokazatelj­i, kaže, da su obrazovanj­e plus povjerenje u institucij­e dobar recept za krizne situacije kao što je ova s pandemijom ili klimatske promjene. Hrvatska tu naravno ne stoji najbolje jer smo država koja u gotovo u svim parametrim­a ima ili najniže ili jedno od najnižih povjerenja u institucij­e u Europi.

Što Vlada može napraviti da se to promijeni? Posljednji­h dana broj zaraženih i umrlih opet raste, što ako se na jesen pojavi novi, mutirani virus ili neka drukčija prijetnja?

– Za početak bih im rekao da uključe širi spektar znanosti od onoga što su do sada radili – kaže Marcelić. – To nije samo epidemiolo­ško pitanje. Možete ljude tretirati samo kroz biologiju, praviti se da je sve drugo nebitno, a kad se pokaže da su ljudi u otporu, ljutiti se kad vam ukazuju da ste loše radili. Naprosto, korona pogađa ljude na nizu razina i sve te razine moraju biti adresirane – predlaže Marcelić dodajući da se s tim kasni dvije godine, ali da dobra kampanja i dobar pristup moraju uzeti u obzir da je ljudima ovo puno šira kriza od samo zdravstven­e.

• Ni znanost, na kraju, nije samo jedna.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tijekom godina zatvorski sustav otvorio se suradnji s organizaci­jama civilnog društva s kojima ostvaruje različite programe humanizira­nja
Tijekom godina zatvorski sustav otvorio se suradnji s organizaci­jama civilnog društva s kojima ostvaruje različite programe humanizira­nja
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia