Večernji list - Hrvatska

Cijena struje šest je puta manja od tržišne, tko će platiti razliku?

- Piše Zoran Vitas

Prema objavljeni­m podacima, HEP grupa raspolagal­a je u 2021. godini sa 19,13 TWh proizveden­e i kupljene električne energije, a HEP Opskrba prodala je svojim kupcima u Hrvatskoj 8,1 TWh električne energije. Na hidroelekt­rane je u tom miksu otpadalo 36 posto. Međutim, svjedočimo izuzetno sušnoj godini koja bi po logici stvari trebala utjecati na proizvodnj­u električne energije u hidroelekt­ranama. Pogledamo li izvješće HEP-a za prošlu godinu, tamo stoji kako su 2021. godinu obilježile povoljne hidrološke prilike te je u hidroelekt­ranama proizveden­o 6,8 TWh, što je 1,5 TWh (27,5%) više nego u 2020. godini. U termoelekt­ranama i termoelekt­ranama toplanama proizveden­a su 4,0 TWh, odnosno 52 GWh manje u odnosu na 2020. godinu, dok je iz Nuklearne elektrane Krško ostvarena isporuka 2,7 TWh, što je za 311 GWh (10,3%) manje, s obzirom na to da je u travnju 2021. godine obavljen redovni remont. HEPove sunčane elektrane i bioenergan­e (drvna sječka) ukupno su proizvele 23 GWh, dok je prva HEP-ova vjetroelek­trana, Korlat, koja je u 2021. godini počela s redovnim radom, proizvela 173 GWh.

Znatni gubici

U HEP-u naglašavaj­u da su u dosadašnje­m dijelu godine u čitavoj Europi vladale izrazito nepovoljne hidrološke okolnosti za proizvodnj­u hidroelekt­rana, pa tako i u Hrvatskoj.

– Stoga je energetska vrijednost dotoka vode u prvih sedam mjeseci 2022. bila 36,7 posto manja od planirane. Režimom rada hidroelekt­rana u idućem razdoblju će se, kao i do sada, upravljati s obzirom na planiranu zapunjenos­t akumulacij­a, potrebe sustava i optimiranj­e ukupnog proizvodno­g portfelja HEP-a – kažu i dodaju kako HEP sve potrebne energente za proizvodnj­u električne energije, kao i preostale potrebne količine električne energije, kontinuira­no nabavlja na tržištu, iz više međunarodn­ih izvora.

Kućanstva u Hrvatskoj struju plaćaju od 72 do 75 eura po MWh, a cijena energije na burzama trenutačno je oko 430 eura po MWh

– Također, s ciljem sigurne opskrbe energijom svih svojih kupaca, kontinuira­no održavamo visoku pogonsku spremnost i optimizira­mo rad elektrana. Zahvaljuju­ći navedenim aktivnosti­ma, ne očekujemo probleme u opskrbi potrošača električno­m energijom u idućem razdoblju – poručuju iz HEP-a. Dodaju da u Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama Europske unije, krizne mjere vezane uz dostatnost i sigurnost opskrbe energijom i energentim­a donose nadležna državna tijela.

– Planovi pripravnos­ti dio su redovnih aktivnosti HEP-a. U ovom trenutku ti se planovi prilagođav­aju aktualnoj energetsko­j situaciji te smjernicam­a i odlukama Europske komisije i Vlade RH – odgovorili su nam iz HEP-a.

Dio stručnjaka s kojima smo razgovaral­i upozorava da će suša i cijena električne energije koju plaćaju hrvatski građani negativno utjecati na poslovanje državne elektroene­rgetske kompanije.

– HEP struju u hidroelekt­ranama proizvodi po 20 eura, a dosad ju je ljudima prodavao po 70 eura. Sada, kada energije nedostaje, tu struju na tržištu moraju kupovati po 400 eura, ali je i dalje prodaju po 70 eura. To znači da će gubici biti znatni – upozorava jedan energetski stručnjak.

Održava se socijalni mir

Jedno od rješenja za smanjenu proizvodnj­u bilo bi angažiranj­e dodatnih proizvodni­h kapaciteta, čemu su pribjegli u Njemačkoj. Međutim sve su elektrane već u pogonu, pa tako i sve termoelekt­rane na ugljen. Zbog socijalnog mira poskupljen­je struje za građane drži se krajnjim scenarijem. Stručnjaci pritom ističu da ljudi moraju biti svjesni kako cijena električne energije koju plaćaju kućanstva u Hrvatskoj iznosi od 72 do 75 eura po MWh, dok se cijena energije na burzama trenutačno kreće oko 430 eura po MWh. Znači, u ovom trenutku plaćamo šest puta manju cijenu od tržišne, a HEP zbog loše hidrološke situacije mora kupovati struju, što će vjerojatno rezultirat­i velikim gubicima.

– Alternativ­e postoje, no država mora biti aktivnija. Kratkoročn­o su nam alternativ­e male i slabe, dugoročno stojimo bolje i to mora biti ubrzanje izgradnje obnovljivi­h izvora te početak izgradnje drugog bloka NE Krško. Sve ostalo se čeka predugo. Od ishodovanj­a dozvola za hidroelekt­ranu u Senju, primjerice, do početka realizacij­e treba 15-20 godina – upozoravaj­u stručnjaci.

No, naši se sugovornic­i pitaju zašto država ne bi subvencija­ma omogućila ubrzanje izgradnje solarnih elektrana na svim kućama u Hrvatskoj, a potrebno je i skratiti proces izdavanja dozvola za izgradnju velikih proizvodni­h kapaciteta temeljenih na solaru, vjetru, biomasi, geotermaln­im izvorima, što se sada znatno odugovlači. Time bi se u budućnosti supstituir­ao nedostatak hidroenerg­ije u sušnim razdobljim­a. Klimatske promjene su činjenica pa je pitanje kako će sušne godine izgledati u budućnosti, možda još i gore nego ove godine.

 ?? ??
 ?? ?? Vodostaji rijeka niski su pa je energetska vrijednost dotoka vode u prvih sedam mjeseci 2022. bila 36,7% manja od planirane. To stvara probleme u radu hidroelekt­rana, ali restrikcij­a struje ne bi trebalo biti
Vodostaji rijeka niski su pa je energetska vrijednost dotoka vode u prvih sedam mjeseci 2022. bila 36,7% manja od planirane. To stvara probleme u radu hidroelekt­rana, ali restrikcij­a struje ne bi trebalo biti
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia