Večernji list - Hrvatska

Vječna klasa! Modrić kandidat za najboljeg na svijetu

Hrvatskog kapetana Luku Modrića Uefa je smjestila na peto mjesto najboljih u Europi, a za Zlatnu loptu nominirao ga je France Football

-

Ako netko u nogometnom svijetu i dalje plijeni pozornošću, onda je to hrvatski kapetan Luka Modrić. Osim što je prije koji dan s Real Madridom uzeo trofej europskog Superkupa, i sada ima razloga za slavlje. Naime, legendarni veznjak našao se među najboljima u izboru za Uefinu nagradu za najboljeg nogometaša godine. Na popisu nominirani­h završio je na petom mjestu s 52 boda, dva manje od četvrtopla­siranog Poljaka Roberta Lewandowsk­og. Lukin suigrač Karim Benzema veliki je favorit za osvajanje ove nagrade. Francuz je u sezoni 2021./2022. zabio 44 gola u 46 nastupa za madridski klub, a s kraljevski­m klubom osvojio je i španjolsko prvenstvo.

Ovo priznanje, koje nagrađuje najboljeg igrača na kontinentu bez obzira na njegovu nacionalno­st, bit će dodijeljen­o 25. kolovoza tijekom ždrijeba grupne faze Lige prvaka.

Osim toga, France Football je objavio popis nogometaša nominirani­h za Zlatnu loptu, najprestiž­niju individual­nu nagradu u svijetu nogometa, a među 30 nominirani­h našao se također Luka Modrić.

Ovo mu je peta nominacija u karijeri, a jednom je, 2018. godine, nagradu i osvojio te je tako tada prekinuo dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Modrić je prošle sezone osvojio španjolsko prvenstvo i Ligu prvaka, izabran je u najbolju momčad sezone u Ligi prvaka, a Marca mu je dodijelila titulu Realove legende, najveće medijsko priznanje koje igrač Reala može osvojiti.

Inače, on je jedini nogometaš u povijesti koji je u jednoj sezoni osvojio Zlatnu loptu, titulu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva i titulu za najboljeg igrača Europe.

Modrić će u rujnu napuniti 37 godina i drugi je najstariji igrač na popisu, stariji od njega je samo Cristiano Ronaldo koji je već zagazio u 38. godinu i ima pet Zlatnih lopti. Samo njih dvojica s popisa imaju u karijeri osvojenu ovu nagradu.

Pored njih, na popisu je još 28 nogometaša, među njima su Thibaut Courtois, Karim Benzema, Mohamed Salah, Robert Lewandowsk­i, Kylian Mbappé, Erling Haaland... Zanimljivo je da Lionel Messi nije upao među 30 najboljih i to prvi put nakon 16 godina, a čak sedam puta je u izboru slavio.

Podsjetimo da je Modrić produžio ugovor s Real Madridom do 2023. godine, a trener Carlo Ancelotti itekako računa na njega ove sezone.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia