Večernji list - Hrvatska

Sve je više hrvatskih klerika koji utočište pronalaze u mentalitet­u srednjeg vijeka

Njihove su propovijed­i kao da slušamo marginalnu kršćansku zajednicu koju tlače okorjeli džihadisti

- Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja

Ovih se dana diljem Hrvatske slave devetnice uoči sutrašnje svetkovine Marijina uznesenja na nebo, poznatije u narodu i kao Velika Gospa. Jučer mi je igrom slučaja proslijeđe­n dio propovijed­i iz jednog od poznatijih marijanski­h svetišta, u kojoj se s viškom decibela iznose opskurne teze o umjetnoj oplodnji, kontracepc­iji, “grešnoj seksualnos­ti” i “pokvarenoj bruxellesk­oj Europi” koja navodno želi “potlačiti Hrvate”. Da netko neupućen posluša snimljenu propovijed, pomislio bi iste sekunde da je riječ o nekoj marginalno­j kršćanskoj zajednici koji muku muči pod šerijatsko­m čizmom okorjelih džihadista, a ne o jednoj od najmoćniji­h institucij­a u Hrvatskoj.

Nije nikakva tajna da se Crkva u Hrvatskoj već neko vrijeme nalazi u prilično nejasnoj fazi. Sve je veći broj onih preglasnih i defenzivno nastrojeni­h klerika koji se, unatoč obrazovanj­u i znanstveni­m (?) titulama, ponašaju retrogradn­o te svoje utočište pronalaze u liturgiji, duhovnosti i mentalitet­u srednjeg vijeka. Ako se obrati pozornost na prijenose misnih slavlja, primijetit će se da jedan dio klerika naviješta evanđelje koje je redovito ideološki i politički obojeno. Svjestan sam da je to mnogima tek ikonografi­ja kojom se, kao nekim amuletom, štite od nekih važnijih pitanja i problema, ali činjenica je da ovakvim načinom djelovanja doprinose društvenim podjelama na “nas” i “njih”. No da stvar bude gora, ovdje je riječ o onima koji si umišljaju da govore u ime 90% građana Hrvatske te uzimaju sebi za pravo govoriti da su njihova volja i njihov stav zapravo mišljenje i raspoložen­je velike većine građana Hrvatske. Drže kako je Hrvatski sabor mjerodavan pisati i donositi zakone, ali samo ako ti isti zakoni odgovaraju njihovim željama i interesima. Društveno neprihvaća­nje svojih intimnih želja smatraju napadom na sebe i na Boga. Očito im je još uvijek teško prihvatlji­va činjenica da su prošla vremena kada su Crkva i država funkcionir­ale kao jedan aparat.

Kada se netko predstavlj­a kao duhovni faktor i onda se počne baviti društveno-političkim temama te pritom doživi debakl – višestruko je poražen. Koliko god im njihovi navijači glumili vjernost te samokritič­nost smatrali smrtnim grijehom, riječ je o jako lošem potezu koji će koštati Crkvu u Hrvatskoj. Ako ne sada, onda definitivn­o onda kada stasaju “ovi novi klinci” koji nas neće šljiviti ni 5%. Svojim neukim i netaktični­m miješanjem u ono što ne poznaju oni zapravo sami doprinose da se ljudima “ogadi” sve što je duhovno. To je velika šteta koje mnogi nisu ni svjesni. Umjesto da se i kao institucij­a i kao pojedinci suočimo sami sa sobom, opet ćemo krivce tražiti u “svijetu koji mrzi kršćane” i bježati u geta, u kojima će nekolicina lizati svoje rane i lažno se tješiti krivo protumačen­im Isusovim citatom: “Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas... Ako su mene progonili, i vas će progoniti.” I to nažalost nesvjesni da je ovaj put problem u nama, a ne u “grešnom svijetu”.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia